Zdravstveni benefiti eteričnih ulja

Avatar photo
zdravstveni benefiti eteričnih ulja

Iako eterična ulja imaju i lošu stranu ako se nepropisno koriste, dokazano je da ona mogu poboljšati imunitet kao i pospješiti oporavak od bolesti. Idealna su za tretiranje infekcija i balansiranje hormona, a od njih se mogu napraviti i domaći kozmetički proizvodi i najefikasniji osvježivači vazduha. Evo koji su to zdravstveni benefiti eteričnih ulja.

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su visoko koncentrisane fitohemikalije koje se destiluju iz različitih dijelova biljaka, kao na primjer lišća, korijena, cvijeća, itd. Biljke se u medicini koriste hiljadama godina, a savremeno društvo je izgubilo mudrost i sposobnost prošlih generacija da se sa zdravstenim problemima bore pomoću prirodnih rješenja.

Dostigla su nevjerovatnu popularnost posljednjih godina. Malo ljudi zna da su ova ulja zapravo stari lijekovi koji su ponovo postali popularni (iako je važno napomenuti da su savremena esencijalna ulja koncentrisanija od onih koja su se upotrebljavala u istoriji, zbog bolje tehnologije destilacije).

Više ne znači i bolje

Izuzetno su snažna i važno je koristiti ih isključivo koliko je potrebno, nikako onoliko koliko je to moguće. Kada nekoliko kapi ulja iskoristite lokalno ili aromatično, interno unošenje nije samo nepotrebno, već može biti štetno.

Postoji još jedna zabrinutost u vezi sa korišćenjem esencijalnog ulja, a to je njihova dugoročna održivost. Pošto je potrebna ogromna količina biljnih materijala za ekstrahovanje ulja, njihova dugotrajna i rasprostranjena upotreba potencijalno može stvoriti negativan uticaj na životnu sredinu širom svijeta.

Razlike u kvalitetu

Kvalitet eteričnih ulja na tržištu značajno varira. Mogu biti prilično skupa, ali treba imati u vidu da visoko kvalitetno esencijalno ulje sadrži veliku količinu biljnog materijala. Mnoga jeftina esencijalna ulja su dostupna u skoro svim bolje opremljenim prodavnicama, ali često bivaju zamijenjena drugim uljima ili ne prođu testiranje treće strane zbog lošeg kvaliteta. Visokokvalitetna ulja proizvode se bez hemikalija i dobijaju se iz organskih biljaka koje rastu u njihovom prirodnom okruženju.

Sigurno korišćenje esencijalnih ulja

To su vrlo moćna biljna jedinjenja i treba ih pažljivo i na pravilan način koristiti. Iako mnogi podstiču redovnu internu upotrebu eteričnih ulja, važno je biti pažljiv i provjeriti kod kvalifikovanog profesionalca kada je to zaista potrebno.

Lokalna upotreba

Eterična ulja sadrže male molekule koji se mnogo lakše apsorbuju u tijelo nego druge vrste ulja, tako da tijelo brže dobija njihove benefite. Zbog toga je takođe važno pratiti bezbjednosne smjernice za upotrebu, čak i lokalnu. Preporučivo je da se eterična ulja razblaže (npr. maslinovim uljem) ukoliko se koriste na koži kao i da se izvrši konsultacija sa kvalifikovanim aromaterapistom ili doktorom prije korišćenja.

Možda te zanima
dekoraciju leto

Aromatična upotreba

Eterična ulja se takođe mogu raspršiti u vazduh. Ovaj proces poznat je kao aromaterapija, koja benefite ulja pruža u trenutku kada se ona udišu. Postoje dokazi da se ulja upijaju u krv kada se udišu. Neka istraživanja su pokazala da je aromatična upotreba u stvari efikasnija od interne upotrebe, a još je i mnogo sigurnija.

Spasavanje budžeta korišćenjem esencijalnih ulja?

Jedna od prednosti korišćenja eteričnih ulja je ta što zahvaljujući njima možete uštedjeti novac u drugim oblastima budžeta. Upotrijebite ih u “homemade” kozmetičkim proizvodima, kao i proizvodima za čišćenje koje više ne morate kupovati u prodavnici.

Na primjer:

  • Napravite sopstvene proizvode za prirodno čišćenje sa esencijalnim uljima i jeftinim sastojcima kao što su soda bikarbona i sirće. Sve što treba da uradite jeste da kliknete na link.
  • Koristite ih umjesto svijeća i osvježivača vazduha. Kako? Saznajte klikom na link.
  • Napravite domaći deterdžent za pranje veša.
  • Koristite esencijalna ulja i druge prirodne sastojke da napravite sopstvenu pastu za zube, losion, šampon ili dezodorans.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh