12 kućnih biljki jednostavnih za održavanje + saveti o negovanju

Avatar photo
kucne biljke i saveti

Kućne biljke su divan dodatak vašem domu, ali neke od njih mogu biti izazovne za održavanje, posebno za početnike u svetu biljaka. Da biste olakšali stvar, evo liste sa 12 biljaka koje su ne samo lepe, već i prilagođene lakoj nezi. Osim toga, pružićemo detaljne smernice za održavanje svake biljke kako biste se osjećali sigurno i uspešno brinuli o svakoj od njih.

1. Zamija (Zamioculcas zamiifolia) – Zamija je veoma popularna kućna biljka, jednostavna za održavanje. Ova biljka trpi nisku svetlost i treba da je zalijete tek kad se gornji sloj zemlje osuši, otprilike svake tri do četiri nedelje. Zamija je savršen odabir za početnike.

2. Sanseverija (Sansevieria) – Ova izdržljiva biljka se često zove “mačja trava” ili “želatinasta biljka”.  Zahteva minimalno zalijevanje i može podneti različite svetlosne uslove. Zbog toga može da opstane godinama, čak i ako je često zaboravljate. Njeni dugi, uski listovi dolaze u različitim varijacijama boja i šara, čineći je estetski privlačnom.

3. Sobna palma (Chamaedorea elegans) – Sobna palma je elegantna kućna biljka koja donosi tropski šarm u prostor. Njeni pernati, zeleni listovi je čine atraktivnom i lako se uklapa u različite dekorativne stilove. Ova biljka preferira svetlu poziciju, ali izbegavajte direktno sunce, a redovno zalijevanje kada se gornji sloj zemlje osuši.

4. Kaktusi (Cactaceae) – Kaktusi su izdržljive kućne biljke koje su idealne za one koji ne žele mnogo obaveza. Ove biljke vole svetlo, ali ne zahtevaju direktno sunce, a zalijevanje je minimalno – potrebno je sačekati da se zemlja potpuno osuši pre nego što ih ponovno zalijete, a to obično traje nekoliko nedelja. Njihovi jedinstveni oblici i teksture čine ih privlačnim dekorativnim elementima u domu.

5. Fikus benjamin (Ficus benjamina) – Još jedna elegantna kućna biljka koja se ističe sjajnim zelenim lišćem i može dodati notu luksuza u vaš dom. Da bi uspešno održali ovu biljku, treba da je postaviti na svetlo mesto, ali izbegavati direktno sunce. Redovno zalijevajte, ali pazite da ne preterate, jer će fikus benjamin bolje podneti blago suhu zemlju.

6. Pahira (Pachira aquatica) – Ova biljka poznata je kao “drvo novca” ili “drvo sreće”. Zanimljiva je, dekorativna, i često se povezuje srećom i prosperitetom. Voli svetlu poziciju, ali izbegavajte direktno sunce. Zalijevajte je umereno, čekajući da se gornji sloj zemlje osuši pre nego što ponovno zalijevate, kako biste održali njen rast i dobro zdravlje.

kucne biljke

7. Ljubičica (Saintpaulia) – Ljubičica je popularna kućna biljka prepoznatljiva po svojim šarenim i nežnim cvetovima. Da bi se održala, ljubičicu treba držati na svetlom mestu, izbegavajući direktnu sunčevu svetlost, i zalijevati je umereno, vodeći računa da zemlja ostane vlažna, ali ne preplavljena. Ova biljka dodaje šarm i boju svakom domu i zahteva minimalno održavanje.

8. Begonija (Begonia) – Ova biljka ističe se svojim šarenim cvetovima i lišćem. Kao i većinu prethodnih predloga, održavajte je tako što će stajati na svetlom mestu bez direktnog sunca. Zalijevajte je umereno, pazeći da zemlja ostane vlažna. Begonije su odličan izbor za one koji žele da unesu boju u svoj dom uz minimalan trud.

Možda te zanima
spavanje sa carapama

9. Klivia (Clivia) – Klivia je izuzetno atraktivna biljka. Poznata je po svojim svetlo narandžastim cvetovima. Preferira svetlo, ali izbegavajte direktno sunce i zalijevajte je umereno tokom rasta i cvetanja. Klivia je savršen izbor za one koji žele da unesu tropski osećaj u svoj prostor.

10. Aloe vera (Aloe vera) – Aloe vera je višenamenska kućna biljka koja se često koristi zbog svojih lekovitih svojstava za kožu. Da biste je uspešno održavali, postavite je na sunčano mesto i zalijevajte je umereno, čekajući da se zemlja potpuno osuši između zalijevanja.

11. Zmajeva biljka (Dracaena marginata) – Još jedna izdržljiva kućna biljka koja se često koristi u dekoraciji enterijera zbog svojih šarenih i uskih listova. Zmajeva biljka voli svetla mesta bez direktnog sunca i zahteva umereno zalijevanje kako bi se održala. Veoma je prilagodljiva i lako se održava, što je čini idealnim izborom za početnike u gajenju biljaka.

12. Nephrolepis (Nephrolepis exaltata) – Ova paprat je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka zahvaljujući svojim lepršavim i pernatim listovima. Kao i sve naše prethodne preporuka, i paprat preferira indirektnu svetlost i konstantnu vlažnost, pa je važno redovno je zalijevati kako biste očuvali njenu svežinu i lepotu. Nephrolepis je odličan izbor za one koji žele uneti malo prirode i zelenila u svoj dom.

Sve ove biljke su savršene za početnike i sa malo trude učiniće da vaš prostor bude življi, ljepši i svežiji. Prateći ove smernice za njihovu negu, možete uživati u zelenoj oazi u svom domu ili kancelariji – bez stresa.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh