Pušenje godišnje odnese šest miliona života

Avatar photo
pušenje

U svijetu godišnje umre oko šest miliona ljudi od posljedica pušenja, od čega 80 odsto u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama. Podaci su ovo Svjetske zdravstvene organizacije koja je svrstala ovisnost o pušenju među bolesti, a 31. maj proglašen je Svjetskim danom borbe protiv pušenja.

Ambasador Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxe povodom Međunarodnog dana borbe protiv pušenja rekla je da je zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima u Švajcarskoj imala pozitivne zdravstvene i privredne rezultate. Zato ona očekuje da takvu zabranu donesu i vlasti u BiH, jer je naša zemlja u vrhu ljestvice sa najviše pušača u regionu.

Bolesti

Bolesti, čija je direktna veza sa pušenjem do sad bila poznata i dokazana su: rak jednjaka, želuca, debelog crijeva, jetre, pankreasa, grla, bešike, bubrega, grlića materice, usta i usne duplje, akutna mijeloidna leukemija, ali i dijabetes, bolesti srca, šlog, ateroskleroza, aneurizme i druge bolesti arterija, hronične bolesti pluća, upale pluća, grip i tuberkuloza.

Negativni efekti pasivnog pušenja

Ako su nepušači duže vremena izloženi duvanskom dimu, tada je i njihov rizik dobijanja srčanih oboljena i raka pluća povećan za 30 odsto. Zato je u mnogim razvijenim zemljama zabranjeno pušenje na javnim mestima i na taj način se stvara čistija sredina za nepušače i djecu.

Pušenje i djeca

Ako trudnica puši, tada još nerođeno dijete itekako osjeća posljedice. U trenucima pušenja beba gubi kiseonik, a to može da ima nepovratno štetne posljedice na mozak koji je još u razvoju. Djeca koja su izložena duvanskom dimu imaju veliki rizik od razvijanja bolesti pluća, astme i velikih i čestih prehlada, jer im je imuni sistem narušen.

pušenje

Sedam razloga da prestanete sa pušenjem:

Iako je većina pušača svjesna štetnih posljedica nikotina i katrana, mladi pušači možda i nisu potpuno upoznati koliko pušenje utiče na njihovo zdravlje. Donosimo neke zabrinjavajuće simptome koje možete primijetiti na svom organizmu čak i ako ste nedavno počeli pušiti.

Izgled kože

Medicinski radnici mogu na prvi pogled raspoznati pušače od nepušača. Tajna je u izgledu kože. Koža pušača je bez sjaja, suva, sumorna i djeluje beživotno i nezdravo, za razliku od kože nepušača.

Kašalj

Ako mislite da je kašalj posljedica dugotrajnog konzumiranja nikotina, varate se. Već u vrlo kratkom periodu nakon što počnu pušiti, pluća pušača su sklonija iritacijama i osjetljivija su na podražaje. A nakon nekoliko godina pluća izgledaju zastrašujuće – nisu više crvenkaste, nego crne boje, prekrivena katranom.

Oslabljen osjećaj ukusa i mirisa

Poznato je da većina pušača dobije na težini nakon što prestane pušiti. Razlog tome je što se nakon prestanka pušenja vrati osjećaj okusa i mirisa, koji je bio oslabljen zahvaljujući cigaretama.

Lagani san

Nikotin koji se nalazi u cigaretama je prirodni stimulans, koji utiče na nervni sistem i slabi sposobnost dubokog sna, zbog čega pušači imaju “lagan san” – lako se bude i manje spavaju, što je štetno za cijeli organizam.

Možda te zanima
simptomi dehidriranost

Slabija cirkulacija

Ako su vam dlanovi i stopala uglavnom hladni i teško ih je zagrijati, uzroke potražite u vašoj navici. Nikotin i katran u cigaretama sužavaju krvne žile i kapilare, što otežava protok krvi i ona slabije dolazi do krajnjih tačaka – stopala i dlanova.

Narušen imunitet

Pušači su zahvaljujući oslabljenom imunitetu skloniji prehladama i virozama i teže ih liječe, za razliku od nepušača čiji se organizam lakše bori s bakterijama i virusima.

Mrlje u usnoj duplji

Bijele mrlje na koži unutar usne šupljine simptomi su oštećene kože, koji mogu uzrokovati rak, a uglavnom i jesu rano upozorenje za ovu zastrašujuću bolest od koje obolijeva sve veći broj ljudi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh