8 saveta za brigu o obojenoj kosi

Avatar photo
farbana kosa nega

Svi znamo da obojena kosa zahteva dodatnu pažnju ako želimo da boja traje dugo i ne izgubi sjaj. Neadekvatna briga o obojenoj kosi može dovesti do toga da već nakon nedelju dana boja izbledi, a to nikako ne želimo! Ovih nekoliko saveta će vam sigurno pomoći da očuvate sjaj i boju vaše kose.

1. Nakon farbanja, sačekajte puna 72 sata pre šamponiranja

Kada farbate kosu, površinski sloj vlasi (kutikula) je otvoren, što olakšava prodor boje u vlas kose. Ako operete kosu suviše brzo nakon tretmana, kutikula može ostati otvorena, što dovodi do ispiranja boje. Potrebno je do tri dana da se kutikula potpuno zatvori, pa bi trebalo da čekate što duže pre nego što operete kosu nakon farbanja, kako bi boja imala više vremena da prodre u vlas.

2. Koristite šampone i regeneratore bez sulfata

Natrijum lauret sulfat, poznat i kao natrijum lauret etar sulfat, vrsta je deterdženta koji se nalazi u mnogim proizvodima za ličnu higijenu. Ovaj sastojak se koristi kako bi šamponi i regeneratori stvarali dovoljno pene. Korišćenjem sulfata rizikujete uklanjanje prirodnih ulja i vlage iz kose, što može dovesti do ispiranja boje. Zbog toga pokušajte koristiti šampone i regeneratore bez sulfata.

pranje bojene kose

3. Smanjite temperaturu vode prilikom pranja kose

Iako tople kupke mogu biti prijatne, nisu baš korisne za vašu obojenu kosu. Pranje kose vrelom vodom otvara kutikulu i na taj način čini da boja izađe iz vlasi. Kako biste sprečili ispiranje boje, pokušajte prati kosu mlakom vodom, a zatim ispirati hladnom, nakon što nanesete regenerator. Topla voda omogućiće šamponu da očisti vaše teme i vlasi, dok će hladna voda pomoći pri zatvaranju kutikule i zadržavanju vlage.

4. Perite kosu ređe

Ako želite da vaša boja traje duže, trebalo bi izbegavati pranje kose svaki dan. Ako kosu perete previše često, ne samo da ispirate prirodna ulja koja vlaže i čuvaju boju vaše kose, već, prema mišljenju stručnjaka, svaki put kad perete kosu, malo boje ode niz odvod. Pokušajte prati kosu svaki drugi dan ili čak dva puta nedeljno da biste sačuvali boju.

5. Na dan odmora koristite suvi šampon

Kada ne perete kosu, probajte koristiti suve šampone koji su bezbedni za boju. Oni će osvežiti vašu kosu i učiniti da izgleda kao da ste upravo izašli iz salona.

zdrava bojena kosa

Možda te zanima
suho teme i perut

6. Koristite sprej za zaštitu od toplote pre upotrebe vrućih alatki

Toplota će ukloniti boju i oštetiti vašu kosu, zbog toga je poželjno da pre upotrebe vrućih alatki na kosu nanesete sprej za zaštitu od toplote. Sprejevi za zaštitu od toplote pomažu u smanjenju gubitka vlage iznutra i zaštiti od vlage nakon oblikovanja.

7. Pripremite kosu za naredno farbanje

Dan pre odlaska na farbanje, koristite šampon za čišćenje. Ovaj šampon će ukloniti višak ulja i proizvoda koji bi mogli blokirati prodiranje boje duboko u kutikulu.

8. Izbegavajte hlor i morsku vodu

Hlor je hemijski agens za izbeljivanje koji se koristi za čišćenje bazena. Kada dođe u kontakt sa hlorom, vaša boja će sigurno da reaguje.

Plava kosa može dobiti zelenu nijansu, dok će tamna kosa izbledeti, osušiti se i izgubiti sjaj. Dakle, ako želite da idete na bazen, stavite kapicu na glavu! Slično je i sa morskom vodom, jer so ispira boju. Dakle, ako ćete plivati u moru ili bazenu, dodavanje regeneratora na kosu i stavljanje kape može sačuvati vašu boju .

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh