Posjetite magičnu italijansku regiju Trentino-Alto Adige

Avatar photo
trentino

Kada su u pitanju putovanja, Italija je jedna od zemalja koja može da vas uvijek pozitivno iznenadi, jer gotovo svaki pedalj ove divne zemlje zaisita vrijedi posjetiti. ZdraviJa je ovaj put odlučila da vam predstavi regiju Trentino-Alto Adige, koja će vas sigurno osvojiti na prvu. Ovaj prijedlog za putovanje će vjerovatno najviše obradovati skijaše, a zbog čega, otkrićete u tekstu.

Od jezera Garda na jugu do Dolomita na sjeveru, različiti tereni u Trentinu i mogućnosti za istraživanje sela su glavna atrakcija za posjetioce.

Vodič i mjesta za posjetu

Regija Trentino-Alto Adige je najsjevernija regija Italije, koja uključuje većinu Dolomita, a na sjeveru se nastavlja na Alpe. U velikoj mjeri ovaj region je poznat po ponudi aktivnosti na otvorenom, zimskim sportovima, ali i specijalnim programima u kojima ljeti možete uživati oko jezera Garda.

Na jugu regije, u sjajnoj prirodi doline Adige možete otkriti atraktivni grad Trento i njegovu planinsku pozadinu, kao i dvorce Rovereta i Castello di Avio (kao i mnoge druge, uključujući i čuveni Arco).

Oblast oko Madonne di Kampiljo je popularna regija za istraživanje sela u južnom Trentinu i Dolomitima. Dalje istočno možete pronaći živopisne gradove poput Cembra, Cavalese i San Martina di Castrozze. Svaki od njih nalazi se u lijepom okruženju livada, potoka i jezera, a takođe su dobra startna tačka za istraživanje okolnih planina.

rifugio sulle dolomiti

Veoma blizu nalaze se i gradovi Bolzano, Ortisei i Canazei – svaki sa svojim posebnim šarmom. Ortisei je tako poznat po tome što nudi zgodan pristup žičarama, što je posebno značajno za ljubitelje skijanja i bordanja.

Nastavljajući sjeverno u Alpe, možete otkriti gradove Brixen, Bruneck i Vipiteno sa arhitekturom koja se potpuno razlikuje od južnih dijelova regiona. Sjeverozapadno od ovih gradova nalazi se i Malles Venosta – opet grad u prelijepom ambijentu. Na ovom putu poželjno je zaustaviti se i kod Glorenze – po mnogima najljepšeg sela u Italiji.

Najljepše italijanska sela u regiji Trentino-Alto Adige

Sljedeći italijanski gradovi i sela u Trentinu-Alto Adige nalaze se na spisku najljepših u Italiji:

Možda te zanima
skidanje temperature

  • Canale
  • Chiusa
  • Glorenza
  • Rango
  • San Lorenzo
  • Vipiteno

Turistički “Orange Flag” gradovi u Trentino-Alto Adige regiji

Narandžasta zastava se dodjeljuje gradovima u Italiji koji su po ocjeni turista specifični. Ona se smatra nacionalnom turističkom nagradom, a do sada su je pored poznatih i naveliko posjećenih gradova dobili i Ala, Caderzone, Molveno i Tenno.

Nadamo se da je ovo bilo dovoljno razloga da se ove jeseni, ali i zime, odlučite za putovanje u ovu magičnu regiju i uživanje u prirodnim ljepotama i aktivnostima koje nude ova sjajna turistička mjesta.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh