Bez ovih stvari ne bi trebalo da krećete na planinu

Avatar photo
planinu pohod planinarenje

Ako ste odlučili da krenete put planina, svjesni ste da u pohod ne bi trebalo da krećete bez kvalitetne planinarske opreme. Najbitnije je da je vaša oprema funkcionalna, udobna, lagana i izdrživa.

Osnovnu planinarsku opremu čine: cipele, ranac, odjeća (pantalone, jakna sa kapuljačom, kabanica, aktivni veš, duks, kapa, rukavice, čarape) štapovi za hodanje, sitna oprema (naočari, maska za lice, čeona lampa), lijekovi, kozmetika, paket prve pomoći, sredstva za higijenu, hrana i piće, pribor za orijentaciju.

Ipak, najvažniji od svega su garderoba, te hrana i piće, bez kojih ne bi trebalo da krećete u akciju. Ostalu osnovnu opremu možete nabaviti tokom vremena, u zavisnosti od vaših potreba ili je pozajmiti od nekog prijatelja planinara.

Takođe, pored ove opreme, biće vam potrebna i ona za kampovanje, o kojoj smo pisali na ovom linku.

Cipele

Kod planinara cipela glavu čuva i najvažniji je dio opreme. Za period proljeće – jesen i lakše uspone koriste se mekane i udobnije cipele – tzv. treking cipele. Nisu previše izdržljive, ali su veoma lake i udobne. Ako se krećete po kamenju ili kroz snijeg, obavezno koristite duboke, čvrste, po mogućnosti nepromočive cipele. Njihova osnovna uloga je da vam obezbijede čvrst oslonac i dobro prijanjanje uz podlogu, prevenciju od povreda skočnog zgloba i zaštitu nogu od drugih spoljnih uticaja.

oprema planina

Ranac

U rancu se nosi individualna oprema i podjednako je važan dio planinarske opreme kao i cipele. Kvalitetan ranac izrađen je od poliamidnih ili poliesterskih materijala koji su, do određene granice, vodootporni. Ranac dodatno od vlage štitimo posebnom navlakom, ili širom kabanicom.

Veličinu ranca birate u zavisnosti od namjene – one od 20 do 35 litara koristimo pri jednodnevnim turama, dok se za višednevne ture koristi ranac od 40 do 60 litara. Postoje još veći ranci od 60 do 90 litara, ali se oni uglavnom koriste pri dužim turama – ekspedicijama.

Garderoba

Njena glavna uloga je funkcionalnost i dobra zaštita. Bitno je da bude lagana i da vam ne ide previše uz tijelo. Pored toga ona treba da čuva, a ne da stvara tjelesnu toplotu. Osnovno pravilo je višeslojnost, kako bi po potrebi lakše mogli da se raskomotite.

oprema za planinarenje
@svjetlopis

Aktivni veš

Bazni sloj odjeće (majica i gaće) imaju ulogu da prikupe znoj sa kože. Najbolju funkciju ima kada je skroz pripijen uz tijelo. Poželjno je da bude od brzosušećeg materijala, kome će za sušenje biti dovoljna mala cirkulacija vazduha i temperature našeg tijela.

Duksevi

Ovo je drugi sloj koji oblačimo između donjeg veša i jakne. Debljinu duksa prilagođavate vremenskim prilikama i on je neizbježan dio garderobe, pogotovo na niskim temperaturama. Poželjno je da budu od lakih sintetičkih materijala (zimi polar, ljeti mikrofiber) koji ne upijaju znoj, brzo se suše i dišu, ne zadržavajući mirise i nečistoće.

Jakna sa kapuljačom

One su najčešće dvoslojne, donji je polar i gornji vjetrovka od sintetičkih materijala čija je osnovna uloga zaštita od kiše, snijega i udara vjetra, a koja pritom omogućava vašem tijelu da normalno ,,diše”. Preporučuju se jakne upadljivih boja, sa puno džepova i rajsferšlusima za ventilaciju.

oprema planina

Pantalone 

Najbolje su se pokazale pantalone napravljene od sintetičkih i elastičnih materijala koji se brzo suše na tijelu. Zavisno od namjene za termo izolaciju je najbolji „fleece”, protiv vjetra „windstopper”, a za zaštitu od vode „goretex”. Bez obzira na godišnje doba i uslove planinarenja preporučuje se pješačenje u pantalonama sa dugim nogavicama (zaštita od insekata, zmija, šiblja…). Poželjno je da su malo šire, komotnijeg kroja, sa ojačanjem na sjedalnom dijelu i koljenima, sa više funkcionalnih, dubokih džepova.

Kapa

Kapa zimi mora imati zaštitu za uši, a ljeti za lice, uši i vrat. Za ljeto su praktični i šeširi sa širokim obodom, slameni ili od drugih lakih materijala, koji takođe pružaju dobru zaštitu lica i vrata od UV zračenja i obavezno je da imaju sigurnosnu vrpcu ispod brade. Zimske kape izrađuju se od vune ili od polara, i u slučaju potrebe, preko njih može da se navuče kapuljača.

Čarape

Planinari obično nose dva para čarapa. Jedan par tankih pamučnih, a preko njih par debljih – vunenih ili pamučnih (preporučuju se vunene). Vuna upija i do 40% vlage u odnosu na svoju masu, a da pri tome nemate subjektivan osećaj vlažnosti, što je značajno za zaštitu stopala u zimskim uslovima.

Možda te zanima
maraton

oprema planinarenje

Rukavice

One su neophodan dio opreme, jer i najmanji pad temperature najprije osjećamo na vrhovima prstiju. Za zimu se preporučuju dva para rukavica – donje (tanke) od polara, nekada sa sječenim prstima, i gornje (deblje) po mogućnosti nepromočive.

Štapovi

Mnogi planinari koriste trodjelne, teleskopske štapove. Njihova osnovna uloga je da, apsorbovanjem dijela naše težine oko 25% (uključujući i težinu ranca), smanje opterećenje na kičmu i noge (kukovi, skočni zglobovi i posebno koljena). Koriste se pri usponu i silasku, uvijek u smjeru padanja tijela, mada su najkorisniji i najpotrebniji pri dugim silascima.

Kamašne

Pokrivaju potkoljenicu, do cipela. Služe da spriječe upadanje snijega, blata i sitnih kamenčića u cipele, i za zaštitu od vlage i rose u visokoj travi. Takođe štite od prljanja blatom, krpelja, nekada i od zmijskog ujeda.

Pribor za orjentaciju

Tu spadaju GPS, kompas, karta, visinomjer…

oprema za planinarenje

Dodatna oprema za zimske ture

Zimska (,,perjana”) jakna, zimske pantalone, dugačke gaće, rukavice (dva para), zimska kapa, maska za lice, ski naočare, termos boca, a u dogovoru sa vodičem, zavisno od uslova smještaja i uspona, dereze, cepin, primus (topljenje snijega), folija za zaštitu od hladnoće, rasklopiva lopata, mast protiv smrzavanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh