Vratite svježinu i miris sportskoj odjeći uz pomoć nekoliko trikova

Avatar photo
trikovi za ciscenje sportske odjece

Svi oni koji često vježbaju u teretani suočavaju se sa neugodnim mirisom svoje sportske odjeće. Istina je da se svi znojimo, a neugodan miris rezultat je kombinacije materijala odjeće koju nosimo sa bakterijama i različitim hemijskim sredstvima koje koristimo. U nastojanju da se riješimo neugodnog mirisa, većina ljudi poseže za jačim deterdžentima i omekšivačima što izaziva upravo suprotan efekat. ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko jednostavnih trikova kako da vašu odjeću za vježbanje održite čistom i mirisnom.

Dezinfekcija

Ovo vam može zvučati komplikovano, ali radi se o jednostavnom potapanju garderobe u rastvor alkoholnog sirćeta i vode. Omjer je sljedeći: pola čaše sirćeta na dvije čaše vode u koji ćete potopiti majice koje ste koristili tokom treniranja, a sirće će kao prirodno antibakterijsko sredstvo ukloniti sve neprijatne mirise iz vaše odjeće. Za vas koji ne volite da se bavite ručnim potapanjem preporuka je da pola čaše bijelog sirćeta dodate u pregradu za prašak veš-mašine i svoju sportsku garderobu operete na temperaturi koju inače koristite.

Odjeću perite odmah nakon treninga

Budući da se neugodni mirisi talože na odjeći, važno je da garderobu perete odmah nakon što završite sa treningom. Na taj način ćete izbjeći taloženje bakterija i svoju omiljenu sportsku odjeću sačuvati od neugodnih mirisa. Moderne veš-mašine imaju programe za pranje manje količine veša, što će vam uštediti vrijeme i količinu potrebne garderobe u kojoj trenirate.

trikovaPerite na nižim temperaturama

Sportska odjeća se obično pere na 30 stepeni C jer je izrađena od posebnih vlakana koja bi na višim temperaturama mogla biti oštećena, a to ne želite. Osim ukoliko koristite bijele pamučne majice, koje bez bojazni možete staviti i na program otkuhavanja.

Izbacite omekšivač iz upotrebe

Kod održavanja odjeće koja je u direktnom kontaktu sa kožom preporučuje se i izbjegavanje omekšivača za veš. Gusta materija i pojačivači mirisa se zadržavaju na odjeći i stvaraju neku vrstu taloga koji može izazvati različite alergijeske reakcije ali i intenzivirati neugodne mirise na sportskoj odjeći.

Izbor deterdženta

Izbor deterdženta za veš zaista može biti prava noćna mora, a i raspon cijena proizvoda koji se nalaze na tržištu otežavaju konačnu odluku. Potrudite se da za sporsku garderobu izaberete kvalitetan prašak koji odlično pere i ima prijatan miris, a složićete se da je važno i da cjenovno odgovara budžetu koji podrazumijeva često pranje garderobe. Među deterdžentima koje možete pronaći na našem tržištu dobar izbor bi bio TED koji odlično pere i dolazi u tri svježa mirisa. Ovaj deterdžent ne izaziva alergije niti iritacije kože jer je posebno osmišljen za nježnu dječiju kožu, a samim tim i vašu.

Možda te zanima
vjezbe disanja

Nadamo se da smo vam ovim savjetima i trikovima olakšali muke sa čišćenjem vaše sportske odjeće u kojoj uživate da trenirate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh