Zašto je kalcijum zapravo važan za naš organizam

Avatar photo

Sigurno ste od svojih baka i majki čuli kako trebate piti mlijeko jer je puno kalcijuma da bi vaše kosti bile snažnije. Da je kalcijum važan, znaju i ptice na grani, međutim da li ste se ikada zapitali šta to kalcijum radi našem organizmu?

Naime, ovaj mineral osim što je važan za snagu vaših kostiju i zdravlje zuba, izuzetno je važan za normalan rad mišića, nervnog sistema i fuknciju hormona, te kreaciju krvnih ugrušaka.

Takođe, ovaj mineral koji je najviše zastupljen u skeletu organizma je izuzetno važan i za naše ćelije. U ćelijama, kalcijum je uključen u mnoge procese kao što su stvaranje mišića i prenos signala u nervima.

Kalcijum je kao gorivo za sve vitalne fukncije organizma, a kao što smo već pomenuli pogotovo je važan za zdravlje mišića i kostiju. Kada tijelo nema dovoljno kalcijuma u ogranizmu, on “krade” kalcijum staložen u kostima kako bi obezbijedio dovoljno kalcijuma u organizmu.

Preporučeni unos kalcijuma za osobe starije od 9 godina je 1,000 do 1,300 mg po danu. U slučaju da iz ličnih razloga ne možete konzumirati namirnice bogate kalcijumom ili jednostavno ne stižete, s vremena na vrijeme konzumirajte šumeću tabletu koja sadrži kalcijum.

Možda te zanima
letnjih dana

Važno je napomenuti da trudnice treba da unose veće količine kalcijuma, ali prije toga potrebno je da se dodatno posavjetuju sa svojim doktorima.

Koje namirnice su bogate kalcijumom?

Svi koji smatraju da se kalcijum nalazi samo u mlijeku, varaju se. Ovaj mineral zastupljen je u mnogo voća i povrća. Zeleno lisnato povrće sadrži mnogo kalcijuma, kao i proizvodi od soje i ovasa. Bilo da ste vegan ili samo ne volite mlijeko i mliječne proizvode, preporučujemo vam da povećate unos badema, chia sjemenki, sojinih proizvoda i lisnatog povrća.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh