Zašto je dobro jesti ribu?

Avatar photo
ribu

Zašto je dobro jesti ribu? Riba sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, za borbu protiv stresa i jačanje pamćenja, a predstavlja i bogat izvor mineralnih soli. Morska riba bogata je jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom, dok riječna sadrži nešto manje natrijuma i joda.

Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad nervnog sistema. Riba je bogata i kalcijumom koji se nalazi u ljuskama. Zbog toga je korisno s vremena na vrijeme na jelovnik uvrstiti sitnu ribu.

Treba li izbjegavati masne vrste ribe?

Ne, jer su bogatije omega-3 masnim kiselinama koje imaju velik uticaj na tjelesne funkcije. Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ribe može smanjiti rizik od infarkta. Osim toga, istraživanja objavljena u priznatom zdravstvenom časopisu “Lancet”, pokazala su da masne tvari prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Da li je plava riba dobar izbor?

Da, i to iz više razloga. Prije svega, inćuni, skuše, srdele i sardine predstavljaju odličan izvor bjelančevina i omega-3 masnih kiselina te su u manjoj mjeri izložene riziku od zagađenja metalima prisutnim u morskoj vodi.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine?

Karakteristike svježe ribe su specifičan miris u kojem se blago osjeća prisustvo joda, otprilike poput mirisa morskih algi. Meso je kompaktno i elastično, koža sjajna i prekrivena ljuskama. Oči su ispupčene i bistre. Škrge su vlažne i sjajne, roskaste ili crvene boje, u zavisnosti od vrste ribe. S nutricionističkog aspekta, smrznuta riba zadržava iste prehrambene vrijednosti kao i svježa.

ZdraviJa vam u nastavku, a kroz fotografije, donosi koji su to još benefiti ribe i zašto biste je trebali uvrstiti u svoj sedmični jelovnik.

Možda te zanima
mafini od bundeve

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh