3 mala koraka koja će vas učiniti srećnijim, svaki dan

Avatar photo

Nauka zaista počinje da vrednuje sreću, jer sve više studija sugeriše da je naše fizičko zdravlje blisko povezano sa našim emocionalnim blagostanjem. Pod svjetlom nedavnih istraživanja, Globe and Mail je pokrenuo seriju tekstova kako bi pomogli zaposlenima da žive srećnije i ispunjenije živote.

Jedan od tekstova o kojima je riječ je i ovaj, koji je fokusiran na povećanje svakodnevne sreće.

Tekst je zasnovan na istraživanjima o sreći koja su sprovedena u posljednjih nekoliko decenija na mjestima kao što su Univerzitet Harvard i Univerzitet u Pensilvaniji. Harvardova studija koja je citirana u ovom djelu pokazala je da srećniji ljudi stvarno žive duže i da određene pozitivne emocije, poput entuzijazma, nade i angažovanja, mogu smanjiti rizik od bolesti poput srčanih udara, dijabetesa i depresije.

Obećavajuća istraživanja u sve poznatijem polju pozitivne psihologije takođe sugerišu da je sreća još više pod vašom kontrolom nego što ste prvobitno mislili. Fokusirajući se na svoje snage i sposobnost da razvijete pozitivne misli i emocije, zapravo možete znatno povećati svoju sreću i zdravlje.

Prvi korak u njegovanju sreće, prema Billu Howattu, autoru Globe and Mail teksta i šefu istraživačkog i razvojnog odjela u Morneau Shepell-u (Toronto), jeste momenat spoznaje vaše sreće. Ovo vam dalje omogućava da bolje shvatite koliko ste srećni u svakodnevnom životu, što vam može biti odskočna daska, a po potrebi i “wakeup call”. U drugom koraku nastupa pozitivna psihologija: Morate donijeti svjesnu odluku da svoju energiju fokusirate na pozitivna iskustva.

Posljednji korak je preduzeti akciju. Sama svijest olakšava akciju. Na primjer, ako shvatite da previše vremena provodite na društvenim mrežama ili da gledanje određene TV emisije negativno utiče na vašu sreću, možete napraviti konkretne promjene kako biste smanjili vrijeme koje trošite time što radite te stvari. Ukoliko pak primijetite da provodite puno vremena misleći da sve pogrešno radite, onda počnite aktivno provoditi vrijeme razmišljajući o stvarima koje radite ispravno.

Možda te zanima
novogodisnja noc

Howatt preporučuje dvije psihološke vježbe koje vas fokusiraju na sve ono što je dobro u vašem životu. Prvo, možete napisati svoje tri najveće snage i ostaviti ih negdje gdje ćete ih često vidjeti kako biste ohrabrili pozitivno razmišljanje i emocionalnu snagu. Takođe se preporučuje da svakog posljednjeg dana u sedmici provedete određeno vrijeme u planiranju srećnih događaja u kojima ćete uživati ​​tokom cijele sljedeće sedmice.

Vježbanjem zahvalnosti i pretvaranjem pozitivnosti u vašu svakodnevnu namjeru, možete živjeti srećniji i strastveniji život, ispunjen dubljim osjećajem značenja. Samo treba imati na umu da je sreća nešto što mora biti kultivisano i usađeno, a ne pronađeno ili postignuto.

“Kao mala biljka, sreća zahtijeva pažnju, hranjenje i njegovanje kako bi rasla. Sreća nije destinacija već proces biranja onoga na šta ćete se svakodnevno fokusirati”, rekao je Howatt.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh