11 prirodnih bazena koji će vas ostaviti bez daha!

Avatar photo
prirodni bazeni

Rasuti po celom svetu, kristalno čiste vode, smešteni pored mora, među vulkanske stene ili u bajkovito, živahno zelenilo, prirodni bazeni koje ćemo vam predstaviti u ovom tekstu su bez sumnje prava mala čuda.

Sigurni smo da ćete gledajući slike i čitajući legende o ovim neobičnim mestima poželeti da se što pre spakujete i rezervišete avionske karte.

Nastavite da čitate, kako biste saznali više o njima. Verujemo da će vas oduševiti. Uživajte!

1. Pamukkale, Turska

Pamukkale turska

Ukoliko ste u prilici da posetite egejsku Tursku, nikako ne smijete zaobići Pamukkale, odnosno Pamučni dvorac. Prizor koji ćete videti tamo, netaknut ludskom rukom, načinila je sama priroda.

Ovaj dvorac predstavlja kompleks plitkih terasastih bazena, nastalih prelevanjem mineralne vode i taloženjem minerala.

Na njenim temeljima u II veku p. n. e. izgrađen je antički grad Hierapolis, u kojem se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te mnoga druga zdanja.

To je i dovelo to toga da se 1988. godine ovaj grad, zajedno za pamučnim dvorcem, stavi pod zaštitu UNESCO-a.

2. Vodopad Havasu, Arizona

Vodopad Havasu

Ovaj spektakularni vodopad je visok 30 metara i predstavlja vodopad Havasu rečice koja protiče Velikim kanjonom Kolorada. Nalazi se na području indijanskog plemena Havasupai.

Pripadnici plemena, Havasu `Baaja – Ljudi plavozelene vode, tradicionalni čuvari Velikog kanjona, su stotinama godina na padinama kanjona gradili svoje nastambe i puebla, mala naselja na strmim liticama.

Za sve ljubitelje prirode i planinarenja, kupanje u bazenu u podnožju ovog vodopada predstavlja nezaboravno iskustvo.

3. Kuang Si slapovi, Laos

Kuang Si slapovi

Neverovatni Kuang Si slapovi su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Luang Prabanga, ali i sveta. Poznati i pod nazivom Slapovi Tat Kuang Si, trospratni su vodopadi koji se spuštaju niz strmi brežuljak stvarajući očaravajuće bazene u kojima se nalazi tirkizna voda.

Ovi slapovi su bez sumnje jedno pravo čudo prirode!

4. Las Grietas, ostrva Galapagos, Ekvador

Las Grietas

Las Grietas je prirodni bazen sakriven u unutrašnjosti vulkanskih stena ostrva Santa Kruz. Ovaj bazen dugačak je oko 100 metara, a dubok je preko 10 metara. Voda je poprilično hladna, slana i što je najvažnije ― kristalno čista. Bazen je sa svih strana okružen tamnim vulkanskim stenama koje stvaraju dramatičan kontrast, te samim tim čine ovu prirodnu lepotu još senzacionalnijom.

5. Ik Kil, Meksiko

Ik Kil

Ovaj bazen nalazi se u neposrednoj blizini ruševina Chichen Itza, drevnog grada Maya i predstavlja jednu od najlepših destinacija koju možete obići u Meksiku. Da biste došli do vode, koja je duboka 40 metara, treba najpre da se spustite 26 metara. Maye su ovaj bazen smatrale svetilištem, te su tu prinosili žrtve svom bogu kiše.

Svi turisti koji se odluče da posete ovo mjesto, osim što će uživati u čarima prirode, mogu se opustiti i u restoranu i vikendicama koje se nalaze tik pored Ik Kil-a.

6. Queen’s Bath, Havaji

Queens Bath

Ovaj biser prirode smešten je oko deset minuta pešice od mesta Princeville. Pejzaž satkan od vodopada i stena lave, te petominutna vožnja po istim tim stenama vodi vas do ovog prirodnog bazena.

Ovo kraljevsko mesto za kupanje specifično je po svome nastanku. Naime, nastalo je nakon što se tunel unutar očvrsnute lave srušio i napunio vodom.

Svoje ime ovaj bazen duguje tome što je u prastara vremena kupanje u njemu bilo dozvoljeno samo Aliʻi-u, poglavici havajskih ostrva.

7. Sua, Samoa

Sua Samoa

Dubok oko 30 metara, skoro savršeno simetričan bazen okružen bujnom vegetacijom, nalazi se na sred polja lave, na ostrvu Upolo.
Ukoliko volite da se osamite i prepustite umirujućim zvukovima prirode, onda je ovo idealno mesto za vaš odmor.

8. Laguna Giola, Grčka

Laguna Giola

Jedno od najljepših bogatstava Tasosa svakako je Laguna Giola, prirodni bazen koji se nalazi tik pored mora i uklesan je u stenu visoku 8 metara.

Možda te zanima
italija ugostiteljstvo

Bazen se puni morskom vodom koja prolazi ispod stena. U odnosu na more, voda je uvek znatno toplija, a njena kristalno čista boja ostaviće vas bez daha.

O ovom bazenu postoje mnoge legende, među kojima je i ona da Giola ustvari predstavlja Zevsovo oko kojim je gledao svoju ljubavnicu. Postoji i ona koja kaže da je Zevs stvorio Giolu kako bi se Afrodita kupala u njemu, zbog čega je ovaj bazen poznat i kao Afroditina suza.

9. Grotta della Poesia, Italija

Grotta della Poesia

Smatra se da je ovaj čarobni bazen, smešten na jadranskoj obali južne Italije, bio omiljeno mesto za kupanje jedne drevne princeze. Njeno plivanje je davalo inspiraciju pesnicima, zbog čega bazen i nosi naziv – Pećina poezije.

Danas, turisti najčešće posećuju pećinu kako bi skakali sa stene visoke 15 metara, plivali ili ronili kroz podzemnu morsku pećinu i nazad prema moru.

Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja broda kojim možete da se približite svim stenamai pećinama na tom području.

10. Figure 8 Pools, Australija

Figure 8 Pools

Ovaj fascinantan kompleks bazena smešten je u Kraljevskom nacionalnom parku u Sidneju. Sam naziv ukazuje na njihov neobičan izgled. Prirodni bazeni u obliku broja 8 okruženi su grmljem, stenama i otvorenim morem.

Da biste došli do bazena, moraćete se namučiti hodajući planinskim stazama, ali sigurno nećete zažaliti.

11. Pools of the Fairies, Škotska

Pools of the Fairies

Pools of the Fairies su spektakularni prirodni bazeni smješteni na ostrvu Skye, u Škotskoj. Ovi bazeni su formirani tokom vekova erozije, gde je kristalno čista voda stvorila prekrasne, prirodne bazene okružene stenama i zelenilom.

Čarobna atmosfera i izuzetna lepota ovog mesta često se povezuju sa legendama o vilama i vilenjacima, dodajući mističnu notu ovom čudu prirode.

Ukoliko ovi prirodni bazeni nisu na vašoj listi destinacija koje želite posetiti, dodajte ih što pre!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh