Biblioteka drveća – po prvi put u Milanu

Avatar photo

Dizajnirana od strane holandske pejzažne arhitektice Petre Blaisse, iz studija “Inside Outside”, “Biblioteka drveća” u Milanu otvorila je vrata javnosti ovog proljeća. Kao nova savremena botanička bašta u srcu ovog prelijepog italijanskog grada, ona predstavlja završetak projekta Porta Nuova.

Park djeluje kao urbani dodatak, kulturni kampus i botanička bašta. Putevi koji vode u park su izvučeni iz različitih oblasti (stambenih, komercijalnih, vladinih) oko lokacije, stvarajući mrežu veza koje se preklapaju. Dizajn se za sada sastoji od serije pažljivo odabranih vrsta drveća. Svaka parcela nudi drugačiji tip rasta, drugačije oblike i boje. Drveće će u ovom parku biti raštrkano i predstavljaće istinski kontrast standardnoj milanskoj arhitekturi. Serija kulturnih, obrazovnih, društvenih i poslovnih zgrada smještene su duž ivica parka, a svi zaposleni i posjetioci ovih institucija biće pozvani da svakodnevno posjete ovaj park, udahnu čist vazduh, pročiste misli i skupe snagu za buduće zadatke.

U 2010. godini organizovano je takmičenje za projekat koji će umnogome doprinijeti arhitekturi, komfortu i ljepoti ovog grada. Nekoliko godina nakon konačnog rezultata takmičenja, par arhitekata je uspjelo da oživi ovaj projekat, procijeni promjene u okruženju, prilagodi i razvije dizajn. Glavna ideja takmičenja bilo je dodavanje nove vrste parkova u urbani pejzaž Milana. Biblioteca degli Alberi (Biblioteka drveća), novi je oblik javnog parka koji prikazuje kolekciju različitog drveća. On predstavlja modernu verziju Botaničke bašte, te kroz svoju veznu mrežu puteva i raznovrsni kulturni program postaje Kulturni kampus, mjesto gdje ljudi mogu da se upoznaju, uživaju i obrazuju.

Možda te zanima
prekidanje sna

Mjesto za odmor, sport, ljepotu i učenje, mjesto koje povezuje sve oblasti i stanovnike koji ga okružuju.
Park se nalazi između Stazione di Porta Garibaldi i Stazione Centrale, i on će biti srce prirode među brojnim komercijalnim zgradama, modnim i kulturnim objektima, vitalnim javnim prevoznim čvorovima, prometnim ulicama i tihim naseljima kao što je Quartiere Isola.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh