Da li je bezbedno držati flašu za vodu u vrućem automobilu? Evo šta kažu stručnjaci…

Avatar photo
voda u flasici

Za ljude koji su stalno u pokretu, automobil često služi kao skladišni prostor. Pogotovo tokom toplih dana, držanje stvari u automobilu “za svaki slučaj” se čini kao sjajna ideja, pa tako i flaša sa vodom. Međutim, postavlja se pitanje bezbednosti.

Osim neprijatnosti pijenja tople vode, postoje razlozi da ipak dvaput razmislite pre nego što nagnete flašu vode koja je bila u vrućem automobilu.

EatingWell je razgovarao sa stručnjacima upravo o ovoj temi, pa vam prenosimo savete koji će vam koristiti.

Može sadržati BPA

BPA označava bisfenol A, hemijsku supstancu koja se koristi u proizvodnji određenih vrsta plastike, kao što su polikarbonatne plastike i epoksidne smole. Nalazi se i u oblozi konzervi za hranu, čepovima za plastične boce i posudama za čuvanje hrane.

Prema Nacionalnom institutu za zaštitu životne sredine, BPA se nalazi u nekim plastičnim bocama sa vodom. Iako su ove posude čvrste i trajne, mogu se raspasti pod izuzetno visokim temperaturama. To je razlog za zabrinutost jer izloženost BPA povezana je sa mnogim zdravstvenim problemima, uključujući neplodnost, disfunkciju štitne žlezde, različite vrste karcinoma, probleme sa metabolizmom, kao i probleme u ponašanju kod dece.

Dobra vest je da mnoge kompanije ne koriste flaše sa BPA, čak ih jasno označavaju na pakovanju kao “bez BPA”. Ako niste sigurni da li flaša sadrži BPA, okrenite je i potražite brojeve za reciklažu od 1 do 7 na dnu. Ti brojevi označavaju od čega je flaša napravljena. Brojevi 1, 2, 4, 5 i 6 su obično bez BPA. Brojevi 3 i 7 mogu sadržati nešto BPA u plastici.

Može razviti bakterije

Ako koristite običnu plastičnu flašicu sa vodom ponovo, kako biste na taj način pomogli životnoj sredini i smanjili otpad, možda nanosite više štete nego koristi. Flaša koja je otvorena i ostavljena u vrućem automobilu može razviti štetne bakterije. Temperature između 4°C i 60°C se smatraju “opasnim zonama” upravo zato što su pogodne za brzi razvoj bakterija. Suštinski je ista situacija sa višekratnim flašama od plastike.

Da li je onda bezbedno piti vodu iz flaše koja je bila u automobilu?

Odgovor glasi: zavisi. Ako je plastična jednokratna flaša bez BPA i neotvorena, verovatno je bezbedno ostaviti je u vrućem automobilu. Nakon što je otvorite, odmah je popijte ili bacite.

Možda te zanima
ostrva

S druge strane, čista višekratna aluminijumska ili staklena flaša može biti bezbedna opcija. Da biste smanjili izloženost BPA i rizik, izaberite flašu od ovih materijala.

Dodatni saveti

flasa za vodu

Osim izbegavanja plastičnih flaša sa BPA i praćenja razvoja bakterija, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da je vaša voda za piće bezbedna:

  • Da biste ostali hidrirani dok ste u pokretu, nosite flašu sa vodom napravljenu od materijala koji su dizajnirani za visoke temperature, kao što su staklo ili nerđajući čelik.
  • Redovno se brinite o tome da vaša flaša bude temeljno oprana toplom vodom i sapunicom.
  • Nakon što otvorite i popijete gutljaj vode, potrudite se da svu vodu iz flašice popijete u roku od dva sata.
  • Prije svakog novog punjenja operite flašu.
  • Razmotrite kupovinu flaše koja ima ugrađeno filtriranje vode.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh