Jackfruit – najveća voćka na svijetu

Avatar photo

Jackfruit (Artocarpus heterophyllus) je najveće od svih vrsta voća sa drveta. Razlikuje se od određenih vrsta tkive i bundeve jer one ne rastu na drvetu, ali nastavljaju između sebe da se takmiče u smislu najvećih veličina ili težina plodova u cjelokupnom kraljevstvu biljaka.

Neki od najvećih Jackfruit-a dostigli su 70 kg, tri metra u dužini i preko 20 inča u prečniku. Jackfruit takođe zovu nangka u Maleziji i na Filipinima, khanun na Tajlandu, khnor u Kambodži, mak mi ili mi mi u Laosu, i mit u Vijetnamu.

Vjerovatno je jedino drvo kod kog, zbog ogromne veličine ploda, plodovi rastu iz glavnih grana, a ne među listovima ili sa vrha stabljike. Rijetko, ovo voće raste i iz korijena pod zemljom, a u Indiji se ovo naziva Vaer Palaa. Podzemni Jackfruit se smatra posebnim i vjeruje se da je slađi i ukusniji. Postojanje podzemnog voća nije lako prepoznati sve dok se neka pukotina ne pojavi, a slatka aroma zrelog ploda izađe iz zemlje.

Kao užina

Jackfruit je zreo i spreman za konzumiranje kao svježe voće čim počne da se osjeća njegova aroma, koža postane istegnuta, a šiljci stoje udaljeni jedan od drugog. Zrelo meso je čvrsto, gusto i slatko, i može se jesti i kuvano i zaslađeno šećerom. Popularna užina u jugoistočnoj Aziji je pržena banana zavijena u brašno sa trakama Jackfruit-a ubačenim u sredinu.

Kao začin ili dodatak jelu

Nezreo Jackfruit, bez kože i unutrašnjeg jezgra, obično se siječe i kuva ili suši, a može i da se kiseli kao povrće, te se često i na razne načine koristi u južnim i jugoistočnim azijskim kuhinjama. Prženi mladi Jackfruit ima blag ukus koji je izuzetno sličan teksturi piletine, čineći ga odličnom vegetarijanskom zamjenom za meso. U Indiji se mlado meso ove voćke reže i prži u kokosovom ulju te se jede kao ukusna hrskava grickalica.

Kao namirnica

Jackfruit ima brojne zdravstvene prednosti koje se dokazuju u laboratorijama i tradicionalnoj narodnoj medicini. Sadrži vitamin C, antioksidant koji štiti tijelo od slobodnih radikala, drži ćelije u našim tijelima na okupu, jača imunološki sistem i održava desni. Ima nizak sadržaj kalorija i obezbjeđuje kalijum koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska.

Sadrži i fitonutrijente koji mogu spriječiti stvaranje ćelija raka u tijelu, smanjiti krvni pritisak, boriti se protiv čira na želucu i mogu usporiti degeneraciju ćelija, zahvaljujući čemu koža izgleda mlada i vitalna. Ostali hranljivi sastojci, uključujući vitamin A, tiamin, riboflavin, kalcijum, željezo, natrijum, cink i niacin, takođe se mogu naći u ovoj voćki.

Možda te zanima
kako napraviti vrecice za caj

Kao lijek

Jackfruit se tradicionalno koristi u različite medicinske svrhe. Lišće ovog drveta se spaljuje pa se pepeo miješa sa kokosovim uljem i koristi za liječenje čireva. Rečeno je da tečnost koja se izvlači iz korijena kontroliše astmu i liječi kožne bolesti. Pečeni, mljeveni, kuvani korijen pretvara se u tonik za kontrolu dijareje, a zagrijani listovi se stavljaju na rane radi kontrole otoka.

Kao dekoracija

Drvo Jackfruit-a podsjeća na mahagoniju i smatra se superiornijim od tikovine za namještaj, konstrukcije, jarbol, vesla, uređaje, četke i muzičke instrumente. “Jackwood” je prilično otporan na gljivično i bakterijsko raspadanje, te podnosi sva godišnja doba bez poteškoća.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh