16 stvari u koje uspješne žene ulažu

Avatar photo
uspješne žene

Često se desi da gledaš na televiziji, čitaš u novinama ili čak posmatraš na Instagramu one žene koje se čine da rade sve baš onako kako treba. Osim što su brižne majke, one naprosto izgledaju vrhunski, obavljaju teške poslove, rade na visokim funkcijama i ne možeš da ne primijetiš da one jednostavno sijaju!

Svi se divimo njihovoj snazi i inspiraciji i priželjkujemo da jednog dana neko sa tolikim divljenjem govori i o nama. Želja za uspjehom je sveprisutna, ali da bi ta želja postala stvarnost neophodno je mnogo truda. Šta je to u šta uspješne žene treba da ulažu i na koji način da ostanu motivisane na putu do sopstvenog uspjeha, donosimo u nastavku teksta.

Samoprocjena je bitna za lični razvoj

Samoprocjena predstavlja veliki dio ličnog rasta, i to se ne odnosi samo na napredak u karijeri. Potrebno je znati šta nas pokreće i u kom pravcu želimo da idemo. Takav stav utiče na sve aspekte našeg života.

Odupri se porivu da ograničiš samoocjenjivanje i postavljanje ciljeva samo za vrijeme radnog vremena, potrebno je da si stalno svjesna i da pomjeraš sopstvene granice. Širi opseg će ironično poboljšati tvoje planiranje karijere, ali i donijeti više radosti u tvoj život.

Kada je pravi trenutak za otkrivanje sopstvenih mogućnosti?

Uvijek je pravi trenutak za sagledavanje ličnog napretka i postavljanje novih ciljeva. Koliko je vremena prošlo od trenutka kad si imala životnu prekretnicu i kada si sebi zadala nove životne ciljeve? Prikupi potrebne knjige, časopise, videe, stručne tekstove na internetu koji će ti biti izvor lične inspiracije.

Nedavno smo objavili sjajan tekst u kojem uspješne žene dijele savjete o svojim uspjesima. Pronađi neki od Ted govora koje svaka žena mora da posluša i upusti se u otkrivanje sopstvenih mogućnosti.

Odredi svoj tip ličnosti

Da li si određivala svoj tip ličnosti? Ako nikada nisi napravila jedan od zajedničkih testova ličnosti, ovo je odlično vrijeme za početak neke samoprocjene i razmišljanja. Pronađi online test za određivanje svog tipa ličnosti prema Jungu. Odlično sredstvo koje može da poboljša tvoje viđenje sebe i da ti omogući bolju strategiju na putu ličnog razvoja.

Ako razmišljaš o nastavku školovanja ili ti je karijera u usponu, ovo je objektivan način da dobiješ uvid u to kako se približavaš ciljevima kojim težiš. Takođe, može pomoći u procjeni tvojih sposobnosti koje te izdvajaju iz mase i one osobine koje ti odmažu u ličnom razvoju. Bitno je da se ne udaljavaš od ličnih principa i vrijednosti i da si uvijek okružena ljudima koji te razumiju i koji su uvijek bili tu za tebe.

Potrebno je da pored uspješne karijere imaš ljude s kojima možeš podijeliti svoje uspjehe i neuspjehe. Trenirati, jesti što kvalitetnije i nutritivno bogatu hranu, meditirati i provoditi vrijeme sa sobom su samo neki od stavki koje uspješnu ženu čini još ispunjeniju.

Prikupili smo ti korisne savjete koji će ti pomoći da postaneš uspješnija žena. Kontinuiran rad na sebi je neophodan proces koji zahtijeva posvećenost, istrajnost i želju za napretkom.

Možda te zanima i ovo: Izgradite samopouzdanje na nekoliko jednostavnih načina

Ulaži u znanje

Uspješna žena zna da mora posvetiti pažnju obrazovanju kako bi uspjela. Ne kažu uzalud da je znanje moć. Ono to zaista jeste. Sheryl Sandberg je jednom prilikom izjavila da je jedan od savjeta koji bi poručila dvasetogodišnjoj sebi taj da napravi osamnaestomjesečni plan učenja.

Uz ciljeve koje postaviš, moraš planirati tačno ono što želiš učiti tokom tog perioda i poboljšati ono što ti ne ide baš najbolje ili što te čak i plaši. Ukoliko ti je potrebna motivacija da bi napravila prvi korak, poslušaj njen govor.

Još bitnije, ona zna da se učenje ne završava diplomiranjem. Na tebi je da iz dana u dan radiš na svom obrazovanju i unapređuješ svoje vještine. To je izbor, a ako već možeš birati, izaberi da redovno napreduješ i nadograđuješ postojeće znanje, ali i učiš nove vještine.

Ukoliko zaista želiš postati uspješna žena o čijem će uspjehu svi pričati, obezbijedi sebi najmanje jedan sat ličnog razvoja. S obzirom da je danas mnogo toga dostupno preko interneta, to ti ne bi trebao biti problem. Kupi sebi neki online kurs, ili se raspitaj da li će u tvom gradu uskoro gostovati neko od stručnjaka iz oblasti koja te interesuje.

Svaka nova vještina i stavka u tvom CV-u će sigurno oduševiti tvog sadašnjeg, ili budućeg poslodavca, a tebi će podići samopouzdranje i motivisati te da konstantno napreduješ.

knjige

Alat koji ti je potreban da bi uspjela

Za svaki posao potrebna je odgovarajuća oprema. Prestani ulagati u manje bitne stvari poput skupih torbica i cipela, taj novac uloži u ono što ti je potrebno da bi uspjela.

Svakako neizostavan dio opreme svake uspješne žene je dobar planer. To je njena desna ruka, koja je prati u stopu. Ukoliko još nemaš, nabavi neki po svom ukusu. Danas su planeri toliko lijepi da ćeš vjerovatno provesti cijeli jedan dan birajući savršen za sebe.

Jesi li znala da Oprah čuva sve svoje časopise kako bi se s vremena na vrijeme osvrnula na svoju prošlost i pratila svoj napredak?

Ukoliko si kreativna duša, možeš pokušati i napraviti vlastiti planer, odnosno bullet journal. On će ti pored funkcionalnosti, biti divna kreativna uspomena na svaki postignuti uspjeh, ali i podsjetnik na sve što si uradila na putu do uspjeha.

Blagostanje tijela i duha

Briga o stanju tijela i duha je neizostavna u životu svakoga. Koliko vodiš računa o svome tijelu, ono će ti zdravljem vratiti istom mjerom. Blagostanje ide ruku pod ruku sa uspjehom. Ono će ti pomoći da postaneš uspješnija. Bez toga, vodićeš tešku borbu, a sa tim, bićeš veća i jača i moći ćeš se suočiti sa svim preprekama koje život baca pred tobom.

ZdraviJa ti donosi prijedloge kako da vježbaš kad si u kancelariji ili ne stižeš otići na trening.

Iskoristi svaki trenutak da prošetaš ili da se istegneš malo.

odmor

To se posebno odnosi na ono šta unosiš u svoje tijelo hranom, te kako i čim ga tretiraš spolja. Pobrini se da svom tijelu pružaš zdravu hranu punu vitamina i proteina, a na svojoj koži koristiš dobro provjerenu kozmetiku, jer, koža najbolje pamti.

Lični razvoj

Kada pogledaš unazad 6 mjeseci, koliko su se stvari promijenile? Postoji li nešto što bi izdvojila da te bitno razlikuje od prije 6 mjeseci? Ukoliko ne znaš odgovor na to pitanje, znači da ni ne napreduješ.

Razvoj bi uvijek trebao biti jedan od tvojih najvažnijih ciljeva i zato je neophodno da pronađeš nešto što će te uvijek podsjećati na to. Pronalaženje vremena za druge aktivnosti pored posla može biti teško, ali za to mora postojati vrijeme.

Pročitaj knjige koje inače ne čitaš i proširi svoje vidike, možda se oduševiš; kreni na one časove joge koje planiraš svakoj prvog u mjesecu – samo počni, bez izgovora ovaj put! Napravi listu životnih polja u kojima želiš napredovati, a zatim pripremi plan za njihovo ostvarivanje.

Pravilna organizacija

Vjerovatno si se zapitala zašto još uvijek na ovoj listi nisi pronašla organizaciju. E pa tu je, nismo je zaboravili. O njoj bismo mogli pričati danima.

To je svakako jedan od najvažnijih činilaca uspjeha. Kako bi imala sve konce u svojim rukama, moraš stvari posložiti na svoje mjesto. Pravilna organizacija omogućiće ti da raspolažeš svojim vremenom na najbolji mogući način i zadržiš se na pravom putu.

organizacija

Jesi li znala da Emma Watson ima više planera i rokovnika u kojima vodi evidenciju o svemu – o snu, o časovima joge, o ljudima koje upoznaje, o savjetima koje je dobila?

Pronađi svoj najbolji način za organizaciju vremena i pridržavaj ga se – uspjeh neće izostati.

Uvijek traži nove izazove

Strah od poraza ili gubitka zaustavlja mnoge da zadaju sebi nove ciljeve. Međutim, uspješne žene koje su sigurne u sebe se ne boje gubitka, štaviše, one obožavaju da sebi svakodnevno zadaju nove ciljeve koje žele da ostvare. One obožavaju da se bore, pa makar i same sa sobom.

Upravo zbog toga potrebno je da sebi zadaš visoke zadatke i testiraj svoje sposobnosti. Ova igra ko je bolji „ja ili ja” je odličan način da obaviš sve obaveze koje ti baš i nisu drage.

uspješne žene

Možda te bude interesantno: Navike koje te mogu učiniti još uspješnijom

Podržavaj druge ali se ne poredi sa njima

Danas je veoma teško ostati ravnodušan tokom boravka na društvenim mrežama. Instagram je preplavljen fotografijama uspješnih, poznatih ljudi koji osim što zarađuju visoke sume novca, takođe izgledaju fenomenalno te putuju i na najdalje tačke ove naše planete.

Uspješne žene se trude da uvijek daju podršku drugima, da posmatrajući te fotografije kažu drugima „bravo, uspjela si”, te se one nikada ne porede sa drugim ženama.

Možda te zanima
postavljanje granica

One zadržavaju svoje JA i čine najbolje što mogu za sebe u svom okruženju i u datom trenutku. Svako od nas je u nečemu dobar i potrebno je radom na sebi otkriti koji su tvoji kvaliteti i raditi na njihovom razrađivanju u cilju postizanja velikih uspjeha.

Budi odgovorna

Osim što si sebi zadale ciljeve, ne možeš očekivati da se želje ostvare same. Uspješne žene preuzimaju akciju od samog starta formiranja cilja. One su odgovorne, isplanirane, te se drže plana dok god ne ostvare sve svoje zadate ciljeve.

Potrebno je svaki dan započeti motivacionim porukama za dobro jutro i uspješan dan.

Efikasno komuniciraj

Pravilno izražavanje i komunikacija su važniji nego izgled ili diploma. Posebno je važno da znaš kako pravilno komunicirati, bilo sa prijateljima, kolegama ili biznis partnerima. Način tvoje komunikacije je tvoje ogledalo.

Potrudi se da uvijek zvučiš odlučno, sigurno u sebe, te u poslovnom svijetu ne dozvoliš kolegama da primijete tvoje promjene raspoloženja. Takođe, nemoj nikada da pametuješ ako ne znaš dobro o čemu pričaš.

Ne boj se postaviti pitanja

Uspješne žene se ne boje poraza, niti neznanja. Štaviše, one uvijek pitaju ako ne znaju, te se ne stide da pokažu da u nečemu nisu dobre. Međutim, one pokažu da su voljne da to nešto i nauče. Kada si u situaciji, poslovnoj ili privatnoj, nemoj se bojati postavljanja pitanja.

Uvijek pitaj, jer na taj način, osim što ćeš naučiti, takođe ćeš pokazati i svom šefu/partneru da si dovoljno zainteresovana za datu temu ili problem. Uspješne žene su rođeni lideri te se one ne boje ničega, pa čak ni glupih pitanja!

uspješne žene

Vjeruj u sebe

Nikad ne zaboravi važnost vjerovanja u sebe i u svojih sposobnosti. Ne smiješ dozvoliti da te preplavi sumnja. Kada osjećaš manjak samopouzdanja pokušaj da se opustiš, izmeditiraš i da pronađeš inspiraciju koja će te odgurati u dalju samospoznaju. Inspiriši se čitajući biografije uspješnih žena. Okruži se vlastitom vizijom i neustrašivo sanjaj svoje snove.

Uskladi posao i drage ljude u životu

Jedan od najvećih izazova za žene na njihovom poslovnom putu je uravnotežiti posao i porodični, odnosno društveni život. To nije uvijek jednostavno, ali je moguće. Organizuj vrijeme sa porodicom da bude što kvalitetnije. Odlazite u zajedničku šetnju, pravite ukusne obroke sa svojim najmilijima, mazite se kad god imate vremena. Pozovi prijatelja na piće kad on to najmanje očekuje. Odmorite se od poslovnih obaveza uz neobaveznu priču i jelo.

Prihvati kritiku

Važan aspekt uspjeha je i sposobnost prihvatanja kritike. Mislimo na konstruktivnu kritiku koja će te motivisati za dalji razvoj. Namjera je da ti pomogne da budeš još uspješnija i na takvu kritiku trebaš gledati pozitivno. Kada dobiješ konstruktivnu kritiku, zahvali osobi za povratne informacije i iskoristi tu kritiku za poboljšanje svoga rada u budućnosti.

Naravno, treba razlikovati konstruktivnu od destruktivne kritike. Destruktivna kritika je komentar kojim će neko nastojati povrijediti vaše samopoštovanje. Najbolje je da ovakvu kritiku ignorišete.

Pronađi svoj hobi

Pored rada na karijeri ne smiješ da zapostaviš svoje hobije. Uvedi neke društvene aktivnosti u svoj život. Prisjeti se koju si aktivnost uvijek potiskivala u sebi i nisi imala dovoljno vremena da joj se posvetiš. Možda je to crtanje na platnu, uzgajanje cvijeća na balkonu, fotografisanje ili neki sport koji si davno zapostavila.

uspješne žene

ZdraviJa uvijek naglašava važnost treninga i ulaganja u sebe. Potrebno je da treniraš i da imaš dovoljno snage za obavljanje svih aktivnosti koje ispunjavaju tvoj dan. Takođe, meditacija i opuštanje mišića nakon napornog dana je aktivnost nakon koje će ti zdravlje biti zahvalno.

Šta god činila, ne sumnjaj u sebe i svoje sposobnosti. Nemoj se bojati neuspjeha. Neuspjeh može biti dobra stvar ako učiš iz svojih grešaka. Prirodno je teško bojati se nepoznatog, ali to je emocija kojoj ne smiješ dozvoliti da te vuče unazad.

Strah je nešto s čim ćeš se susretati tokom cijelog života tako da moraš znati kako ga odbaciti i kako vladati njim. Samo ti možeš da radiš na ostvarenju sopstvenih snova. Dopusti sebi da osjetiš strah jer je on prirodan, zagrli ga i umjesto da se uplašiš, dopusti da te ubaci u nepoznato, jer inače nikada nećeš saznati šta bi bilo kad bi bilo ili šta se sve moglo dogoditi.

Zašto je strah dobar, pronađi u našem prethodnom tekstu.

I zato, ugledaj se na uspješne i poznate i kreni da ostvaruješ svoje snove postavljajući pred sebe jasne i definisane ciljeve.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh