Zumba – zabavna aktivnost na kojoj trošimo najviše kalorija

Avatar photo
zumba

Zumba je rođena u Kolumbiji oko 1990. godine, i to na veoma neobičan način i sasvim slučajno. Kolumbijski fitnes instruktor zaboravio je da na trening donese uobičajenu muziku za vježbanje, pa je zgrabio neki latino album iz svog automobila, te odbacio ograničenja tradicionalnog treninga i plesao baš kao što bi to radio u klubu.

Od tada, Zumba je postala vrsta vježbe koja više asocira na parti nego na trening. Neka istraživanja ukazuju na to da Zumba može biti najbolja aktivnost za ljude koji ne vole vježbati.

Naime, zumba je jedna od onih vrsta aktivnosti za koju vam niko neće reći ništa negativno. Na treningu se zabavljate i često ni ne primjećujete da gubite veliki broj kalorija.

Dok se vi zabavljate, takođe pokrećete svaki mišić u svom tijelu i pomažete bržem sagorijevanju kalorija. Posebno u odnosu na trčanje u kojem radi manja grupa mišića jer su vaši pokreti prilično monotoni.

Kombinujući brze i spore ritmove popularne muzike različitih žanrova, zumba spaja kvalitetne vježbe s elementima sambe, rumbe, salse, hip-hopa i ostalih plesova. Konačni proizvod je spoj dinamične vježbe i elemenata latinoameričkih plesova, zbog kojeg se više osjećate kao da ste na dobroj zabavi umjesto u dosadnoj teretani.

Čas zumba fitnesa traje 55 minuta. Započinje zagrijavanjem gdje se koriste osnovni koraci iz različitih plesova. Slijedi dio tokom kojeg se postepeno različitim kombinacijama osnovnih koraka i ritmova podiže intenzitet vježbanja te prelazi iz jedne vrste plesa u drugu. Nakon kardio dijela slijedi cool down (smirivanje intenziteta) te istezanje ili vježbe snage.

Uz skladno tijelo i dobru kondiciju, glavni cilj zumbe je upravo zabava. Zabavni ritmovi, jednostavni plesni koraci i vesela atmosfera ljudima stvaraju želju da dolaze na treninge, da budu uporni i vježbaju u kontinuitetu. Osim toga, zumba je namijenjena svim uzrastima, bez obzira na plesno iskustvo, kondiciju ili pol.

Čas zumbe je kao i svaki drugi trening, ali uz jednostavne plesne pokrete i sa insistiranjem na kretanju bokova i što većim brojem koraka. Ovi potezi mogu dovesti do veoma obilnog znojenja, kaže John Porcari, profesor fizičke aktivnosti i sporta sa „University of Wisconsin, La Crosse”. On i njegove kolege analizirali su grupu žena koje su bile redovne na časovima Zumbe i utvrdili da se na času od 40 minuta sagorijeva oko 370 kalorija, nešto više od devet kalorija po minuti. To je otprilike isti iznos koji biste sagorili da ste trčali sporijim tempom ili vozili bicikl 15 kilometara na sat, istu količinu vremena.

Međutim, najimpresivniji dio Zumbe je to koliko je privlačna za ljude koji ne vole da vježbaju.

Studija u časopisu „American Journal of Health Behavior” pokazala je da kada žene s dijabetesom tipa 2 i pretilošću praktikuju Zumbu tri puta sedmično, 16 sedmica, izgube u prosjeku 2,5 kilograma te spuste postotak masnog tkiva za 1%. Što je još važnije, žene su uživale u ovim časovima toliko da su stvorile naviku da na iste odlaze, što je veoma neobično za program aerobnog vježbanja.

Ovakav „prerušeni trening” ima jedinstvene benefite za fizičko, ali i mentalno zdravlje.

Druga studija povezana sa Zumbom pokazala je da dolazi i do povećanja snage i boljeg balansa kod starijih gojaznih žena. Nakon samo osam sedmica, kvalitet života im se poboljšao za 9% a njihovo samopouzdanje za 16%. Studija povezana sa psihološkim prednostima Zumbe otkrila je i da se žene koje je praktikuju osjećaju nezavisnim te da im život izgleda svrsishodnije.

Možda te zanima
vezbe za butine

Ako zumbu zamislite kao čas intenzivnog plesa, bez prestanka, stručnjaci su izračunali da će žena prosječne težine od 68 kilograma u tom periodu sagorjeti oko 600 kalorija.

Žene koje imaju oko 58 kilograma sagorjeće 520 kalorija, a one čije vaga pokazuje oko 77 kilograma sagorjeće nevjerovatnih 620 kalorija.

I to kada je trening normalnog intenziteta… Šta bi bilo da date baš sve od sebe? ZdraviJa vam svakako preporučuje da se tokom cijele godine bavite nekom fizičkom aktivnošću, a Zumba je dobar izbor za sve one koji uživaju u plesu.

Nije teško vidjeti zašto se ova aktivnost opisuje kao osvježavajuća i oslobađajuća. Plesanje ovog tipa ljudima pomaže da se osjećaju manje stidno a više pouzdano u vezi sa svojim tijelom i sobom uopšte.

Foto: Zumba

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh