Znakovi koji ukazuju da trudnice i dojilje imaju nedostatak željeza

Avatar photo
trudnica zeljezo feral daily

Da li si znala da postoje znakovi koji ti ukazuju da imaš nedostatak željeza u organizmu, odnosno anemiju? Žene se susreću sa anemijom naročito u periodu trudnoće i tokom dojenja, a činjenica je da ponekad nisu ni svjesne da imaju problem. U nastavku ti donosimo znakove koji ukazju da možda imaš problem sa manjkom željeza u krvi, te načine na koje možeš da ga riješiš pomoću ishrane, ali i suplemenata.

Priprema organizma žene za trudnoću je izuzetno važna za ostvarivanje zdravog potomstva. Željezo je od ključne važnosti za očuvanje zdravlja, ali i za pripremu organizma žene za nošenje novog života. Zato su zalihe željeza u organizmu žene koja se priprema za trudnoću od izuzetne važnosti.

Nažalost, gotovo polovina žena koje zatrudne u trudnoću ulaze sa deficitom željeza zbog čega se mogu očekivati i određene komplikacije u toku same trudnoće i poroda. Nedovoljno željeza u organizmu žene koja želi da zatrudni može uzrokovati nemogućnost zatrudnjivanja, ali i nemogućnost održavanja oplođenog jajašca te nemogućnost ostvarivanja željene trudnoće.

Šta je anemija i kada se javlja kod trudnica i dojilja?

Anemija, odnosno slabokrvnost se javlja zbog smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i najčešće se javlja zbog nedostatka željeza u krvi koje je neophodno kako bi se stvarao hemoglobin čiji je zadatak prenos kiseonika do ćelija.

Tokom života anemija se kod žena javlja zbog nedovoljnog unosa željeza u organizam putem hrane i kod krvarenja za vrijeme menstruacije, dok u trudnoći do anemije najčešće dolazi jer se volumen krvi u majčinom tijelu povećava i do 50% pa samim tim je potrebno i više željeza kako bi se stvarala dodatna količina hemoglobina koji mora kiseonikom obezbijediti te dodatne ćelije.

Opasnost od anemije je veća ako si i prije same trudnoće imala niske nivoe željeza u krvi, veoma obilne menstruacije, ukoliko si imala izraženih tegoba sa povraćanjem te ako nosiš više od jednog djeteta.

Postoji još razloga za pojavu anemije u trudnoći osim nedostatka željeza. To su nedovoljan unos vitamina B12 i folne kiseline. Testovi krvi će jasno pokazati ukoliko si anemična. Nije nužno da se anemija razvije u početku trudnoće, čest je slučaj da se pojavi kasnije u trudnoći. Anemija uzrokovana manjkom željeza u trudnoći može ukazivati na opasnost od prijevremenog poroda i niske porođajne težine djeteta.

Zašto je željezo tako važno u toku trudnoće?

trudnica zeljezo feral daily

Potrebe za određenim nutritijentima ili hranjivim sastojcima, prije svega željezom, jako se povećavaju u trudnoći. Željezo je neophodno ne samo za pravilan razvoj ploda nego i za normalno funkcionisanje trudnice čiji organizam doživljava velike promjene našavši se u „drugom stanju“.

Željezo je potrebno za razvoj svih organa i tkiva ploda u najranijem periodu trudnoće, za kasniji razvoj formiranog ploda kao i za formiranje zaliha željeza u organizmu novorođenčeta i dojenčeta koje će biti osnova za nastavak rasta i razvoja nakon poroda u prvim mjesecima.

Neadekvatne zalihe željeza u organizmu trudnice mogu uticati na porođajnu težinu novorođenčeta u smislu poroda djeteta sa manjom porođajnom težinom. Takođe, nedovoljan unos željeza u prehrani trudnice može uticati na pojavu prijevremenog poroda.

Željezo je neophodno za razvoj placente ili posteljice koja je potrebna za prenos kiseonika i hranljivih materija iz organizma majke putem pupčane vrpce u organizam ploda, te za odstranjivanje produkata metabolizma iz organizma ploda u organizam majke odakle se eliminiše u vanjsku sredinu.

Željezo je neophodno za proizvodnju dodatne količine krvi s obzirom da se u organizmu trudnice udvostruči količina cirkulišuće krvi. Nedovoljan unos željeza u toku trudnoće može biti uzrok i povećanog gubitka krvi u toku poroda i u periodu neposredno nakon poroda, bez obzira o kojem načinu poroda se radi (vaginalni porod ili carski rez).

Zbog toga je neophodno da žene koje planiraju trudnoću, kao i trudnice, uzimaju željezo u sastavu dodataka prehrani ili suplemenata s obzirom na to da povećane potrebe za željezom ne mogu biti zadovoljene iz prehrambenih izvora.

Ono što mi preporučujemo da uzimate uz konsultaciju sa doktorom je dodatak prehrani Feral Daily, proizvod koji otklanja osjećaj umora i nedostatka energije, štiti od infekcija, poboljšava mentalne sposobnosti te poboljšava radnu sposobnost.

Nakon poroda gotovo četvrtina žena koje ne uzimaju suplemente željeza ima deficit ovog nutritijenta u prvoj postporođajnoj sedmici. Faktori koji povećavaju rizik za nastanak manjka željeza u organizmu porodilje neposredno nakon poroda su:

  • žene koje su rađale više puta,
  • blizanačka trudnoća,
  • carski rez,
  • porod vakumom ili forcepsom (akušerski instrument za izvlačenje djeteta kod teškog porođaja),
  • prijevremeni porod,
  • prenesena trudnoća.

Nedovoljan unos željeza hranom kod porodilje povećava rizik za veću podložnost infekcijama, rizik za nižim pragom podražljivosti kao i za češćim periodima razdražljivosti i anksioznosti, te rizik za povećanim osjećajem umora i iscrpljenosti.

Period nakon poroda za majku predstavlja jedno sasvim novo iskustvo, posebno ako je riječ o prvorotkinjama. Taj novi period, pored radosti koju nosi sa sobom rođenje novog života, donosi i dodatne obaveze za čije izvršavanje je potrebna dodatna energija i snaga.

Zato je unos željeza u dovoljnoj količini u sastavu dodataka prehrani, Feral Daily jedna od najvažnijih preventivnih mjera koje imaju za cilj sprečavanje nastanka manjka željeza i malokrvnosti koja može narušiti i fizičko i mentalno zdravlje novopečene majke te indirektno i njenog tek rođenog djeteta.

Možda te zanima
better help aplikacija recenzija

Evo zašto treba da pazite na unos željeza i u periodu dojenja

porodica dojenje zeljezo

Nedovoljan unos željeza u periodu nakon poroda majkama koje doje može stvarati velike teškoće. Ukoliko dojilja hranom ne unosi dovoljno željeza, to utiče na proizvodnju količina mlijeka koje su nedovoljne za adekvatno napredovanje dojenčeta, kao i za proizvodnju mlijeka koje nije zadovoljavajućeg kvaliteta zbog čega dojenče ne napreduje kao što se očekuje ili je zbog toga podložno napadu mikroorganizama, uzročnika različitih infekcija. Željezo u sastavu majčinog mlijeka neophodno je za razvoj imunog sistema dojenčeta.

Koji su simptomi anemije?

Kod slabe anemije simptomi su gotovo i neprimjetni, moguća je pojava umora, vrtoglavica, ubrzan rad srca, glavobolje, otežana koncentracija i moga bi primijetiti kako nokti i usne postaju svjetliji nego ranije.

Ukoliko se radi o znatnijoj anemiji može doći do prijevremenog poroda, zastoja u rastu i razvoju djeteta i ona povećava opasnost od razvoja infekcija nakon poroda, a ponekad i transfuziju krvi.

Kako liječiti anemiju izazvanu nedostatkom željeza?

Doktori obično prepisuju dodatak željeza, kao što je Feral Daily, a u zavisnosti od stepena anemije će se regulisati i doze koje su vam potrebne. Imajte na umu da su propisane količine tačno onoliko željeza koliko vam treba. Nikako nemoj na svoju ruku povećavati dozu.

Može li dodatak željeza uzrokovati kakve nuspojave?

Ukoliko nivo željeza bude prevelik, to može dovesti do zatvora s kojim trudnice i inače imaju problema. U nekim slučajevima dolazi i do pojave žgaravice, mučnine i povraćanja. S obzirom na to da željezo iritira želudac, svakako izbjegavaj uzimanje željeza prije spavanja. Ukoliko se nećeš moći nositi sa nuspojavama obrati se doktoru za savjet. Stolica zbog dodatka željeza nerijetko postaje izuzetno tamna, tako da se ne zabrineš oko toga jer je to sasvim normalna pojava.

Kako spriječiti nedostatak željeza?

Obrati pažnju na hranu koju jedeš. Neka se na tvom jelovniku nađe crveno meso veoma bogato željezom, grah, sočivo, brokula, zeleno lisnato povrće, krompir, kajsije i suho voće. Imaj na umu da se željezo iz mesa puno lakše apsorbuje u organizmu od željeza iz povrća i žitarica.

Ukoliko i pored zdrave prehrane osjetiš simptome nedostatka željeza, savjetujemo ti da se posavjetuješ sa doktorom oko uzimanja suplemenata, kao što je Feral Daily.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh