Švedska otvorila prvi šoping centar sa recikliranom robom

Avatar photo

Nova generacija reciklaže sada je prešla iz lokalnih centara za prikupljanje reciklažnog materijala, u tržni centar koji prodaje isključivo recikliranu i prepravljenu robu. Novi objekat za reciklažu, ReTuna Återbruksgalleria, nema nikakve veze sa ribom tunom već je nazvan po švedskom gradu u kom se ovaj šoping centar nalazi, Eskilstuna.

Objekat sadrži i centar za reciklažu i tržni centar. Kupci mogu da doniraju stavke koje im više ne trebaju, a onda kupiti nešto novo i lijepo, i to sve na jednom mjestu.

Sakupljeni predmeti se razvrstavaju i odvoze u radionice gdje se obnavljaju ili popravljaju u skladu sa potrebom. Proizvodi se zatim sortiraju u 14 specijalnih prodavnica koje uključuju namještaj, računare, audio opremu, odjeću, igračke, bicikle, te baštenski i građevinski materijal. Sve se pravi od upotrebljenih proizvoda.

Centar takođe uključuje kafić i restoran sa fokusom na organske proizvode, kao i konferencijski i izložbeni prostor sa specijalnom školom za proučavanje reciklaže.

Centar, kojim upravlja lokalna opština, je pomogao lokalnoj privredi kreiranjem 50 novih radnih mijesta, kao i obezbjeđivanjem prostora za start-upove i lokalne zanatlije. Najveći bonus za švedsku zajednicu je to što centar oslobađa lokalne vlasti od ogromnog tereta i trošenja na odlaganje neželjene robe, pretvarajući potencijalni “otpad” u profit.

Možda te zanima
starije

“Naša ideja je da kupac dođe ovdje i ostavi na primjer neki komad namještaja ili odjeće koja se više ne koristi”, kaže Anna Bergström, direktor centra ReTuna Recycling Galleria. “Nakon toga on prelazi u tržni centar gdje može pronaći novu jaknu ili novi okvir koji će učiniti neku njegovu fotografiju jedinstvenom. Nakon što pojede organski ručak u našem restoranu i sakupi snagu, on kreće u drugi krug kako bi našao novo cvijeće za baštu i novu lampu za svoj dnevni boravak. Kada ode odavde, kupac bi trebao da osjeća da je učino nešto jako dobro za svoju životnu sredinu, te da je kupio još vremena ovoj našoj dotrajaloj planeti.”

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh