Snaga i vitalnost dolaze iznutra

Avatar photo

Neopisivu važnost vitamina B za zdravlje čovjeka dokazala su i brojna naučna istraživanja. I ZdraviJa se ovaj put potrudila da vam malo detaljnije predstavi kompleks ovog izuzetno važnog vitamina, koji bi u nekim situacijama i stanjima organizma, trebalo da uzimamo u vidu suplemenata.

fitwirr.com

Kada se govori o vitaminima grupe B, misli se na osam sličnih, ali i različitih esencijalnih vitamina: vitamin B1 tiamin, vitamin B2 riboflavin, vitamin B3 niacin, vitamin B5 pantotenska kiselina, vitamin B6 piridoksin, vitamin B7 H biotin, vitamin B9 folna kiselina, vitamin B12 cijanokobalamin.

Svi oni neophodni su za brojne metaboličke procese, pa je bez njih teško zamisliti normalno funkcionisanje organizma.

Bez obzira što se međusobno razlikuju, po hemijskom sastavu i djelovanju, jedan B vitamin pomaže djelovanje drugog, dok je nedostak jednog vitamina u organizmu često povezan sa nedostakom i drugih B vitamina.

Sve to su razlozi zbog čega se ovi vitamini u organizam unose zajedno i zbog čega nose zajednički naziv vitamini B grupe ili kompleksa.

Za vitamine B kompleksa je poznato da pomažu metabolizam ugljenih hidrata, masti, proteina i da utiču na brzinu stvaranja energije. Podržavaju rad imunog i  nervnog sistema, povoljno utiču na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, probavnog sistema i drugih organa. Podstiču diobu ćelija i nastanak crvenih krvnih zrnaca, te pomažu u održavanju zdravlje kože i kose.

S obzirom da se radi o vitaminima koji se lako rastvaraju u vodi, oni se vrlo slabo deponuju u organizmu, zbog čega se moraju svakodnevno unositi u organizam hranom ili putem dijeteskih suplemenata.

Od brojnih suplemenata koji se nude na tržištu, ZdraviJa se ovaj put odlučila za Polivit B preparat, koji će organizam opskrbiti ovim važnim vitaminskim kompleksom.

Najbolji prirodni izvori vitamina B kompleksa su pivski kvasac, iznutrice, jaja, meso, neprerađene žitarice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće. Raznovrsna i uravnotežena ishrana bi trebalo da zadovolji potrebe većine zdravih ljudi za B vitaminima, ali u nekim stanjima ili oboljenjima može da se javi njihov deficit.

Nepravilna ishrana i česte dijete su čest uzročnik manjka B vitamina. Starije osobe, sportisti, osobe koje imaju dijabetes ili boluju od oboljenja srca i krvnih sudova, oni koji su dugo na terapiji antibioticima trebaju posebno da pripaze na adekvatan unos vitamina B kompleksa. Takođe, osobe koje imaju neka od oboljenja probavnog trakta (povraćanje, proliv, crijevne infekcije, bolesti želuca, jetre i crijeva, poslije operacija) su u riziku od njihovog deficita.

Stalna izloženost stresu, iscrpljenost, pad koncentracije i hronični umor, konzumiranje alkohola su stanja koja, takođe, zahtijevaju dodatni unos ovih vitamina.

Nedostatak vitamina B kompleksa može da dovede do: opšte slabosti organizma i umora, nervnih poremećaja, depresije, nesanice, anemije, gubitka apetita i lošijeg pamćenja. Koža postaje gruba i suha, nokti lomljivi, a kosa slaba i sklona opadanju.

Možda te zanima
digitalni detoks zdravija vodic

Polivit B film tablete su dodatak ishrani koji sadrži kompleks B vitamina neophodnih za normalno održavanje fizioloških i metaboličkih procesa u organizmu.

Uptrebom Polivit B tableta podmiruju se dnevne potrebe organizma za vitaminima B grupe i nadoknađuje njihov nedostak u ishrani.

Optimalna doza vitamina B kompleksa u jednoj tabeleti za:

  • vitalnost i opšte zdravlje organizma
  • pravilan metabolizam i energiju
  • lijepu i zdravu kožu, sjajnu kosu i jake nokte
  • bolje pamćenje i koncentraciju
  • ublažavanje umora i nervne napetosti
  • zdravlje nervnog sistema , srca i krvnih sudova
  • dopunu jednoličnoj, restriktivnoj i vegeterijanskoj ishrani

Polivit B tablete su na akciji u svim poslovnicama Moja Apoteka i možete ih do 31. oktobra kupiti po 10% nižoj cijeni. Dodatne informacije o proizvodu možete da potražite na ovom linku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh