Ultimativni frizbi – sport koji prži kalorije i bilda kondiciju

Avatar photo
frizbi

Ako mislite da je ultimativni frizbi samo fensi ime za bacanje diska, razmislite ponovo. Ovaj vrhunski sport bi mogao biti rješenje za odličan trening tokom ljeta, jer prži kalorije i bilda vašu kondiciju.

Ako ste pomislili da se šalimo kada kažemo da možete igrati vrhunsku frizbi utakmicu, nedavno istraživanje američkog savjeta o vežbanju (ACE) podstaći će vas da razmislite dva puta. Jedna frizbi utakmica mogla bi vam dati iste rezultate kao i nekoliko sati provedenih u teretani.

ACE je naručio nezavisno istraživanje naučnika na Zapadnom državnom univerzitetu u Koloradu. Oni su regrutovali 16 zdravih i fizički aktivnih mladih ljudi te im testirali fizičku sposobnost nizom vrhunskih frizbi utakmica. Naučnici su prvo izmjerili brzinu metabolizma učesnika, brzinu srčane frekvencije i aerobni kapacitet.

sportUltimativne frizbi utakmice (gdje dvije ekipe pokušavaju da prebace frizbi preko druge gol linije) čine 10-minutni kvartali. Učesnici istraživanja odigrali su niz od osam utakmica i imali su kardiovaskularne i metaboličke reakcije snimljene uz pomoć kalorimetrijskog mjernog sistema, srčane brzine i jedinice GPS za snimanje pređene udaljenosti. Krvni pritisak je mjeren na kraju meča, a zatim na svakih 30 minuta u trajanju od 90 minuta nakon treninga.

Istraživanje je pokazalo da su učesnici spržili u prosjeku 477 kalorija tokom 40-minutnog meča. To vam je kao da ste odradili trening visokog inteziteta u teretani. I na kraju, nema potrebe da se pridružite nekom klubu, već na sljedećem pikniku ili na plaži odigrajte 40 minuta ultimativnog frizbija. Tada ćete definitivno imati izgovor da preskočite teretanu.

Možda te zanima
kako da počnete

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh