10 društvenih igara savršenih za veče sa prijateljima

Avatar photo
drustvene igre

Ako biste nas pitali kako zamišljamo savršeno nedeljno poslepodne, rekli bismo da je to poslepodne provedeno sa porodicom ili prijateljima, igrajući društvene igre.

Ako i vi volite da svoje slobodne dane provodite smejući se i zabavljajući se sa najbližima, pročitajte naš današnji tekst. Izdvojili smo za vas deset sjajnih društvenih igara koje svako treba da ima u svojoj kolekciji.

1. Dixit

dixit

Uzrast: 8+
Broj igrača: 3-8

Ako volite umetnost, maštovite priče i taktičko razmišljanje, Dixit je prava igra za vas. Ovo je kreativna društvena igra u koju možete uključiti i svoje mališane. Na početku svake runde, svi igrači dobiju 6 karata. Igrač koji je pripovedač bira jednu od svojih karata i govori jednu reč, rečenicu ili priču koja opisuje tu kartu i ne otkrivajući njen sadržaj spušta je na sto. Ostali igrači gledaju svoje karte i biraju onu koja najbolje odgovara pripovedačevom opisu. I ove karte se stavljaju na sto, licem nadole i mešaju. Zatim se sve odabrane karte otkrivaju. Cilj igre je pogoditi koja karta je pripovedačeva karta.

2. Catan

catan

Uzrast: 10+
Broj igrača: 3-4

Catan, igra koja se smatra modernim klasikom među društvenim igrama, nastala je 1995. godine, a do danas je prodata u više od 40 miliona primeraka i prevedena na više od 40 jezika. Ako do sada niste imali priliku da je igrate, sada je pravo vreme za to!

Igra se na tabli koja predstavlja pusto ostrvo Catan, gde igrači grade naselja, puteve i gradove. Bacanjem kockica određuju se resursi, a trgovina i pregovaranje su ključni za uspeh. Cilj je osvojiti 10 bodova izgradnjom naselja i gradova. Specijalne karte, borba protiv lopova i taktičke odluke čine igru dinamičnom i izazovnom.

3. Azul

azul igra

Uzrast: 8+
Broj igrača: 2-4

Azul, proglašen za najbolju svetsku igru 2018. godine, je porodična društvena igra s prepoznatljivim izgledom inspirisanim mavarskim mozaicima u Portugalu. Igrači preuzimaju ulogu keramičara ukrašavaju svoje table šarenim pločicama. Jedinstven način biranja pločica čini ovu igru interaktivnom, zahtevajući pažljivo praćenje poteza drugih igrača. Ovo je izazovna i dinamična strateška igra za celu porodicu.

4. Kaskadija

Kaskadija

Uzrast: 10+
Broj igrača: 1-4

Kaskadija je apstraktna društvena igra postavljanja pločica i biranja tokena, inspirisana netaknutom prirodom Kaskadije, Pacifičkog severozapada.

U društvenoj igri Kaskadija, igrači se takmiče da stvore najharmoničniji ekosistem biranjem pločica staništa i tokena životinja. Svaka partija igre donosi jedinstvene ciljeve povezane sa pet vrsta divljih životinja. Igrači grade ekosistem pažljivo birajući staništa i naseljavajući ih životinjama kako bi postigli maksimalan sklad i osvojili poene. Kaskadija je osvojila brojne nagrade od kojih je najznačajnija ona za najbolju igru godine – Spiel des Jahres 2022.

5. Micro Macro: Crime City

Micro Macro Crime City igra

Uzrast: 12+
Broj igrača: 1-4

MicroMacro: Crime City je kooperativna detektivska igra za jednog do četiri igrača, fokusirana na rešavanje 16 slučajeva zločina kroz identifikaciju motiva, prikupljanje dokaza i osuđivanje počinilaca. U kutiji je ogromna, prelepo ilustrovana mapa grada, 120 karata sa opisima različitih zločina, 16 koverti za skrivanje rešenja i lupa koja će vam pomoći da vidite i najsitnije detalje. MicroMacro: Crime City ima jednostavan, ali impresivan dizajn, sa detaljnom mapom. Prvih nekoliko slučajeva služe kao uvod, a svaki sledeći je teži od prethodnog. Ovo je prezabavna igra u kojoj će uživati baš svi!

6. Hive

hive igra

Uzrast: 9+
Broj igrača: 2

Društvena igra Hive je idealna za parove, jer se radi o igri za samo dva igrača. Ovo je strateška, apstraktna igra koju je odobrila Mensa i koju vole svi ljubitelji šaha.

Cilj igre je da opkolite protivničku maticu pločicama koje predstavljaju razne insekte, a od kojih svaki ima drugačije sposobnosti i način kretanja, slično kao figurice u šahu. Neki insekti mogu da preskaču druge figurice, neki da onesposobljavaju protivnika, dok neki mogu da prelaze samo određeni broj polja. Bitno je da se zajednička košnica ne prekine.

7. Bandido

Bandido igrica

Možda te zanima
domaci brendovi

Uzrast: 6+
Broj igrača: 1-4

Bandido je prezabavna džepna društvena igra za celu porodicu. Veoma je jednostavna, tako da će i vaši najmlađi uživati sa vama.
Cilj je zajedno s drugim igračima izgraditi zatvoreni sistem tunela kako biste uhvatili Bandida. Igra zahteva taktičko razmišljanje pri postavljanju karata i saradnju igrača, a dinamičnost raste kako se igra razvija. Bandido je odličan izbor za kratke i uzbudljive partije sa puno strategije i međusobne interakcije.

8. Cortex Kids

Cortex Kids

Uzrast: 6+
Broj igrača: 2-6

Cortex Kids je edukativna društvena igra namenjena deci, koja kombinuje zabavu i razvoj kognitivnih veština. Igra je deo Cortex serije, ali je prilagođena mlađoj publici. Cilj igre je pobediti protivnike kroz rešavanje raznovrsnih izazova i zagonetki, istovremeno podstičući razvoj memorije, opažanja, koordinacije i brze reakcije.

U Cortex Kids igri, igrači se suočavaju s različitim zadacima, uključujući memorisanje niza boja, beg iz lavirinta, prepoznavanje oblika i brojeva i slično.

9. Tako Cica Koza Sir Pica

Tako Cica Koza Sir Pica

Uzrast: 8+
Broj igrača: 2-8

Tako Cica Koza Sir Pica je jedna od najpopularnijih igara u poslednjih nekoliko godina. Ova brza i jako zabavna igra će vas sigurno u osvojiti. Reč je o igri opažanja u kojoj može da učestvuje čak 8 igrača. Ova zarazna igra uključuje karte i 5 ludih reči koje igrači moraju uvek imati na umu: Tako Cica Koza Sir Pica. Pravila su jednostavna, a cilj je rešiti se svih karata.

10. Iznebuha faca

iznebuha faca

Uzrast: 5+
Broj igrača: 1-12

Za kraj vam preporučujemo jednu igru za decu koja je kreirana u Srbiji. Iznebuha Faca je lagana porodična društvena igra zbog koje ćete crtati neverovatne stvari kakve niste mogli ni zamisliti. Igra podstiče kreativnost i sigurno će doneti dosta zabave i smeha u vaš dom.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh