Arhitektica Milica Prlainović – Kako raspored nameštaja u domu može uticati na raspoloženje tokom praznika

Avatar photo
raspoloženje tokom praznika

Tokom svih proslava, a posebno ovih novogodišnjih koje čini se najduže traju jer ih razvučemo od nedelju dana pre dočeka pa sve do posle Božića, vreme je kada volimo da se okupimo. Sve su prisutniji dočeci kod kuće, u manjem ili većem krugu prijatelja i porodice, pa onda prvi januar, pa repriza, pa repriza reprize… Za svako okupljanje najvažnije je da smo zajedno i da se lepo pije i jede, jer takav smo narod. Evo par predloga kako vaš dom uz par mudrih tranformacija može da poprimi karakter stanova sa Pinteresta i da u njemu vlada dobro raspoloženje tokom praznika.

Možda vam bude interesantno: Kako dekorisati dom za praznike + prijedlozi dekoracija koje se super uklapaju u svaki enterijer

raspoloženje tokom pranzika
@pinterest

Glavno mesto

Iako se smatra da se najviše vremena provodi u dnevnoj sobi a da su sve okolne prostorije više ili manje “njoj na usluzi”, velika većina gostiju ipak najviše voli boravak u kuhinji. Tu je uvek interesantno, nešto se sprema, neko pomaže, neko posmatra ali se tu zapravo sve dešava. Ukoliko imate uslova, fokusirajte se upravo na nju.

Nije nužno da gosti sede, u većini slučajeva, stanovi i nemaju dovoljno mesta da svi gosti sede, što je savim ok. Predlog je da u kuhinji napravite “stanicu za piće”, posložite različite čaše, dodajte neki zanimljiv detalj kao npr. garniš za koktele, napravite led sa voćem, i neka se gosti sami poslužuju. Oko ovog mesta će uvek biti gužva, i uvek će se naći neko za razgovor. Ukoliko imate otvorenu kuhinju sa šankom, obavezno neka sva hrana bude posložena na njemu ali bez stolica, kako bi gosti konstantno cirkulisali i družili se jedni sa drugima.

raspoloženje tokom praznika
@pinterest

Ukoliko ste ipak za formalniju atmosferu, razmislite da trpezarijski sto ili možda radni sto, ukoliko samo njega imate, postavite na sredinu dnevne sobe, nakon što postavite dugački beli stolnjak ili manji nadstoljnjak u boji koja je za vas dovoljno svečana. Dodajte i zanimljive podmetače za tanjire, uz to obavezno salvete u tanjirima, uz grančicu nekog četinara i par svećnjaka sa svećama et voila!

U sobu u koju se opredelite da bude glavna za igranje obavezno sklonite sav nameštaj sa sredine, zarolajte tepihe i stolice i garniture podelite po obodu sobe kako nikome ne bi smetao.

Možda te zanima
preporuke knjiga

Ceo stan na usluzi

Ono što ja primetim i odmah zavolim kada su žurke u stanu u pitanju, jeste da se domaćin pobrinuo da je ceo stan na raspolaganju gostima i uključen u slavlje. Jedna soba svakako može da se odvoji za garderober, ali dovoljno je da u hodniku kod kupatila postavite dve stolice i mali stočić, da se na terasi nađe možda mala jelka ili figure Deda Mraza i da tako zapostavljeni prostori budu uključeni u proslavu a da daju gostima mogućnost da se izoluju ukoliko požele privatnost.
raspoloženje tokom praznika
@pinterest

Dekoracija

Bez obzira na veličinu prostora u kome boravite, svaki kutak može da se tokom praznika učini da bude svečaniji, elegantniji a i da deluje skuplje, posebno tokom večeri kada mrak dosta toga sakrije a lampice i novogodišnja dekoracija istaknu šta vi poželite. Jelka je naravno centralna atrakcija, ali, dovoljno je da na pijaci kupite nekoliko grana bora koje možete da okačite na plafon, da postavite na nju kugle na različitim visinama, kao i da je prebacite preko stola, ušuškate svećama, stavite po neku zlatnu mašnu i da se dobije momentalna novogodišnja atmosfera.

Nikada nije bilo toliko slobode kada je kićenje prostora u pitanju, zlatna i crvena kombinacija su i dalje popularne, ali su se pojavile čak i dekoracije koje nas prvenstveno ne bi ni podsetila na Novu godinu. Sigurno ste primetili veliki broj neonskih ukrasa, kao i ogromne bombone ili lizalice u crveno beloj kombinaciji. Budite slobodni da ukrasite kako poželite, sada je trenutak i iskoristite ga da vama bude lepo, sada nije trenutak da razmišljate da li ste preterali, samo se opustite, jer ipak, Nova godina je samo jednom godišnje.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh