Magična Italija: Evo zašto da posetite regiju Trentino-Alto Adige

Avatar photo
Trentino Alto Adige

Kada su u pitanju putovanja, Italija je jedna od zemalja koja će uvek iznova da vas oduševi, jer gotovo svaki pedalj ove divne zemlje zaista vredi posetiti.

ZdraviJa je ovaj put odlučila da vam predstavi regiju Trentino-Alto Adige, u koju ćete se verovatno odmah zaljubiti. Iako će ovaj tekst najviše obradovati skijaše, s obzirom na to da je ova regija poznata po sjajnim ski stazama i lepim planinskim pejzažima, verujte da i vi koji ne skijate imate šta videti u ovom kraju.

Od jezera Garda na jugu, do Dolomita na severu, priroda, sportovi na otvorenom i istraživanje živopisnih gradića i sela su ono što najviše privlači posetioce. Bez obzira na to da li ste avanturista željan skijanja na vrhunskim stazama ili pak zaljubljenik u slikovite gradove i tradicionalnu kuhinju, Trentino-Alto Adige će zadovoljiti svačiji ukus.

Kratki vodič kroz Trentino-Alto Adige

lepote italija

Trentino-Alto Adige je regija koja se nalazi na severu Italije, blizu granice sa Austrijom i Švajcarskom. Ova regija je administrativno autonomna i sastoji se od dva dela: Trentino, koji obuhvata veći deo regije na jugu, sa glavnim gradom Trentom, i Alto Adige (poznat i kao Južni Tirol), smešten na severu, čiji je glavni grad Bolzano.

Geografski, regija Trentino-Alto Adige obuhvata raznovrsan teren, koji se proteže od nizinskih područja do impozantnih Alpa.

Na severoistoku regije su čuveni Dolomiti, deo južnih Alpa, planinski venac koji je prepoznatljiv po svojim karakterističnim stenama koje, kada sunce zalazi, poprimaju predivne nijanse crvene, ružičaste i ljubičaste boje. Dolomiti su popularna destinacija za planinare, skijaše i ljubitelje prirode.

U Dolomitima se nalaze i neka od najlepših jezera u ovom delu sveta, poput Lago di Braies i Lago di Carezza, smeštena između impozantnih planinskih vrhova i okružena šumom.

jezera italije

Na jugu regije nalazi se jezero Garda, najveće jezero u Italiji. Ovo jezero, okruženo slikovitim gradovima poput Riva del Garda, nudi prelepe pejzaže i idealno je mesto za razne aktivnosti na vodi, naročito leti.

Oko grada Trenta nalaze se i brojni vinogradi. Naime, ova regija ima povoljnu klimu i tlo za uzgoj vinove loze, pa ne čudi što je jedna od najpoznatijih vinarskih regija u Italiji. U tom kraju možete posetiti i dvorce Castello di Avio i Arco .

Centralni deo regije obuhvata slikovite alpske doline, pašnjake i šumska područja. Ovi delovi regije su idealni za planinarenje, biciklizam i istraživanje prirode.

priroda u italiji

Područje oko Madonna di Campiglio je popularno odredište za istraživanje sela u južnom Trentinu i Dolomitima.

Dalje na istoku, očekuju vas slikoviti gradovi poput Cembre, Cavalese i San Martina di Castrozza. Svaki od njih je okružen livadama, potocima i jezerima, a i dobra su polazišna tačka za istraživanje okolnih planinskih područja.

Blizu ovih sela su gradovi Bolzano, Ortisei i Canazei, svaki sa svojim jedinstvenim šarmom. Ortisei se posebno ističe po tome što nudi pristup žičarama, što je naročito važno za ljubitelje skijanja i bordanja.

Možda te zanima
daleke destinacije

Nastavljajući prema severu u Alpe, otkrićete gradove Brixen, Bruneck i Vipiteno, čije se arhitektonske karakteristike razlikuju od onih u južnim delovima regiona.

Severozapadno od ovih gradova je Malles Venosta, još jedan grad smešten u prelepom okruženju. Na ovom putu poželjno je zaustaviti se i kod Glorenze – po mnogima najlepšeg sela u Italiji.

Najlepši gradovi i sela u regiji Trentino-Alto Adige

Trentino Alto Adige gradovi

Kao što smo već naveli, regija Trentino-Alto Adige obiluje prelepim gradovima i slikovitim selima koja privlače posetioce svojom zanimljivom istorijom, kulturnim nasleđem i zadivljujućim pejzažima. Ovo su neki od najlepših gradova i sela u ovoj regiji:

 • Canale
 • Chiusa
 • Glorenza
 • Rango
 • San Lorenzo
 • Vipiteno
 • Ortisei
 • Canazei
 • Riva del Garda
 • Malè
 • Brunico
 • Cavalese

Turistički Orange Flag gradovi u Trentino-Alto Adige regiji

Orange Flag gradovi

Narandžasta zastava, koja se smatra nacionalnom turističkom nagradom, dodjeljuje se mestima u Italiji, koja se ističu po svojoj autentičnosti i širokoj ponudi za posetioce. Pored već dobro poznatih i često posećenih gradova, ovu prestižnu nagradu su zaslužili i manje poznati dragulji poput gradova Caderzone, Molveno i Tenno.

Ova priznanja ukazuju na jedinstvene karakteristike svakog grada, uključujući kulturnu baštinu, prirodne lepote i raznovrsne aktivnosti koje nude posetiocima.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da ove godine otputujete u ovu čarobnu regiju. Ne zaboravite da nam šaljete fotografije!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh