Intenzivan kardio vam može pomoći da živite duže!

Avatar photo

Ukoliko biste znali da će vam intenzivniji kardio trening pomoći da živite duže, da li biste se napokon odlučili da trenirate?

Nova studija objavljena u “Science Advances” pokazala je da nam intenzivno kardio vježbanje može pomoći u održavanju naših tjelomjera. Tjelomjeri su zaštitne “kapice” na krajevima naših hromozoma DNK koji nas čine mladima. Dok starimo uz stres i bolesti, naše tjelomjerne strukture počinju da se raspadaju. Dakle, pronalaženjem načina da naši tjelomjeri budu dugi i snažni, dajemo sebi bolju šansu da živimo duži život.

Kako bi dokazali da intenzivan kardio trening može da doprinese kvalitetu naših života, istraživački tim je sakupio deset zdravih i mladih volontera koji su odradili kardio trening u trajanju od 45 minuta. Otkrili su da je količina transkripta tjelomjera (koji kontrolišu tjelomjere) kod volontera povećana nakon treninga. Rezultati eksperimenta takođe podržavaju nedavne teorije da vježbanje i ishrana (drugi potencijalni uticaj na tjelomjere) mogu odložiti ili smanjiti efekte starenja.

Ukoliko želite što duže da se osjećate mladim, ali i tako da izgledate, dodajte više intenziteta svakom vašem treningu. Sve vrste kardio treninga od plivanja do plesa učinite intenzivnijim, makar taj trening trajao kraće. Osim dugovječnosti, kardio trening utiče i na mnoge druge aspekte vašeg organizma, od krvotoka mozga do kognitivnog funkcionisanja. Zapravo, istraživanja pokazuju da određeni kardio treninzi jačaju određene mentalne funkcije. Na primjer, ples u salama može pospješiti memoriju, dok Tai Chi može pomoći u rješavanju problema.

Nadamo se da vas je ovo novo istraživanje inspirisalo da trenirate brže, jače, a samim tim i bolje.

Možda te zanima

Kada uzmete u obzir ovo istraživanje, da li ćete pojačati svoju kardio rutinu? Koje Vi stvari radite u nastojanju da živite dug život? Pišite nam u komentarima!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh