Crossfit – sportska disciplina za ljubitelje dinamičnih treninga

Avatar photo
crossfit prednosti

Zdrav način života jedan je od imperativa u 21. veku, pa nije čudo što se ljudi svih generacija sve češće odlučuju za različite sportske aktivnosti koje osnažuju duh i telo. Paralelno sa porastom broja zainteresovanih za rekreaciju, širi se i spektar treninga, a crossfit je jedna relatvno mlada sportska disciplina koja osvaja sve više sportista, ali i rekreativaca.

Kako bi privukli što više klijenata, sportski eksperti lansiraju nove discipline koje obedinjuju različite vrste treninga radi postizanja što boljih rezultata. Među najnovijim načinima vežbanja koje je zavolio čitav svet je i crossfit, a ZdraviJa vam donosi priču o ovoj dinamičnoj sportskoj disciplini.

crossfit trening

Iako je nastao tek 2000. godine, zahvaljujući društvenim mrežama, za kratko vreme stekao je veliku popularnost kako u svetu, tako i kod nas. Ovaj tip treninga bazira se na funkcionalnim pokretima koji obedinjuju najbolje aspekte gimnastike, dizanja tegova, vežbe snage, trčanja, veslanja…

Glavna karakteristika crossfita jeste izvođenje vežbi visokog inteziteta u određenim vremenskim intervalima. Konstantnom promenom različitih pokreta i inteziteta, postižu se sjajni rezultati, a pri grupnim treninzima nastaje i posebna energija.

U temelje crossfita utkano je deset kategorija: kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opšta izdržljivost, snaga, fleksibilnost, energičnost, brzina, spretnost, ravnoteža, koordinacija i preciznost.

Pravi fitnes, prema standardima crossfita, se u stvari temelji na povećanju radnih kapaciteta, a unutar pomenutih parametara. To se postiže hormonskim i neurološkim prilagođavanjem, do kojeg dolazi poboljšanjem metabolizma.

Možda te zanima

Ova sporstka disciplina bazira se na kratkim intezivnim i raznolikim aktivnostima. Svaki crossfit trening počinje zagrijavanjem, koje se sastoji od trčanja, razgibavanja, vežbi na poligonu i preskakanja konopca.

crossfit trening benefiti

Zatim se prelazi na zadati program, koji je prilagođen svakom pojedincu u odnosu na njegovu fizičku spremnost. Spektar vežbi se konstantno širi, tako da nema bojazni da će treninzi vremenom postati dosadni, a ZdraviJa vam preporučuje da se, uz zdravu ishranu, oprobate u crossfitu, jer sigurno nećete zažaliti.

Ovo su prednosti crossfit treninga

  • Univerzalnost treninga: crossfit obuhvata različite vežbe za celokupnu kondiciju
  • Visoki intenzitet: Intervalni trening pomaže gubitku masnoće i poboljšava izdržljivost
  • Prilagodljivost: Prilagođava se svakoj razini telesne spreme
  • Zajednica: Grupni treninzi pomažu u motivacija i stvaraju sjajnu atmosferu
  • Brzi rezultati: Brzo poboljšanje u formi, snazi i izdržljivosti
  • Fleksibilnost u opremi: Mogućnost izvođenja treninga s minimalnom opremom
  • Funkcionalnost: Poboljšava svakodnevne motoričke sposobnosti
  • Izazovi: Raznolike rutine sprečavaju dosadu i održavaju motivaciju
  • Takmičarski duh: Prilika za takmičenje unutar zajednice
  • Edukacija o zdravlju: Fokus na prehrani i celokupnom zdravlju

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh