Zašto su zeleni sokovi tako dobri za nas?

Avatar photo

Ova mala promjena u vašoj svakodnevnoj rutini može napraviti veliku razliku! Jedan zeleni sok dnevno je apsolutno jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje, gubitak težine i ljepotu. Pitate se zašto? Zato što je zeleno povrće optimalna hrana za regeneraciju, pročišćavanje i liječenje cijelog tijela!

Zeleni sokovi hrane vaše tijelo visoko koncentrisanom eksplozijom moćnih, odmah apsorbujućih namirnica koje mogu imati izvanredne transformativne efekte za vas.

Zdrava i sjajna koža

Bogati antioksidansima, uključujući vitamine C i E, zeleni sokovi pomažu u postizanju potpuno zdrave kože. Ovi antioksidanti pomažu vam da uklonite štetne toksine iz vašeg organizma, a mogu vas riješiti problema kao što su akne ili oštećenja na koži od sunca. Vitamin A, sa druge strane, presudan je za rast ćelija i regeneraciju. Osim toga, zeleni sokovi predstavljaju adekvatnu hidraciju koja je suštinska komponenta u njezi kože.

Poboljšana energija

Kada jedete (ili pijete) zdravo, sigurno ćete se osjećati bolje. Jedan od benefita zelenih sokova je činjenica da vam oni pružaju izuzetno bogatu dozu esencijalnih hranljivih materija koje svakodnevno trebaju vašem tijelu. Dajući svom tijelu hranljive materije koje  mu trebaju da pretvori hranu u energiju, kao što je vitamin B12, omogućavate sebi oslobođenje od osjećaja slabosti bez konzumacije kofeinskih pića.

Gubitak težine

Sa zelenim sokovima možete izgubiti kilograme tako što ćete njima zamijeniti svoje tipične grickalice, doručak ili ručak. Prednosti čišćenja organizma pomoću zelenih sokova su brojne. Mnogi ljudi smatraju da je najveća korist ovog procesa gubitak težine. Pošto se toksini eliminišu iz tijela i zadovoljavaju nutritivne potrebe, nije iznenađenje da zeleni sok takođe omogućava gubitak nekoliko kilograma.

Amino kiseline

Zeleni sokovi od povrća su izvrsni izvori amino kiselina, građevinskih blokova proteina. Evo nekoliko simptoma nedostatka aminokiselina koje možete nadoknaditi svakodnevnim konzumiranjem zelenih sokova:

  • Teškoća u gubljenju kilograma
  • Tanka kosa i krhki nokti
  • Podočnjaci
  • Insomnia
  • Česte prehlade

Sveukupno zdravlje

Vitamini i antioksidanti koji se nalaze u zelenim sokovima rade zajedno kako bi poboljšali vaše zdravlje. Ne samo da antioksidanti i vitamini čiste vašu kožu, oni pomažu i u uklanjanju otrova iz čitavog vašeg tijela. To naročito čini proces lakšim za vašu jetru, ali se efekti mogu osjećati od glave do pete.

Možda te zanima
veganska ishrana

Da bi se maksimizovali korisni efekti ovih sokova, oni bi trebali biti konzumirani svakodnevno. Važno je konzumirati različito zeleno povrće, jer svako od njih ima svoj jedinstveni profil hranljivih sastojaka. Ideje za zdrave zelene sokove pronađite u našoj rubrici: Pravim.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh