Da li znate zašto ne smete da propuštate zagrevanje pre treninga?

Avatar photo
istezanje i zagrevanje

Zagrevanje je ključna komponenta svakog fizičkog vežbanja, ali često je zanemarivana ili preskočena kod mnogih ljudi. Međutim, zagrevanje pre vežbanja ima brojne koristi koje ne bismo trebali zanemariti. U ovom tekstu ćemo istražiti zašto je zagrevanje važno i predložiti nekoliko vežbi koje možete uključiti u svoju rutinu zagrevanje.

Prvo i osnovno, zagrevanje pomaže pripremi tela za fizičku aktivnost. Tokom zagrevanja, telo postepeno podiže svoju temperaturu, povećava protok krvi i priprema mišiće, tetive i zglobove za intenzivnije napore. Ovo smanjuje rizik od povreda i uganuća, jer su topli mišići i zglobovi elastičniji i manje podložni naprezanju.

Pored toga, zagrevanje pomaže kod poboljšanja fleksibilnost tela. Vežbe koje uključuju istezanje tokom zagrevanja omogućavaju mišićima da se opuste i spreme za veći opseg pokreta. To može poboljšati vašu tehniku tokom vežbanja i smanjiti rizik od povreda.

Zagrevanje takođe pomaže u pripremi srca i pluća za veći napor. Kardiovaskularni sistem postepeno ubrzava ritam i priprema se za povećan dotok krvi pre nego što počnete sa intenzivnim vežbama. Ovo je posebno važno za osobe koje se bave aerobnim vežbama kao što su trčanje, biciklizam ili plivanje.

Možda te zanima
sprave za zadnjicu

Predlozi vežbi za zagrevanje

zagrevanje

  • Trčanje u mestu ili brza šetnja: Ovo će vam pomoći da postepeno povećate brzinu rada srca i protok krvi.
  • Dinamičko istezanje: Uključite vežbe poput iskoraka ili čučnjeva kako biste poboljšali opseg pokreta i pripremili mišiće.
  • Rotacija zglobova: Rotirajte zglobove šaka, nogu i vrata u oba smera da biste poboljšali pokretljivost zglobova.
  • Skakanje u mestu ili jumping jacks: Ovo će pomoći da se aktiviraju mišići nogu i pripreme za veće napore. Jumping jacks imaju izuzetne efekte i tokom treninga u topljenju kalorija, a o tome više pročitajte ovde.
  • Lagano istezanje: Završite zagrevanje sa nekoliko statičnih istezanja kako biste opustili mišiće i poboljšali njihovu elastičnost.

Zapamtite da je zagrevanje važan deo svake rutine vežbanja, bez obzira na to da li se bavite aerobnim vežbama, treningom snage ili nekom drugom vrstom fizičke aktivnosti. To će vam pomoći da smanjite rizik od povreda, poboljšate performanse i učinite vaše vežbanje efikasnijim. Nemojte preskakati ovu važnu fazu, već je uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu vežbanja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh