Alergija ili prehlada – kako prepoznati razliku?

Avatar photo

Počevši od curenja nosa i kihanja do glavobolje i osjećaja svraba ili peckanja u grlu, simptomi prehlada i alergija mogu se preklapati u značajnoj mjeri. Postoji li način da odredite da li su vaši simptomi uzrokovani alergijom ili pak prehladom/gripom?

Kao prvo, od pomoći će vam biti ukoliko obratite pažnju na to šta uzrokuje alergiju, a šta prehladu.

Alergijska reakcija je zapravo odgovor imunog sistema na supstance koje organizam prepoznaje kao strane (alergeni) dok, sa druge strane, prehladu uzrokuju virusi.

Kako prepoznati prehladu?

Evo osnovnih karakteristika koje će vam pomoći da prepoznate prehladu:

  • Prehlada se prenosi virusnim kapljicama koje bolesne osobe izbacuju iz sebe kihanjem ili kašljanjem.
  • Pored kašljanja i kihanja, simptomi mogu uključivati bol u grlu i curenje nosa.
  • Teže prehlade takođe mogu uzrokovati glavobolje, groznice i bolove u tijelu.
  • Prosječno trajanje prehlade je od 7-10 dana pa samim tim i oporavak traje brzo.
  • Ako simptomi traju više od sedmicu dana ili dvije, virus može doprinijeti ozbiljnijoj infekciji poput sinusne infekcije, upale pluća ili bronhitisa.
  • Djeca su sklonija prehladama jer im je imuni sistem slabiji.
  • Osobe sa alergijama su sklonije prehladama.

Kakvo je stanje sa alergijom?

Alergija ne pogađa sve, već samo one osobe koje su preosjetljive na određene alergene. To su uglavnom polen, kućna prašina i grinje, životinjska dlaka, određena hrana itd.

Alergije se javljaju kada vaš imunološki sistem ima neželjenu reakciju na određene supstance. Kada ste izloženi alergenu, vaš imuni sistem oslobađa hemikalije histamine i to je ono što uzrokuje simptome alergije.

Uočljivo je da se neke alergije, npr. alergije na polen, javljaju sezonski, kada cvjetaju biljke sa kojih pada polen na koji smo preosjetljivi.

Kako najlakše razlikovati prehladu i alergiju?

Dakle, prehlada i alergije imaju iste simptome kao što su kihanje, kašalj, grlobolja, curenje ili začepljenje nosa, kao i suzne oči. Obično alergije uzrokuju i peckanje i svrab u očima, čega kod prehlade nema. Najlakše ih je razlikovati tako što:

Možda te zanima

Prehlada uglavnom uzrokuje bol u grlu, groznicu, umor i bol, dok je kod alergija izraženije teže disanje, svrbež očiju, osip na koži i slično.

Iako se čine slični, ovo su dva sasvim ražličita stanja i potrebno je da ih se liječi na pravi način i dobije ispravan tretman.

I prehlade i alergije mogu uzrokovati zaraze i bakterije u sinusima i donjim disajnim putevima, što može dovesti do ozbiljnih infekcija. Ako se vaši simptomi ne poboljšaju sa liječenjem, ili ako imate osip ili groznicu duže od 10 dana, obratite se svom ljekaru.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh