Izborite se sa prehladom pazeći na unos jednog minerala

Avatar photo

Ljeto se polako završava i jesen nam kuca na vrata, a sa dolaskom hladnijih dana oni sa slabijim imunitetom biće izloženiji prehladama. Kako biste ojačali svoj organizam i pripremili se za promjenljivo vrijeme ZdraviJa vam savjetuje da je bitno da pripazite na ishranu, a posebno unos jednog minerala – cinka.

Cink održava dobar vid, apetit, osjećaj ukusa i mirisa, ubrzava zarastanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte. Nedostatak cinka najčešće se javlja zbog nepravilne prehrane i drugih nezdravih životnih navika.

Najčešći simptomi nedostatka cinka su suva i gruba koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, gubitak apetita i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, dijareja, česte infekcije, otežano zarastanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni.

Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta, te impotencija i neplodnost. Nedostatak cinka prije svega treba nadoknaditi prehranom, a kasnije razmišljati o eventualnom uzimanju preparata sa cinkom, i to samo prema savjetu doktora.

Smatra se da se raznovrsnom ishranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji prirodni izvori cinka su meso (uključujući i crveno meso i perad, a posebno govedinu, puretinu i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora, posebno kamenice i drugi školjkaši, rakovi i tunjevina. Značajni izvori cinka su mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cijela zrna žitarica.

Možda te zanima
namirnice bogate proteinima

Iako je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, nemojte zanemariti biljne izvore cinka: orašaste plodove, grašak, grah, soju i sojin “sir” tofu, pivski kvasac, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke. Svakako obogatite prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje takođe sadrži cink.

Ukoliko imate izražene simptome nedostatka cinka u organizmu, ZdraviJa vam savjetuje da se o unosu ovog značajnog minerala u organizam posavjetujete sa svojim ljekarom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh