Kako razgovarati o seksualnim fantazijama sa vašim partnerom

Avatar photo
razgovor o seksu partneri

Sigurno ste se ponekad poželeli da razgovarate sa svojim partnerom o nekim neostvarenim seksualnim fantazijama, ali vam je bilo previše neugodno da započnete razgovor na ovu temu.

Možda ste poželeli da isprobate nove, neuobičajene ili izazovne poze, da vaš seksualni život začinite nekim igračkama, da vodite ljubav na potpuno novom mestu ili nešto sasvim drugo, ali niste znali kako da mu to saopštite, jer ste skupa tek nekoliko meseci.

Razgovor o seksualnim fantazijama s partnerom (naročito ukoliko niste dugo u vezi) za neke ljude može biti izazovan, ali znajte da je izuzetno važan i potencijalno koristan za izgradnju intimnosti i povezanosti.

Otvorenost, razumevanje i međusobno uvažavanje su najvažniji faktori u takvim razgovorima i učiniće da se oboje sigurno i prihvaćeno.

Evo nekoliko koraka i saveta koji će vam pomoći da započnete takav razgovor:

1. Stvorite sigurno okruženje

intimnost partneri

Pre nego što započnete razgovor, uverite se da je vaš partner opušten i da ima dovoljno vremena za razgovor. Osim toga, važno je da se oboje dobro osećate i imate potpuno poverenje jedno u drugo.

2. Počnite lagano

Ukoliko se na početku osećate neugodno ili nesigurno, ne brinite, to je sasvim normalno. Pokušajte da razgovor započnete nekom laganijom temom ili podelite s njim neku svoju manje intimnu fantaziju i vidite kako reaguje.

3. Jasno izrazite svoje želje i osećanja

Kad započnete razgovor o seksualnim fantazijama, važno je izraziti svoja osećanja i želje na jasan način. Nemojte pretpostavljati da vaš partner automatski zna kako se osećate ili šta tačno želite.

4. Slušajte svog partnera i imajte razumevanja

seks i razgovor

Kada vaš partner počne deliti sa vama svoje fantazije ili mišljenje o onome šta ste mu vi ispričali, odnosno vašim fantazijama, važno je slušati ga bez osuđivanja ili kritikovanja. Pokušajte razumeti njegova osećanja i reakcije.

5. Budite spremni na kompromis

Možda vam se ne dopadne sve šta vam vaš partner kaže (kao što postoji mogućnost i da vaše fantazije njemu budu too much), ali budite otvoreni za kompromis i pregovore. Ono što je najvažnije je da oboje imate priliku izraziti svoja osećanja, potrebe, ali i granice.

6. Postavite granice

U razgovoru o seksualnim fantazijama, važno je postaviti granice i uveriti se da se oboje osećate ugodno i da ste u sigurnoj zoni. Ukoliko postoji nešto šta vam stvara nelagodu ili čemu se ne želite prepustiti, budite iskreni u vezi s tim i jasno dajte do znanja svom partneru koje su vaše granice.

7. Podelite samo ono šta želite

kako postici intimnost

Možda te zanima
partner

Ukoliko niste spremni da podelite određene fantazije sa svojim partnerom ili da razgovarate baš o svemu, to je u redu. Svaka osoba ima pravo na privatnost i granice.

8. Istražite zajedničke interese

Umesto da se oboje usredotočite samo na svoje individualne fantazije, pokušajte istražiti zajedničke interese i želje. To može dodatno produbiti povezanost i intimnost u odnosu.

9. Prihvatite različitosti

kako razgovarati o seksu

Svi imamo različite seksualne fantazije i želje, a to je sasvim prirodno. Važno je prihvatiti i poštovati različitost.

10. Razgovarajte otvoreno i redovno

Razgovor o seksualnim fantazijama ne bi trebalo da bude nešto što će se desiti samo jedanput. Pokušajte redovno razgovarati o svojim željama, potrebama i fantazijama kako bi vaša veza ostala zdrava i što otvorenija.

Ko zna, možda vam upravo ovaj razgovor pomogne da začinite vaš seksualni život onako kako ste oduvek maštali.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh