5 grešaka koje vjerovatno pravite za doručkom

Avatar photo
dorucak

Istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju inače imaju manje problema sa kilažom – dok oni koji preskaču doručak često za ručak i večeru jedu visokokalorične obroke. Bilo kako bilo, doručak nije uvijek doručak! Na primjer, tanjir kupovnih čokoladnih pahuljica je pun šećera i sve samo ne zdrav. Suština je u balansiranoj ishrani, a da li je vaša ishrana balansirana, saznajte u nastavku teksta.

Jedete doručak „s nogu“

dorucak

Koliko puta vam se desilo da ujutru pomjerate alarm i spavate duže, umjesto da pravite doručak? Nakon toga kupite nešto u pekari i pojedete u autu ili u gradskom prevozu, misleći da ne postoji razlika između doručka za stolom i doručka u autobusu. Naše tijelo nije briga za to, ali ga jeste briga za nivoom koncentracije na sam obrok: osobe koje su koncentrisane na obrok inače jedu odmjerenije. Istraživanja su pokazala da nam hodanje odvlači pažnju i na taj način unosimo više kalorija. Takođe, kada dovoljno ne sažvaćemo hranu možemo imati problema sa probavom.

Savjet: Ukoliko volite duže da spavate, pripremite doručak prije spavanja.

Ne jedete dovoljno vlakana

Ukoliko unosite mnogo šećera ujutru, bićete ponovo gladni za sat ili dva. Zašto? Vaš nivo šećera u krvi naglo skoči nakon ovakvih obroka, ali isto tako naglo padne. Osim toga, jelo bogato jednostavnim ugljenim hidratima je veoma lako za varenje. Energija koju dobijete ovakvim obrokom traje veoma kratko, i zato ubrzo zatim budete ponovo gladni. Razlog tome je činjenica da vaš probavni sistem ne mora da marljivo radi u tom slučaju. Svi ugljeni hidrati već u crijevima direktno ulaze u krvotok u svom najjednostavnijem obliku (monosaharidi).

S druge strane, hrana bogata vlaknima poput ovsene kaše, proizvoda od cjelovitog zrna, mahunarke, povrće i sl, su totalna suprotnost: osjećaj sitosti traje duže jer se zapremina vlakana poveća u vašem probavnom sistemu i samim tim nam treba mnogo duže da ih svarimo. Vlakna su zdrava za naša crijeva, smanjuju rizik od dijabetesa, i prema nekim istraživanjima čak smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Preporučuje se barem 30g vlakana dnevno.

Ne jedete dovoljno proteina

dorucak

Osjećaj sitosti ne dolazi samo od vlakana. Proteini igraju veliku ulogu u osjećaju sitosti. Adekvatan unos proteina može spriječiti osjećaj gladi. S tim u vezi, unosite dovoljno makronutrijenata dok doručkujete. Na primjer, omlet sa povrćem i hljebom od cjelovitog zrna, ovsena kaša sa sojinim ili grčkim jogurtom i voćem, kao i tost cjelovitog zrna sa puterom od kikirikija, bananama i čija sjemenkama su samo neki od načina da unesete sve potrebne makronutrijente u vaše tijelo.

Možda te zanima
pečene mrkve

Izbjegavate masti

Masti debljaju? Nije baš tako jednostavno. Vremena u kojim su tzv. „laki“ proizvodi preporučivani kao dio zdrave prehrane su davno prošla. Hrana bogata mastima, baš kao i ugljeni hidrati i proteini, bi trebalo da bude sastavni dio vaše ishrane. Trebalo bi da uključite zdrave masti u najvažniji obrok dana. Puteri od kikirikija ili badema, sjemenke, avokado ili punomasni jogurt su odličan izbor. Odličnog su okusa i dugo vas čine sitima.

Ne jedete dovoljno

tost

Zdrav doručak vam daje dobar početak dana. Ako ujutru imate balansiran obrok, velika je šansa da ćete nastaviti sa zdravom ishranom i u ostatku dana. Ne plašite se velikog doručka: kako biste pokrenuli metabolizam ujutru, dobra je ideja da se najedete prirodne hrane, baš kao što smo naveli u primjerima gore. Na taj način ćete biti spremni za ostatak dana a stomak vam neće krčati 2-3 sata prije ručka.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh