Zelena posna čorba od špinata i riže

Avatar photo
zelena čorba od šinata i riže

Hladni januarki dani su idealni za neko toplo i ukusno jelo, posebno dan nakon Nove godine. ZdraviJa je pronašla odličan recept za zelenu čorbu od špinata i riže, koja će vas oduševiti jednostavnom pripremom, ali i sjajnim okusom. Ukoliko postite, ovo može biti sjajan prijedlog za ukusni ručak.

Jedan od sastojaka ove ukusne tople čorbe je špinat koji pripada namirnicama sa odličnim nutritivnim sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima jaka antikancerogena svojstva.

Dostupan je tokom cijele godine, naročito zimi. Možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Špinat krije brojne zdravstvene prednosti. Bogat je izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kalorije).

Odličan je izvor topivih vlakana, pa je zato jedna od najuticajnijih namirnica koju možete jesti u procesu mršavljenja ali i regulaciji nivoa holesterola.

Koji su vam sve sastojci potrebni za ovu zelenu čorbu punu zdravlja i kako se priprema, čitajte u nastavku.

Sastojci:

  • 400 g špinata
  • 90 g riže
  • 1 l vode
  • Projino brašno, opciono
  • Začini po želji

zelena čorbaPriprema:

Očišćen špinat skuvajte i isjeckajte. Posebno skuhajte rižu, procijedite je i zajedno sa špinatom dodajte u ključalu vodu. Začinite, te kuvajte još desetak minuta. Po želji i potrebi čorbu možete da zgusnete projinim brašnom.

Možda te zanima

Prilikom serviranja pospite ljutom ili blagom crvenom paprikom, uspite i kašičicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ukrasite svježim listovima bosiljka i uživajte!

Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh