Zdravstveni benefiti meda

Avatar photo

Otkrijte zdravstvene benefite meda, jednog od najstarijih zaslađivača na svijetu.

Sprečava rak i bolesti srca

Sadrži flavonoide, antioksidante koji pomažu u smanjenju rizika od nekih karcinoma i bolesti srca.

Smanjuje čireve i druge gastrointestinalne poremećaje

Nedavna istraživanja pokazuju da tretman medom može pomoći poremećajima kao što su čirevi i bakterijski gastroenteritis.

Antibakterijsko dejstvo

Med ima i antibakterijsko dejstvo jer pčele tokom pravljenja meda dodaju enzim koji potom pravi vodonik peroksid. Za sve koji ne znaju, vodonik peroksid je toliko efikasan u zaštiti organizam da ga naš imuni sistem generiše kao prvu liniju odbrane protiv različitih bakterija, virusa, gljivica i parazita.

Povećava atletske performanse

Drevni olimpijski sportisti jeli su med i suve smokve kako bi poboljšali svoje performanse. Ovo je sada potvrđeno savremenim studijama koje su pokazale da je med superioran u održavanju nivoa glikogena i poboljšanju vremena oporavka, u poređenju sa drugim zaslađivačima.

Smanjuje iritaciju grla i kašalj

U istraživanju na uzorku od 105 djece, pojedinačna doza meda bila je jednako efikasna kao i pojedinačna doza dekstrometorfana u oslobađanju od noćnog kašlja i omogućavanju pravilnog spavanja kod djece.

Ravnoteža 5 elemenata

Med se koristio u ajurvedskoj medicini u Indiji najmanje 4000 godina i smatra se da pozitivno utiče na sve primitivne materijalne disbalanse tijela. Takođe se kaže da je korisan u poboljšanju vida, gubitku težine, lječenju impotencije i preuranjene ejakulacije, poremećajima urinarnog trakta, bronhijalnoj astmi, dijareji i mučnini.

Med se naziva i “Yogavahi” jer ima kvalitet da dosegne duboka tkiva u tijelu. Kada se koristi sa drugim biljnim preparatima, med poboljšava ljekovite kvalitete tih preparata i pomaže im da prodru dublje u tkivo.

Regulacija šećera u krvi

Iako sadrži jednostavne šećere, med nije isto što i bijeli šećer ili vještački zaslađivači. Njegova precizna kombinacija fruktoze i glukoze zapravo pomaže tijelu da reguliše nivo šećera u krvi. Neke vrste meda imaju nizak hipoglikemični indeks, tako da ne stvaraju šećer u krvi.

Možda te zanima
mediteranska salata

Zarastanje rana i opekotina

Spoljna primjena meda pokazala se kao efikasna u konvencionalnom liječenju srebrovim sulfadiazinom. Studije su pokazale da med vrlo uspješno liječi sve vrste rana, sprečava infekciju i dovodi do bržeg zarastanja.

Med kao probiotik

Neke sorte meda posjeduju velike količine prijateljskih bakterija. To uključuje do 6 vrsta laktobacila i 4 vrste bifidobakterija. Ovo može objasniti mnoge misteriozne terapeutske osobine meda.

Ojačava imuni sistem

Istraživači su došli do saznanja da med stimuliše proizvodnju imunih ćelija, te stoga treba biti dio svake kućne apoteke, pogotovo u zimskom periodu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh