Aromaterapijom i eteričnim uljima protiv bola u sinusima

Avatar photo

Sve hladnije vrijeme nam stiže svakim danom, a sa sobom nosi, između ostalog, i povećanu mogućnost za prehladu, gripu i razne upale. Kako bismo djelovali preventivno i izbjegli mogućnost da virus gripe svlada naš imunitet, odličnu pomoć nudi nam aromaterapija. U nastavku teksta saznajte kako da se efikasno izborite protiv bola u sinusima.

Kako na prirodan način ojačati imunitet i boriti se protiv tipičnih zimskih tegoba, poput kašlja, začepljenog nosa i sinusitisa, donosimo u nastavku teksta.

Ukoliko muku mučite sa upaloma sinusa, jedan vid prevencije, ali i liječenja može biti i aromaterapija. Prilikom odabira eteričnog ulja, treba prednost dati organskim uljima, na čijoj je deklaraciji naveden način uzgoja biljnog materijala iz kojeg je dobijeno.

Jedno od efikasnih prventivnih rješenja može biti ulje i mast za sinuse koje možete da napravite ili sami, ili kod svog aromaterapeuta. Evo koji su vam sastojci potrebni i kako da napravite ovu mast za sinuse.

Ulje i mast za sinuse

U 30 ml biljnog ulja makadamije ili badema (za ulje) ili 30 g shea maslaca (za mast) nakapajte:

  • 15 kapi eteričnog ulja eukaliptusa (Eucalyptus radiata)
  • 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice.

Mast, balzam (umjesto makadamije koristite shea maslac) ili uljna mješavina s eteričnim uljima nanosi se u tankom sloju na područje čela, te na područje sinusa i nosa najmanje tri puta dnevno.

Kako djeluje eterično ulje eukaliptusa?

Eucalyptus radiata i Eucalyptus globulus imaju izraženo antivirusno, baktericidno i protivnfektivno djelovanje. Za razliku od Eucalyptusa globulusa, Eucalyptus radiata je puno blaže eterično ulje pa je zato i pogodnije za primjenu na djeci, a i miris mu je lakši i vrlo ugodan.

Često se koristi protiv infekcija gornjih disajnih puteva. Moćan nam je saveznik ako želimo ostati budni i zadržati koncentraciju u ranim poslijepodnevnim časovima kada nam se teško fokusirati na posao, pa je idealno ulje za aromalampu u kancelariji.

Osim što njegov miris djelotvorno razbuđuje, podstiče pažnju i otklanja umor, ovo ulje je odlično za masažu, pa se preporučuje osobama koje su iscrpljene, letargične i sklone čestim prehladama.

Šta ukoliko već imate jaku upalu?

protiv bola

Ono što smo isprobali kao provjereno dobar preparat, koji je sastavljen od prirodnih sastojaka je SINUXIN.

Šta je Sinuxin i kako vam pomaže protiv bola?

SINUXIN za disajne puteve 3C Pharma je koncentrat od 13 aktivnih tvari, strogo odabran za njihovu učinkovitost na disajnim putevima i disajnim sistemima u organizmu (sinusi, nosne šupljine).

SINUXIN vrećice, preparat prirodnog porijekla koji će vam pomoći da prebrodite upale gornjih disajnih puteva. Ublažava upale respiratornog sistema, olakšava iskašljavanje, doprinosi olakšanju disanja.

Eukaliptus globulus doprinosi smanjenju upalnih stanja respiratornih puteva i bronhija i pridonosi odgovarajućem i laganom dahu.

Andrographis pridonosi respiratornoj udobnosti, te olakšava disajne probleme.

Riječ je o ekskluzivnom višenamjenskom kompleksu koji je pogodan za djecu od treće godine života. SINUXIN je 100% prirodni preparat koji djeluje na sve vrste sinutitisa.

Simptomi koje otklanja:

Možda te zanima
spavanje sa carapama

  • bol u predjelu čela ili između očiju,
  • alergije disajnog sistema,
  • bol u gornjim zubima,
  • osjećaj punine u licu,
  • začepljen nos.
  • brzo olakšava tegobe, prirodni je antiseptik i antihistaminik, te jača imunitet.

Sastav: Fruktoza, prah soka od manga, aditiv maltodekstrin, ekstrakt eukaliptusa, N-acetil-L-cistein, ekstrakt andrographisa, Bromelain, aroma manga (2,5%) (sulfit), ekstrakt kurkume, kvercetin, ekstrakt majčine dušice, ekstrakt sjemena grejpfruta, ekstrakt bora, ekstrakt vrbe, zaslađivač sukraloza, ekstrakt crne rotkve, magnezijum oksid, esktrakt crnog bibera.

Način primjene:

Odrasli: 1 vrećica, 2-3 puta dnevno

Djeca (od 3 godine): 1 vrećica, 1 puta dnevno

Razblažiti 1 vrećicu u dovoljnoj količini vode ili soka. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.

Mjere opreza: Ne savjetuje se trudnicama, dojiljama, osobama koje imaju alergiju na salicilne derivate, osobama sa žučnim kamencima.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kada je u pitanju liječenje sinusitisa, te da se ekikasno izborite protiv bola.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh