U duhu Uskrsa – ideje za dekoraciju doma

Avatar photo
dekoraciju doma

S obzirom da nam je proljeće već stiglo, ovo doba godine najviše nas motiviše na promjene. Tako, u skladu sa vremenom, prostor u kome boravimo takođe često prilagođavamo okolnostima iz sredine i prihvatamo ove promjene. U proljećnu dekoraciju doma ulazi i ona neizostavna uskršnja.

Uskrs je uvijek zabavna prilika za ukrašavanje, kako jaja tako i našeg doma. Ovaj vid dekoracije posebno je razigran i veseo, a kada krenemo sa idejama poželjećete da čitava kuća odiše uskršnjim simbolima. Osim toga, sigurni smo da ćete dobiti inspiraciju i za neke svoje ideje. Sa odabirom pravih predmeta, lako možete da koristite Uskrs kao izgovor da stvorite sjajan proljećni ambijent koji će cijela porodica obožavati.

Uskršnje drvce

Uskršnje drvce simbolična je dekoracija koja krasi mnoge domove tokom ovog praznika. Sve što vam je potrebno za dekoraciju jesu jaja, traka, ljepilo, jedna obična grana iz vašeg dvorišta i korpa ili teglica napunjena kamenčićima koji će održavati stabilnost.

Sada kada imate sve potrebne materijale, vrijeme je da počnemo sa dekoracijom. Veoma oprezno izbušite rupu na vrhu i dnu svakog jajeta i žumance izduvajte u posudu. Jaje nježno operite u kombinaciji tople vode i sirćeta, te ostavite da se osuši. Nakon ovoga, ukrasite jaja po vašoj želji i još jednom ostavite sve da se dobro osuši.

Na kraju, ljepilom na vrh jajeta pričvrstite petlje trake ili kanapa koji će služiti za kačenje. Jaja su spremna da ih zakačite na drvce iz teglice, a ovaj prizor će vas zasigurno oduševiti.

dekoraciju doma
@pinterest

Ukrasni vijenac

Za ovu dekoraciju iskoristite stiropor u obliku vijenca, te počevši od unutrašnje strane lijepite mala dekorativna jaja po vijencu. Nastavite sa ovim procesom u krug, sve dok cijela prednja, unutrašnja i spoljašnja ivica vijenca ne budu pokrivene. Čvrstim komadom pamučne trake okačite vijenac na željeno mjesto. Ovo je zaista sjajna ideja, a pored toga veoma je i praktično, jer ćete ovaj vijenac moći da sačuvate i koristite ponovo sljedeće godine.

Svijeće u obliku šarenih jaja

Šta vam je potrebno za ove neodoljivo slatke svijeće? Ljuske od jaja (probušene na vrhu), soja vosak ili vosak po izboru, fitilj za svijeće, masni papir, papirna posuda za jaja, voštane boje i esencijalna ulja.

Ljuske pažljivo probušite na vrhu i dobro očistite, a zatim voštanu boju isjeckajte i stavite u posudu, za svako jaje po malo, te ih voskom napunite do vrha. Držite u zagrijanoj rerni dok se bojice i vosak ne otope i sjedine. Za miris dodajte esencijalno ulje i miješajte vosak dok ne dobijete pravu boju.

Umočite fitilj u rastopljeni vosak te ga stavite u ljusku jajeta pa unutra uspite i vosak. Prije prelaska na sljedeći korak ostavite vosak da se skroz osuši i stvrdne. Potrebno je da stoji oko 3-4 sata. Na kraju, provjerite da li je vosak skroz suh, te lagano odstranite ljuske jajeta, i očistite fitilj.

dekoraciju doma
@pinterest

Jaje vaza

Ove jaje vaze su odlična su ideja za potpuno novi način posluživanja slatkiša ili držanja cvijeća.

Kako biste ih napravili potrebno je za početak da naduvate balone različitih veličina. Pokrijte svaki balon čvrstim papirom, ostavljajući jednu četvrtinu do trećine nepokrivene, potrudite se da ivice izgledaju oštro, nalik napuklom jajetu. Ostavite sve da se osuši, a zatim izbušite balone i uklonite ih. Unutar svakog postavite vazu, te napunite vodom i cvijećem.

Dekorativni prsten za salvete

Napravljeni od grosgrain trake i starih ili novih dugmadi, ovi slatki “uradi sam” prstenovi za salvete će zasigurno uljepšati vašu uskršnju trpezu. Dakle, za svaki ovaj prsten za salvete biće vam potrebna grosgrain traka koju ćete izrezati na 5 tankih komada, ali tako da im krajevi budu zaobljeni, nalik laticama cvijeta. Lijepite jedan komad na drugi, tako da pravite oblik cvijeta. Na kraju, u sredinu zalijepite žuto dugme, a na pozadinu cvijeta zeleni kanap kojim ćete sve pričvrstiti na salvetu.

Ukrasna mrkva

Na papiru napravite šablon u obliku mrkve, tijelo i list mrkve odvojite. Šablon sa tijelom mrkve nanesite na narandžastu tkaninu i izrežite taj oblik. Tkakinu presavijte na pola, tako da je desna strana okrenuta ka unutra, te zašijte ivice zajedno, ostavljajući gornji dio mrkve otvoren. Unutrašnjost možete da napunite usitnjenim komadićima spužve.

Šablon lista nanesite na zelenu tkaninu i izrežite. Isto kao i kod tijela mrkve, zelenu tkaninu presavijte na pola, sa desnom stranom okrenutom ka unutra, te sve to zašijte zajedno duž ivica, ostavljajući donji dio otvorenim. Unutrašnjost lista napunite usitnjenom spužvom. Kada ste završili ovaj dio, zašijte otvore i čvrstim koncem spojite tijelo i list mrkve.

Možda te zanima
porodica

Na kraju, oko vrata mrkve omotajte kanap, napravite ravnomjeran razmak i okačite na željeno mjesto.

dekoraciju doma
@pinterest

Zečići od salveta za najmlađe

Za ovaj poduhvat ZdraviJa vam savjetuje da kupite malo veće papirnate salvete ili platnene ubruse.

Raširite salvetu i presavijte je na pola, a zatim dobijenu polovinu još jednom presavijte. Lijevu i desnu stranu preklopite prema sredini formirajući trougao na gornjem dijelu salvete. Presavitjte obje strane donjeg dijela salvete prema sredini, formirajući trougao i sa donje strane.

Savijte lijevi dio donjeg trougla prema sredini, te isto učinite i sa desnom stranom. Okrenite salvetu na suprotnu stranu. Donji ugao salvete podignite prema gore, a potom pažljivo okrenite salvetu na suprotnu stranu. Kružno savijte lijevu stranu prema desnoj, zatim i desnu prema lijevoj te zagurajte kraj salvete u džep sa suprotne strane. Na kraju, nježno razdvojite uši i blago ih savijte u stranu.

Cvjetni vijenac kao luster

Odaberite vrstu cvijeća i boje koje vam odgovaraju. Izrazite svoju kreativnost, dajte mašti na volju i kreirajte svoj ukrasni vijenac. Evo i našeg savjeta.

Od žice napravite nekoliko krugova, te ih pričvrstite tako da napravite oblik vijenca. Privežite kanap na 4 strane te ih zavežite na vrhu da se vijenac može okačiti. Koristite veće listove da biste napravili bazu za cvjetove. Listove dodatno zalijepite i privežite kanapom za cvijeće. Ukrasite vijenac sa obje strane koristeći i manje listove uz razno cvijeće, kako ne bi bilo rupa. Sve je spremno da zakačite ovaj veseli uskršnji vijenac iznad vašeg stola.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh