Aktivnosti koje možete raditi u Cirihu – potpuno besplatno

Avatar photo
cirih svicarska

Da li ste ikada željeli da odete u Cirih, ali ste oklijevali jer ste mislili da to sebi ne možete priuštiti? Ovaj prelijepi švicarski grad je stalno u top 3 najskuplja grada na svijetu. Ipak, to ne znači da ne možete otputovati u Cirih. ZdraviJa je za vas pronašla nekoliko besplatnih stvari koje možete raditi u Cirihu, bilo da putujete solo, sa prijateljima ili porodično sa djecom.

Naravno, šetnja kroz stari grad, Bahnhofstrasse i ciriško jezero su besplatne aktivnosti koje sigurno nećete propustiti, ali to je očigledno, tako da one nisu na ovom spisku. Umjesto njih tu su interesantna, jedinstvena mjesta koja omogućavaju da osjetite kako to izgleda svakodnevni život u ovoj zemlji, šta je ono što njihovo stanovništvo najviše cijeni, te da maksimalno iskoristite svoju posjetu.

Hajde da skoknemo do Ciriha i vidimo šta se to nudi besplatno!

Besplatno iznajmite bicikl

Da, bicikli su zaista besplatni u Cirihu, zahvaljujući inicijativi “Züri rollt”. Možete pokupiti biciklo na dvije različite stanice (“Švicarski narodni muzej” i “Postbrücke”) tokom cijele godine i sa više stanica tokom ljeta. Samo preuzmite besplatnu aplikaciju kako biste provjerili raspoloživost lokacije i lokaciju za iznajmljivanje. Rezervacije nisu moguće. Sve što treba da uradite za iznajmljivanje bicikla u Cirihu je da ostavite depozit od 20 CHF. Ovo je definitivno jedna od naših omiljenih slobodnih stvari u Cirihu!

Vozite se polybahn-om do Polyterasse

Polyterasse je platforma ispred ciriškog univerziteta, odakle imate zapanjujući pogled na stari grad u Cirihu. To je savršeno mjesto za opuštanje koje svakodnevno posjeti više od 30.000 radnika i studenata. Polybahn, mali stari tramvaj, odvodi stanovnike i turiste od centra grada (pored glavne stanice) do panoramske terase za svega tri minuta, i to besplatno.

Zoološki muzej Cirih

Ovaj muzej je dom za 1500 životinja, tako da možete zamisliti koliko je uzbudljivo i zabavno provesti vrijeme među njegovim zidinama. Ispitivanje insekata pod lupom, slušanje pjevanja kitova i dodirivanje krzna divljih životinjskih vrsta su samo neke od stvari koje možete raditi u ovom muzeju. Muzej je otvoren svakog dana u sedmici i često sadrži posebne izložbe gdje ćete pronaći više informacija o svemu što vas interesuje u životinjskom svijetu. Muzej će, sasvim očekivano, biti najzanimljiviji maloj djeci.

MyClimate audio avantura

Idite na interaktivno slušanje priloga kroz Cirih i besplatno naučite o klimatskim promjenama na zabavan način. Možete birati između tri različite priče na engleskom i njemačkom jeziku, u zavisnosti od vaših godina (počevši od 5 godina do odraslih slušalaca). Trajanje audio snimka je oko 2 – 2 i po sata i možete odabrati da šetate ili idete u obilazak Ciriha javnim prevozom ili besplatnim biciklima. Sve što treba da uradite je da odete do mjesta za turističke informacije na glavnoj željezničkoj stanici u Cirihu i ostavite važeću ličnu kartu ili drugi dokument, da biste dobili audio opremu ili preuzeli audio podatke na svoj telefon.

Botanička bašta Univerziteta u Cirihu

Provedite dan okruženi prirodom. Naravno, najbolje je posjetiti botaničku baštu na proljeće, jer tada cvijeće oživljava i cvjeta. Dobrodošli ste da vidite oko 9.000 različitih biljnih vrsta koje se prostiru na površini od 53.000 m². Čak i tokom zime ili lošeg vremena, nije loše provesti pola dana u Botaničkoj bašti u Cirihu – posebno jer je ovo iskustvo potpuno besplatno. Ova Botanička bašta Univerziteta u Cirihu otvorena je tokom cijele godine, svakog dana u sedmici.

Možda te zanima
vikend u prirodi

FocusTerra muzej

U Cirihu nemojte propustiti ni ekološku izložbu koja vas vodi od središta Zemlje do vrhova Alpa. Mnoga naučna objašnjenja o zemlji su ovdje prikazana na zabavan način. Izložba se takođe bavi i temama i pitanjima zaštite životne sredine. Najzanimljiviji dio je zasigurno simulator zemljotresa. Osim subotom, ovdje možete uživati ​​u kombinaciji nauke i zabave svaki dan i to potpuno besplatno.

Ciriška kolekcija sukulenata

Posjetite jednu od najvećih kolekcija sukulenata u čitavom svijetu – besplatno. Osnovano 1931. godine, ovo mjesto je sada dom za 6.500 vrsta iz više od 70 različitih porodica. Dakle, ukoliko ste ljubitelj biljaka, ovo mjesto vam otvara svoja vrata svakog dana od 9 do 16:30.

“Brockenstuben”

Brockenstuben su  prodavnice gdje možete nabaviti sve vrste čudnih, starih i zabavnih zanimljivosti, nakit, itd. Ove tradicionalne prodavnice postoje još od 19. vijeka, i definitivno biste trebali posjetiti bar jednu od njih i donijeti kući suvenir koji će vas uvijek podsjećati na vrijeme koje ste proveli u Cirihu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh