Da li biciklizam narušava seksualno zdravlje kod muškaraca?

Avatar photo

Biciklizam je jedan od najrasprostranjenijih sportova u svijetu. Čak i ako se ne bavite pofesionalno biciklizmom, barem jednom ste sjeli na tog dvotočkaša. Zdravstvene prednosti biciklizma su brojne. Osim kao efikasan način za gubljenje kilograma, ovaj sport čuva zdravlje vašeg srca a spada i u red prevoznih sredstava koji ne zagađuju okolinu. Međutim, nedoumica koja konstantno lebdi nad ovim sportom jeste da li biciklizam ugrožava seksualno zdravlje kod muškaraca. U nastavku pronađite odgovor na ovo pitanje.

Mnoga istraživanja sprovođena u 21. vijeku ukazivala su na to da profesionalno bavljenje biciklizmom ostavlja negativne posljedice po seksualno zdravlje muškaraca. Među tim istraživanjima je i ono koje je sproveo Londonski univerzitet. Istraživanje sprovedeno na 5 200 biciklista pokazalo je da vožnja bicikla više od 8 sati sedmično povećava rizik od raka prostate i testisa. Rizik od oboljenja izražen je kod muškaraca u pedesetim godinama, dok je taj rizik znatno manji kod mušaraca u dvadesetim, tridesetim pa i četrdesetim godinama. S druge strane, ova studija je opovrgnula mit da biciklizam može negativno uticati na plodnost i potenciju.

Takođe, jedna studija norveških naučnika utvrdila je da dugotrajna vožnja bicikla dovodi do obamrlosti penisa.

biciklizam

Studije koje govore o štetnosti biciklizma po zdravlje polnih organa muškaraca su brojne, međutim, najnovija istraživanja pokazala su suprotno.

Nedavna istraživanja koja je sproveo Benjamin Breyera, profesor na Odjelu za urologiju Kalifornijskog univerziteta u San Francisku, ukazuju da biciklizam nije toliko opasan koliko se čini. U ovoj međunarodnoj studiji učestvovalo je 2 774 biciklista, 539 plivača i 789 trkača, a analizirao se uticaj koji bavljenje ovim sportom ostavlja na seksualno zdravlje kod muškaraca.

Istraživači su prikupili odgovore ispitanika putem Facebook-a. Ispitanici su bili državljani Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda, Kanade i Velike Britanije. Istraživanje je sprovedeno tako što su bicikisti bili podijeljeni u dvije grupe zavisno od toga koliko često i koliko dugo voze bicikl. Prvu grupu „niskog intenziteta“ činili su rekreativci, a drugu grupu „visokog intenziteta“ činili su profesionalni biciklisti koji u prosjeku voze više od 40 kilometara sedmično u trajanju od dvije ili više godina.

biciklizam

Ispitanicima je postavljeno nekoliko pitanja koja se odnose na seksualno zdravlje, probleme sa prostatom, infekcije mokraćnog sistema, obamrlost genitalija i čireve na tim predjelima. Takođe, od njih su se zahtijevali odgovori na pitanja: kakav sic koriste, pod kojim uglom njihov sic inače stoji, na kojoj visini stoji upravljač, te vrstu, odnosno materijal donjeg dijela opreme koju na sebi nose.

Nakon upoređivanja rezultata, istraživači su otkrili da imeđu sportovima nema značajnih razlika ali utvrđeno je da biciklisti imaju veću sklonost uretralnom stezanju, odnosno suzavanju uretre. Takođe, ustanovljeno je da položaj tijela tokom vožnje bicikla utiče na ove zdravstvene probleme. Naime, istraživanje je pokazalo da biciklisti koji barem 20% vremena vožnje stoje, manje su izloženi genitalnim čirevima i utrnulosti.

Rezultati su pokazali da biciklisti nemaju problema sa zdravljem polnog sistema i mokraćnog trakta ali su skloni sušenju uretre, zbog čega je moguća pojava otežanog mokrenja. Dobrobiti koje vožnja biciklom ostavlja na zdravlje srca i krvnih žila nebrojeno puta su veće od bilo kakvih potencijalnih rizika.

Možda te zanima
starbucks

bicikl

Osim kod osoba koje su neke dionice puta vozile stojeći, slabija osjetljivost u zoni genitalija bila je znatno manja i kod onih čiji je upravljač postavljen iznad ili u istoj ravni sa sicem.

Ova studija je takođe demantovala jedan od najrasprostranjenijih mitova koji se tiču ove teme, a to je da dugotrajne vožnje bicikla mogu prouzrokovati erektilnu disfunkciju.

Kako biste bili sigurni za svoje zdravlje, stručnjaci savjetuju redovne kontrole urinarnog trakta i genitalija. Osim toga, ukazuju da je kvalitetna oprema prvi saveznik u očuvanju seksualnog zdravlja kod muškaraca ali i žena.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh