8 KORISNIH savjeta kako da ispravite greške u treningu

Avatar photo
greske u treningu

Primijetili ste da se vaše tijelo ne mijenja, a trenirate svaki dan? ZdraviJa je za vas sastavila listu najčešćih grešaka koje ljudi prave u teretani i na treningu, ali i jednostavnih savjeta kako da ih ispravite kako biste dobili bolje rezultate. Ovi savjeti će vam pomoći u sprečavanju povreda, izbjegavanju grešaka i dobijanju rezultata koje zaslužujete.

Greška broj 1: Pretjerivanje na samom početku

Prebrzo unošenje prevelikih promjena u vaš život može izazvati preopterećenje, stres, moguće povrede i na kraju vas udaljiti od cilja i natjerati da odustanete.

Savjet: Slušajte svoje tijelo! Počnite sa rasporedom koji odgovara vašoj trenutnoj kondiciji. Ukoliko ne trenirate redovno, trenirajte 3-4 dana, umjesto 7. Ukoliko su vaši treninzi suviše teški, smanjite otpor, podizanje težine i / ili brzinu. Gubitak težine je putovanje, a ne trka. Intenzitet povećajte tek kada postanete jači.

Greška broj 2: Postavite cilj

Ukoliko ne znate gdje želite biti ili kako ćete tamo stići – kako ćete to moći? Ne možete pravilno da trenirate kada ne znate koje je vaše konačno odredište! Postavljanje jasnog cilja je veliki prvi korak kada počinjete da trenirate.

Savjet: Odaberite svoju idealnu kilažu. Zatim preuzmite plan treninga koji vam je potreban za njeno postizanje. Pokušaj treninga bez planiranja je kao da putujete bez karte.

Greška broj 3: Fokus na omiljene vježbe

Svi mi imamo svoju omiljenu vježbu u treningu. Ipak, sve mišiće je potrebno iskoristiti kako biste maksimizirali svoj učinak, pokrenuli metabolizam i mogućnost sagorijevanja masti.

Savjet: Vježbe podijelite u grupe mišića i radite na svim dijelovima tijela barem jednom, svake sedmice.

Greška broj 4: Prebrze vježbe snage

Ovako povećavate potencijal za povredu. Plus, ovo koristi impuls za pomjeranje tegova, a ne vaših mišića.

Savjet: Uvek izvodite vježbe snage polako i kontrolišite vaše kretanje. Dozvolite svojim mišićima da rade svoj posao. Kardio bi trebao biti brz, trening snage gotovo mora da bude spor.

Greška broj 5: Zadržavanje vazduha

Kada zadržavate dah dok vježbate, smanjujete količinu kiseonika koji vam je dostupan. Vašim mišićima je itekako potreban kiseonik kako biste pomjerali vaše tijelo tako da ovaj savjet shvatite ozbiljno.

Savjet: Uvijek dišite tokom čitavog treninga. Disanje će vam pomoći da oksigenirate mišiće kako biste se brže oporavili od napora.

greške u treningu

Greška broj 6: Radite samo kardio

Da, kardio će sagorjeti kalorije i masti, ali samo tokom treninga. Ne zaboravite da je vaš cilj da spalite što više masti!

Možda vas bude interesovalo i da li kardio sagorijeva mišićnu masu, da li je to mit ili istina?

Savjet: Vježbe snage izgrađuju čist mišić i pospješuju vaš metabolizam. One takođe gore kalorije i nastavljaju sagorijevanje kalorija i nakon završetka treninga. Pored toga, vježbe snage omogućavaju pravo oblikovanje tijela.

Možda te zanima
obrnuti plank vezba

Greška broj 7: Poređenje sa drugima

Nismo svi pravljeni po jednom kalupu! Gubimo i dobijamo masnoću drugačije jer svi imamo svoju jedinstvenu genetsku šminku. Svako ima poseban tip i oblik tijela. Plus, nikad ne znate koliko dugo neko trenira.

Savjet: Prestanite da se upoređujete sa nekim ko niste i uživajte u svom treningu. Prihvatite sebe! Budite svjesni svog tijela, a zatim prilagodite plan treninga kako biste ispunili svoj cilj. Ovo vam može pomoći da dobijete rezultate koje želite.

Greška broj 8: Predugi treninzi

Ukoliko počnete sa dugotrajnim treningom (60+ minuta), tokom vremena, vaše tijelo će se konačno prilagoditi i stalno očekivati dugotrajno vježbanje. Ovo je posljednja stvar koju želite, koja može ozbiljno uticati na vaš metabolizam i sposobnost sagorijevanja masti dugoročno.

Savjet: 20 do 30 minuta treninga je dovoljno za početak. Zatim, dodajte od 20 do 30 minuta vježbanja sa tegovima. Nikada ne radite više od 60 minuta treninga jer ćete ostvariti potpuno suprotan efekat onome što ste na početku planirali.

Možda vam bude interesantno i ovo: Koje greške treba izbjeći za pravilan čučanj

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi i da ćete naći pravu mjeru u vježbanju, te postići željene rezultate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh