Adidas se obavezao da će do 2024. koristiti samo recikliranu plastiku

Avatar photo

Ova njemačka kompanija je drugi najveći brend sportske opreme na svijetu, a svoju popularnost odlično koristi za širenje svijesti o zagađivanju prirode. Razlog zašto bi se svi građani ove planete trebali brinuti jeste činjenica da većina plastike koja se proizvede u čitavom svijetu, završi u okeanu, gdje svake godine ubija više od 100.000 morskih sisara i 1 milion morskih ptica. Način na koji svako može da doprinese rješavanju ovog problema jesu aktivnosti u cilju zaštite života ispod vode i smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu.

Adidas je nedavno saopštio da će do 2024. godine preći isključivo na korišćenje reciklirane plastike u proizvodnji svoje obuće i odjeće. Ova kompanija za sportsku opremu prestala je koristiti novo-proizvedenu plastiku i novo proizvedeni poliester, koji se često koristi za pravljenje odjeće koja upija vlažnost. U narednih nekoliko godina, Adidas će plasirati miliona predmeta, od obuće do majica. Ovaj potez je najnoviji korak naprijed ka održivosti ove sportske kompanije.

Adidas eksperimentiše sa korišćenjem reciklirane plastike u svojim proizvodima od 2012. godine, kada je kompanija s partnerom, londonskom dizajnerkom Stelom McCartney napravila uniforme za britansku olimpijsku ekipu. Uniforme su napravljene od pola miliona recikliranih plastičnih boca.

U novembru 2016. godine sportska kompanija napravila je talase oslobađanjem Parley linije sportske opreme i obuće od reciklirane plastike prikupljene u okolini Maldiva. Od njihovog lansiranja, Adidas je prodao milion pari Parley patika, a ima za cilj da proda 5 miliona do kraja 2018. godine, te više od dvostruko sljedeće godine. Pritisak kompanije da smanji proizvodnju poliestera, pored njegove proizvodnje u plastičnoj industriji, značajan je i zbog toga što bilo koja tkanina napravljena od poliestera predstavlja veliki problem u pogledu odlaganja. Poliester sadrži mikrovlakna, koja su najveći uzročnik zagađenja okeana plastikom.

Adidas će takođe zabraniti upotrebu novoproizvedene plastike u svojim kancelarijama, maloprodajnim objektima, skladištima i distributivnim centrima, a tako bi godišnje mogli uštediti oko 40 tona plastike.
BBC procjenjuje da će na trenutnoj stopi reciklaže, spaljivanja i akumulacije plastike, 12 milijardi tona plastike biti na deponijama do 2050. godine.

Možda te zanima
kucne biljke i saveti

Adidas nije jedina kompanija koja je nedavno podstakla potiskivanje plastike za jednokratnu upotrebu. Još nekoliko kompanija je odustalo od korišćenja plastike ove godine, kao odgovor na prijedlog Evropske Unije da se sve plastične ambalaže počnu reciklirati do 2030. godine. Ovaj prijedlog odražava rastući pritisak potrošača da kompanije napokon preuzmu odgovornost za proizvodnju plastike i ozbiljnije shvate svjetski problem uklanjanja plastičnih materijala.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh