Da li su ugljeni hidrati dobri za naše tijelo?

Avatar photo

Konstantno se vodi debata da li su ugljeni hidrati dobri za naše tijelo ili ne. Neki tvrde da su izuzetno važni jer su ključni za davanje energije potrebne za različite aktivnosti. Međutim, mnogi su mišljenja da treba da ih izbjegavamo ukoliko želimo da smršamo i da se hranimo zdravo.

Pitate se čije je mišljenje ispravno?

Prije nego što saznate odgovor na ovo pitanje, treba da razumijete kako funkcionišu ugljeni hidrati i kako se apsorbuju u našem organizmu.

Ejmi Šapiro, osnivačica Real Nutrition NYC, objašnjava u jednom istraživanju: „Naše tijelo razgrađuje ugljene hidrate i pretvara ih u šećer ili glukozu i zatim ga koristi ne samo za neposrednu energiju i podiže nivo šećera u krvi, već i za buduće korištenje, pa se čuva u jetri i mišićima“.

Prema rečima Ejmi, našem tijelu su potrebni ugljeni hidrati ne samo zbog energije, već i zbog moždanih funkcija koje pokreće šećer.

„Kada tijelu nedostaje ugljenih hidrata, organizam počinje da sagorijeva masti kako bi dobio potrebnu energiju – što je osnova za Atkinsonovu dijetu – međutim, naš mozak ne može da normalno funkcioniše ako samo unosimo masti. Mozgu je potrebna glukoza ili šećer kako bi normalno funkcionisao“, kaže Ejmi i dodaje da potpuno izbjegavanje ugljenih hidrata može prouzrokovati da se osjećamo tromo, umorno, bezvoljno i mrzovoljno.

Ugljenih hidrata ima u namirnicama kao što su žitarice, hljeb i tjestenina, ali i u voću, povrću, pa čak i u mlijeku i slatkišima. Razlika između integralnih namirnica i njihovih prerađevina je u tome što ove prve sadrže veću nutritivnu vrijednost, a ne proste ugljene hidrate.

Na primjer, jedna banana sadrži polovinu grama vlakana i 60 kcal, dok šoljica bobičastog voća sadrži 8 grama vlakana i samo 65 kcal – oba proizvoda imaju jednaku količinu ugljenih hidrata po porciji pa ih je svakako bolje izabrati nego kesicu štapića koji ništa ne nude po pitanju vitamina, minerala ili vlakana.

Nažalost, pitanje da li su ugljeni hidrati dobri ili loši po zdravlje i nije tako jednostavno. Isti aspekti koji ugljenim hidratima daju dobar glas, daju im i negativne osobine.

Možda te zanima
plodovi jeseni

„Svi ugljeni hidrati se razgrađuju na šećere. Razlika je u tome što nerafinirani ugljeni hidrati i integralne žitarice imaju više vlakana, vitamina i minerala od rafiniranih. Zašto je to važno? Složeni ugljeni hidrati sadrže viši nivo vlakana pa se duže razgrađuju i ne podižu nivo šećera u krvi tako brzo.”

Upravo zbog toga im treba više vremena da se razgrade, za razliku od onih koji nemaju vlakana. Tijelu je potrebno više vremena kako bi ih svarilo, pa se onda šećer ravnomjernije raspoređuje u krvotoku. Kod rafiniranih ugljenih hidrata nivo šećera se naglo i brzo povećava, posle čega slijedi i isto tako brz pad koji navodi da posežemo instant energetskim podsticajima energije“, kaže Ejmi.

Kako dodati kvalitetne ugljene hidrate u ishranu?

Da li veći dio ugljenih hidrata u vašoj ishrani potiče iz slatkiša i šećera? Ne morate nužno da im smanjite količinu koju jedete, ali bi trebalo da pokušate da jedete hranu koja istovremeno pruža više hranljivih sastojaka, a manje masti i šećera. Evo nekoliko savjeta kako da izaberete kvalitetnije izvore ugljenih hidrata:

  • Započnite dan integralnim žitaricama – pojedite ovsenu kašu za doručak ili izaberite neki od muslija koji su integralni.
  • Koristite hljeb od integralnog brašna. Možete ga koristiti za sendviče ili francuski tost ili možete od njega da pravite prezle.
  • Zamijenite krompir integralnom rižom ili nekom drugom vrstom žitarica kao na primjer heljdom, ječmom i sl.
  • Probajte integralnu tjesteninu od čitavog zrna kada pravite špagete.
  • Konzumirajte mlijeko jer je to odličan način da unesete kvalitetne ugljene hidrate, ali punomasno mlijeko istovremeno ima i visok sadržaj masnoće. Odaberite obrano mlijeko umjesto punomasnog. Možete ga kupiti ili sami skinite kajmak nakon kuvanja.
  • Slobodno jedite pasulj. Pasulj je izuzetan izvor zdravih ugljenih hidrata a i proteina.

Zbog svega ovoga ZdraviJa vam preporučuje da slobodno “navalite” na zdrave namirnice bogate ugljenim hidratima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh