10 grešaka koje pravimo kada spremamo povrće

Avatar photo
povrce

Povrće je sigurno broj jedan među svim namirnicama koje konzumiramo. Prepuno je vitamina i drugih odličnih nutrijenata, a istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu povrće imaju manji rizik od mnogih srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i nekih vrsta raka. Baš zato što nam povrće donosi toliko toga dobroga u organizam, treba znati kako ga pripremati.

povrce

Naime, zdrava priprema povrća je najbitnija i prvi korak ka zdravlju. Pogrešno kuhanje pa čak i spremanje povrća može napraviti više štete nego koristi.

Predstavljamo vam kojih bi to 10 grešaka pri spremanju povrća trebalo da izbjegavate.

Stavljate ulje prije povrća u tavu

Ova metoda se čini sigurna jer ćete imati osjećaj da vam povrće neće zagoriti u tavi ili se zalijepiti. Međutim, dodavanje ulja povećava šansu da se povrće spali jer ćete ga staviti na vrelo ulje.

Umjesto toga, dodajte samo malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja prije povrća u tavu i rezultat će biti bolji. Povrće će zadržati svoju svježinu i biće ukusnije.

Kuhate povrće

povrce

Ovo je već staromodan način spremanja povrća i trebalo bi da ga prevaziđete i izbjegavate jer tako povrće gubi sve svoje benefite koje posjeduje.

Umjesto kuhanja, spremajte ga na pari. Osim što je lakše kontrolisati kuhanje, povrće će zadržati svoj oblik i neće se raspadati kao kad ga prekuhate u vodi.

Prekuhavate ga

Ovo je jedna od najvećih grešaka koju možete napraviti kada spremate povrće.

Bolje je da ostanu i manje kuhani, nego da se prekuhaju pa da postanu mekani i kašasti. Takvo povrće niko ne voli da vidi u svom tanjiru.

Preskačete začine

zacini

Ako ne začinite povrće, rezultat može biti bljutavo jelo koje se nikome neće svidjeti i samo ćete ga baciti. Zato – začinjavajte povrće! Koje su to najbolje kombinacije povrća i začina, pogledajte na ovom linku.

Bitno je da ih dodate na početku spremanja povrća da bi oni imali vremena da puste svoje okuse i povrću daju sve svoje najbolje. Tako ćete imati ukusno i zdravo jelo.

Gulite kore

U kori povrća je sadržan najveći dio hranljivih vrijednosti koje posjeduju, tako da vam savjetujemo da ih kuhate cijele. Samo dobro operite sve povrće i možete ga spremati.

Ako, pak, ne volite da jedete povrće sa korom, ogulite ga pa ga kuhajte zajedno sa korom koju ćete poslije baciti i jesti samo povrće. Tako ćete, takođe, sačuvati njegove nutritivne vrijednosti.

Ne solite ga

Dodavanje soli u vodu gdje kuhate povrće omogućava da se ono lakše skuha na višoj temaperaturi i zadrži svoje nutritivne vrijednosti.

So, takođe, daje okus vašem jelu i bitna je stavka pri začinjavanju.

Stavljate previše povrća u tavu odjednom

povrce

Možda te zanima

Često želimo da napravimo što više sastojaka za ručak odjednom, da bi bilo prije gotovo i da možemo jesti što prije. To nije u redu. Hrana se neće jednako skuhati i nešto će vam ostati žilavo i sirovo a drugo se može prekuhati a to ne volimo. Zato je bolje da ili spremate u više tava u isto vrijeme, ili da stavite u jednu tavu manje povrća pa sljedeću turu kad prva bude gotova.

Spremate povrće svaki put na isti način

Kada ste baš gladni, najlakše je napraviti povrće na najbrži mogući način. Može par puta, ali uskoro će vam dosaditi.

Zato je najbolje da si date vremena i pravite ih na drugačije načine svaki put. Tako će i djeci biti zanimljivije ako inače ne vole jesti povrće.

Sjeckate ih prerano

povrce

Ako ih isjeckate dosta prije nego počnete spremati jelo, povrće će dehidrirati i izgubiti na svojim nutritivnim vrijednostima, a to ne želimo. Zato ih sjeckajte neposredno prije spremanja.

Mada, ako baš volite da pripremite povrće ranije, zamrznite ih. Prije pravljenja ga samo saperite i biće ukusno kao da ste ga pripremili svježe.

Ne blanširate ga

Najbolji način da vam se povrće ne prekuha ili ne bude bljutavo je blanširanje. Jednostavno ga skuhajte na pari, zatim ubacite u zdjelu sa ledenom vodom, ostavite minut, dva u toj vodi te prebacite u frižider i servirajte kada budete htjeli. Možete ga podgrijati i imaćete spremno zdravo jelo.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli i olakšali vam spremanje povrća. Javite nam svoje utiske i pišite ako imate još neke zanimljive i korisne prijedloge.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh