Crossfit – sportska disciplina za ljubitelje dinamičnih treninga

Avatar photo

Zdrav način života jedan je od imperativa u 21. vijeku, te nije čudo što se ljudi svih generacija sve češće odlučuju za različite sportske aktivnosti koje osnažuju duh i tijelo. Paralelno sa porastom broja zainteresovanih za rekreaciju, širi se i spektar treninga, a crossfit je jedna relatvno mlada sportska disciplina koja osvaja sve više trenera, sportista, ali i rekreativaca.

Kako bi privukli što više klijenatata, sportski eksperti lansiraju nove discipline koje objedinjuju različite vrste treninga radi postizanja što boljih rezultata. Među najnovijim načinima vježbanja koje je zavolio čitav svijet je i crossfit, a ZdraviJa vam donosi priču o ovoj dinamičnoj sportskoj disciplini.

Iako je nastao tek 2000 godine, zahvaljujući društvenim mrežama, za kratko vrijeme stekao je veliku popularnost kako u svijetu, tako i kod nas. Ovaj tip treninga bazira se na funkcionalnim pokretima koji objedinjuju najbolje aspekte gimnastike, dizanja tegova, vježbe snage, trčanja, veslanja…

Glavna karakteristika crossfit-a jeste izvođenje vježbi visokog inteziteta u određenim vremenskim intervalima. Konstantnom promjenom različitih pokreta i inteziteta, postižu se sjajni rezultati, a pri grupnim treninzima nastaje i posebna energija.

U temelje crossfit-a utkano je deset kategorija: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opšta izdržljivost, snaga, fleksibilnost, energičnost, brzina, spretnost, ravnoteža, koordinacija i preciznost.

Pravi fitness, prema standardima crossfit-a, se u stvari temelji na povećanju radnih kapaciteta, a unutar pomenutih parametara. To se postiže hormonskim i neurološkim prilagođavanjem, do kojeg dolazi poboljšanjem metabolizma.

Možda te zanima

Ova sporstka disciplina bazira se na kratkim intezivnim i raznolikim aktivnostima. Svaki crossfit trening počinje zagrijavanjem, koje se sastoji od trčanja, razgibavanja, vježbi na poligonu i preskakanja konopca.

Zatim se prelazi na zadati program, koji je prilagođen svakom pojedincu u odnosu na njegovu fizičku spremnost. Spektar vježbi se konstantno širi, tako da nema bojazni da će treninzi vremenom postati dosadni, a ZdraviJa vam preporučuje da se, uz zdravu ishranu, oprobate u crossfit-u, jer sigurno nećete zažaliti.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh