Kalifornija izdala upozorenje o radijaciji mobilnih telefona – koliko trebamo biti zabrinuti?

Avatar photo

Većina nas je uvjerena u to da nas radijacija mobilnih telefona ne ugrožava. Međutim, država Kalifornija je ove godine izdala nove smjernice svojim stanovnicima za korištenje ovih aparata, koje dosadašnje tvrdnje dovode u pitanje.

U uputstvima se navodi da su laboratorijski eksperimenti i studije na temu ljudskog zdravlja potvrdili mogućnost da se dugoročna i intenzivna upotreba mobilnih telefona može povezati sa određenim vrstama raka i drugim negativnim zdravstvenim efektima, kao što su tumor akustičnih nerava i pljuvačne žlijezde, manji broj spermatozoida, glavobolja, slabije pamćenje i spavanje. Iako smjernice naglašavaju da studije ne uspostavljaju definitivnu vezu i da se naučnici ne slažu o tome da li će mobilni telefon zasigurno uzrokovati ove zdravstvene probleme, one su dizajnirane da pruže upravo smjernice porodicama koje žele učiniti sve što mogu kako bi smanjile izloženost svojih članova energiji radio-frekvencije.

Između ostalog, smjernice predlažu korišćenje zvučnika vašeg telefona ili slušalica kada razgovarate, držanje telefona dalje od svog tijela, držanje u torbi a ne u džepu, držanje telefona dalje od kreveta u kom spavate, itd. Uputstva takođe preporučuju ograničavanje upotrebe telefona kada je signal slab, kada putujete u vozilu koje se brzo kreće ili kada reprodukujete zvuk ili video, jer to uzrokuje da vaš telefon oslobađa viši nivo radio frekvencija nego što je uobičajeno. Ipak, smjernice ističu da telefoni ostvaruju niže nivoe radio frekvencije kada su povezani na WiFi ili Bluetooth.

Sve ove informacije su nevjerovatno zbunjujuće. Svima nama, potrošačima, je iznova i iznova govoreno da su mobilni telefoni sigurni, a sada postoje nove pretpostavke koje će definitivno izazvati anksioznost kod mnogih ljudi. Postoji mnogo konfliktnih informacija o ovoj temi, pa je bolje biti oprezan. Sigurno je da nećete ništa izgubiti ako pokušate da ograničite svoju izloženost ovoj vrsti radijacije.

Možda te zanima
preporuke francuski klasici

Niko zasigurno ne zna definitivan odgovor na pitanje da li je korišćenje mobilnih telefona bezbjedno i svakako je potrebno još istraživanja koja bi podržala jednu ili drugu stranu. Određeni nivoi radijacije telefona su najverovatnije sigurni, ali prekomjerna izloženost gotovo sigurno može imati štetne efekte.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh