Kako najbolje očistiti četke za kosu?

Avatar photo
cetka za kosu odrzavanje

Zahvaljujući tome što ravnomerno raspoređuju prirodna ulja od temena do vrhova, četke čine da naša kosa izgleda lepše, mekše, sjajnije i zdravije. Međutim, budući da ih koristimo više puta dnevno, na njima se skuplja prljavština, perut, mrtve ćelije kože, ulje i ostaci proizvoda za negu kose. Prljave četke za kosu mogu negativno uticati na zdravlje kose i temena, stoga je neophodno redovno ih čistiti.

Kako očistiti četke za kosu?

Redovno čišćenje četki za kosu pomaže očuvanju zdravlja kose, sprečavajući nakupljanje proizvoda za negu kose, prljavštine i ulja na četkama. Glavni faktori koji određuju koliko često treba prati četku su vrsta četke i učestalost njenog korišćenja. Ipak, opšte pravilo je da se četke čiste najmanje jednom mesečno. Ako koristite proizvode poput laka za kosu, pene, ulja za oblikovanje ili imate masnu kosu, trebalo bi da svoje četke perete svake nedelje.

cetka za kosu

Ovo su koraci koje bi trebalo da pratite kada perete vašu četku za kosu:

  • Korak 1: Najpre prstima ili češljićem uklonite vlasi sa vaše četke.
  • Korak 2: Potopite četku u toplu vodu u koju možete dodati nekoliko kapi šampona, malo sode bikarbone, sirćeta ili sredstva za pranje sudova. Ostavite četku u vodi 10-15 minuta.
  • Korak 3: Očistite je četkicom za zube. Ovo će pomoći u uklanjanju svih naslaga prljavštine.
  • Korak 4: Isperite četku toplom vodom.
  • Korak 5: Nežno pokupite višak vode suvom krpom ili papirom, a zatim je stavite da se osuši.

Ako želite efikasno očistiti četke za kosu, važno je koristiti odgovarajuće proizvode za čišćenje. Najbolje bi bilo da upotrebite neki od ovih proizvoda:

Šampon

Dodajte kapljicu šampona u posudu tople vode u koju ste potopili četku. Ovo će ukloniti prljavštinu, ulje i ostatke proizvoda. Šampon je idealan za čišćenje plastičnih i drvenih četki.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je sjajno prirodno sredstvo za čišćenje. Jednostavno dodajte kašiku sode bikarbone u posudu tople vode i potopite četku na 10 do 15 minuta. Soda bikarbona je idealna za četke od plastike i drveta.

cetke za kosu

Možda te zanima
duga kosa

Sirće

Ako vam je kosa masna ili često koristite proizvode za oblikovanje, možete dezinfikovati četku pomoću sirćeta. Samo pomešajte vodu i sirće u jednakom omeru u posudi i četku ostavite da stoji u ovom rastvoru pola sata. Zatim isperite četku vodom. Sirće je idealno za četke sa prirodnom dlakom.

Sredstvo za pranje sudova

Sredstvo za pranje sudova vrlo je efikasno u uklanjanju ulja sa vaše četke. Pomešajte malu količinu sredstva za pranje sudova sa toplom vodom i ostavite četku da se natapa 10 do 15 minuta, a zatim isperite četku toplom vodom. Sredstvo za pranje sudova je idealno za četke sa prirodnom dlakom, kao i za plastične i drvene četke.

Napomena: Ne koristite vruću vodu ili jake hemijske agense jer mogu oštetiti četke.

Bez obzira na to koju vrstu četke koju koristite, važno je čistiti je bar jednom mesečno. Ovo će pomoći vašoj kosi da bude zdrava, sjajna i lepa.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh