Ugrijte se ukusnim marokanskim čajem

Avatar photo

Tipična vrsta čaja koja se služi u Maroku je kineski zeleni čaj. Priprema se od svježe mente i malo šećera. Nivo šećera se razlikuje u zavisnosti od lokacije, na jugu se, na primjer, pravi slađi čaj. Možete tražiti i marokanski čaj bez šećera, ali budite spremni na njegov čudan izgled i okus. Kako ćete praviti čaj zavisi od vas, ali ovaj čaj se gotovo uvijek servira sa šećerom koji se nalazi u njemu, pa ako ga ne želite, prilikom posjete Maroku obavezno to recite unaprijed jer će vas domaćini svakako ponuditi marokanskim čajem.

Priprema:

Marokanski čaj se pravi dodavanjem vode i listova zelenog čaja direktno u džezvu. Džezva se postavlja na šporet dok ne provri, potom se dodaju svježa menta i šećer, te se sve zajedno kuha oko pet minuta. Neki ljudi ponovo zagrijavaju vodu, kada se šećer i menta utope, dok drugi vole da čaj ostave da stoji.

Ukoliko učestvujete u marokanskom ritualu konzumiranja čaja, najvjerovatnije ćete primijetiti dvije stvari: Čaj se sipa sa velike visine, a sipa se i u dodatne čaše. Postoje razne priče koje objašnjavaju ove tradicije.

Jedna verzija kaže da se, kako bi se procijenilo koliko je dobar čaj, isti mora sipati sa tolike visine da se stvori pjena na vrhu čaše. Ukoliko nema pjene, onda je čaj loš i treba ga ponovo napraviti. Takođe, možete primijetiti da se prva čaša čaja sipa samo do pola, i tako stoji neko vrijeme. Odmah se sipa i druga čaša jer se prva vraća nazad u džezvu, a druga se potom prosipa. Razlog za prosipanje druge čaše čaja je tvrdnja da postoje toksini koji se oslobađaju kada se on prolije. Čaj se vraća nazad u džezvu radi uklanjanja gorčine koja se može naći u prvoj ili drugoj čaši i zbog cirkulacije ukusa.

Prve čaše čaja mogu biti malo jače. Kada čaj provri i popije se tečnost, nije neuobičajeno dodati još mente (ali ne i više listova čaja), te ponovno zagrijati čaj. Ovo drugo pripremanje čaja je lakše, slatko i ima puno više arome mente. Na nekim lokacijama, poput Sahare, treći lonac čaja se takođe može napraviti iz istog lonca. Piti čaj u Maroku nije nešto što se radi u pokretu ili u žurbi, već polako i sa uživanjem.

Kada je čaj spreman za piće, domaćin ili domaćica će popuniti male staklene čaše sa visine, ostavljajući puno mjehurića na vrhu svake od njih. Pijte svoj čaj lagano. Kada se nivo čaja smanji zbog nestanka mjehurića, budite spremni da će vam domaćica neprestano dosipati čaj, čak i bez pitanja. Ukoliko ste gotovi, prevucite ruku preko vrha šolje i recite:” Safi, baraka” što je lijep način da kažete “Hvala, završio sam!”

Vrste čaja u Maroku

Iako je zeleni čaj najčešći tip čaja u Maroku, postoji i mnogo drugih sorti. Čaj se ne služi samo za gašenje žeđi, već se podrazumijeva da ima i medicinske kvalitete. Za tretiranje različitih simptoma koriste se različite svježe trave i vrste mente. U zimskim mjesecima, uobičajeno je vidjeti različite ljekovite biljke koje se dodaju u čaj kako bi se izbjegle bolesti.

Jedinstveni tip čaja, nazvan Berber čaj, mješavina je biljaka kao što je divlji timijan, menta, limunska trava, geranium, žalfija, pelin, a ponekad i još više sastojaka poput raznih vrsta suvog cvijeća. Ono što će se dodati Berberovom čaju zavisiće od perioda godine i onoga šta je na raspolaganju. Čaj ima prirodno sladak ukus, tako da dodatak šećera nije potreban, ali ga neki često dodaju. Praksa zalijevanja ljekovitog bilja čajem proširuje se i mimo Berber čaja. Često različite vrste biljaka mogu zamijeniti mentu u tradicionalnom marokanskom čaju.

Možda te zanima
Detox

Čaj ima posebno mjesto u srcima Marokanaca. Često je jedna od prvih stvari koje djeca imaju priliku probati nakon majčinog mlijeka, jer je hljeb namočen čajem tipična stvar za hranjenje beba. Čaj je važan lijek u marokanskoj kulturi, posebno za ljude koji imaju ograničen pristup ljekovima na recept ili onima koji preferiraju prirodne lekove.

U marokanskoj kulturi pozivnica za ispijanje čaja je značajna stvar. Kada putujete u Maroko, možete se povezati sa velikim brojem novih prijatelja i upoznati divne ljude pijući ovaj čarobni napitak.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh