7 saveta koji će vam pomoći da očuvate dobro zdravlje zuba vaše dece

Avatar photo
zdravi zubi

Dobra oralna higijena vaše dece jako je važna za očuvanje njihovog zdravlja i sprečavanje potencijalnih problema sa zubima u budućnosti. Od pravilnog pranja zuba do izbora hrane, postoji nekoliko ključnih stvari koje roditelji treba da znaju o zdravlju zuba dece. Ovih nekoliko saveta će vam pomoći da održite njihove zube zdravim i sjajnim.

1. Mislite o zubima vaše dece i pre nego što im zubi niknu

Pravilna oralna higijena trebalo bi da postane deo svakodnevnog života vašeg deteta od najranijeg detinjstva. I pre nego što niknu prvi zubići, trebalo bi brisati bebine desni vlažnom gazom. Gazu možete koristiti i kada niknu prvi zubi. Preporučuje se da bebine desni brišete ujutru i uveče, ponekad i češće. Gaza se može koristiti do druge godine.

2. Četkicu za zube u upotrebu uvodite postepeno

Nakon druge godine možete početi da koristite četkicu za zube. Birajte četkicu koja odgovara uzrastu vašeg deteta, kako bi četkanje bilo lakše i efikasnije. Na početku, ona treba da bude jako meka i što manja. Zubna pasta koju koristite treba da bude pasta koja ne sadrži fluoride ili da sadrži što manju koncentraciju fluorida. Važno je napomenuti da deca smeju da koriste pastu za zube tek kada znaju da ispljunu tečnost iz usta.

zubici deca

3. Neka nauče pravilnu tehniku četkanja zuba

Do treće godine, vi treba da peretu zube vašem detetu. Naime, motorika kod tako male dece još uvek nije dovoljno razvijena i nisu sposobni da zube četkaju pravilno. Sve do polaska u školu, roditelj treba da bude prisutan kada dete pere zube i da ga nauči kako da to radi pravilno. Koristite mekanu četkicu i naučite ih da kratkim kružnim pokretima (laganim pritiskom) četkaju svaki zub i desni. Pobrinite se da četkaju jezik i unutrašnje strane zuba.

4. Naučite ih rutini

Važno je da naučite dete da se zubi peru svaki dan, najmanje dva puta. Ujutro treba da ih peru posle obroka, a uveče pre spavanja. Idealno bi bilo kada bi stekli naviku da zube peru i u toku dana, posle svakog obroka.

5. Neka koriste konac za zube

stomatolog deca

Roditelji često zaboravljaju da je važno da i deca koriste konac za zube. Naime, čim deci izrastu zubi i dođu u kontakt jedan sa drugim, poželjna je upotreba konca. Naučite svoje dete kako pravilno koristiti konac, jer ova praksa pomaže u uklanjanju naslaga hrane i sprečava pojavu karijesa i problema sa desnima.

6. Odvedite dete kod stomatologa

Prva poseta stomatologu predstavlja važan korak u očuvanju oralnog zdravlja vašeg deteta. Preporučuje se da prvu posetu obavite već prve godine detetovog života, a zatim najmanje jednom godišnje. Kada dete bude sposobno da razume gde ide, treba da ga pripremite i objasnite mu. Izbegavajte da govorite o negativnim iskustvima. Umesto toga, ohrabrite dete i na jednostavan način mu objasnite koje su prednosti i zbog čega je redovna poseta stomatologu važna za njega i njegovo zdravlje. Na taj način će dete imati pozitivan odnos prema oralnom zdravlju i neće se plašiti odlaska stomatologu.

Možda te zanima
dece zahvalnost

7. Vodite računa o ishrani

pranje zuba deca

Prehrambene navike vašeg deteta su od velike važnosti za njegovo oralno zdravlje. Namirnice bogate ugljenim hidratima loše će uticati na zdravlje zuba i povećati rizik od pojave karijesa, stoga se ne preporučuje da deci dajete previše slatkiša, gaziranih sokova, slatkih peciva, grickalica itd. Dok dete pije tečnost iz flašice, izbegavajte da mu dajete zaslađenu tečnost.

S druge strane, namirnice koje su dobre za zdravlje zuba su mleko i nezaslađeni mlečni proizvodi, sirovo voće i povrće, mahunarke i kuvano povrće (pasulj, grašak, kupus, kelj i slično). Važno je znati i da je posle večernjeg pranja zuba dozvoljena samo voda. Deca treba da steknu naviku da posle pranja zuba dan završava i da nikako ne smeju nešto da grickaju ili da piju zaslađenu tečnost.

Roditelji imaju imaju ključnu ulogu u brizi o oralnom zdravlju dece i u stvaranju zdravih navika. Od nežnog brisanja desni pre nicanja prvih zuba, pravilnog pranja zuba, pa sve do redovnih poseta stomatologu, svaki korak je važan. Ako ste nedavno postali roditelj, imajte sve ovo na umu i dodatno se posavetujte sa vašim stomatologom.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh