Smršajte pazeći na zdravlje ovog organa

Avatar photo
kako smrsati mrsanje gubljenje tezine

Ako mislite da imate viška oko stomaka i to vas nervira iako se pridržavate pravilne i zdrave ishrane i vježbate redovno, razmislite o opciji da nije problem u vašem stomaku već možda nekom drugom organu.

Vjerovatno ne razmišljate mnogo o vašoj jetri, ali njeno zdravlje je ključno za vaše ukupno zdravlje i težinu. Vaša jetra je vrhunska multitasker: djeluje kao filter za uklanjanje toksina (kao što su lijekovi i alkohol) i nuspojave kao što je amonijak iz krvi; pomaže u varenju proizvodnjom žuči kako bi razbila masnoće i apsorbovala vitamine i minerale koji rastvore masti i vodu; i igra ulogu u regulisanju glukoze, krvnog pritiska, šećera u krvi, insulina, estrogena, testosterona, imuniteta i proizvodnje i uklanjanja holesterola u krvi. A mislili ste da VI imate dugu listu zadataka!

jetra zdravlje

Zbog svih ovih funkcija koje obavlja, vaša jetra će povremeno trebati čišćenje i odmor, a na vama je da joj pomognete. Kada je preopterećena, mogu nastati toksični ostaci, što dovodi do upale koja je povezana sa gojaznošću. Stresna jetra takođe može prouzrokovati stvaranje masti, posebno oko stomaka. Stavljeno zajedno, to može značiti da, bez obzira koliko ograničavate kalorije, gubitak težine je skoro nemoguć – osim ako ne detoksikujete jetru. Kako da to detaljno uradite, pogledajte ovdje.

Prije samog procesa čišćenja jetre, provjerite da li imate druge simptome problema sa jetrom kao što su zamor, nesanica, depresija, osip ili akne, problemi sa varenjem (zatvor, kiseline, probavne smetnje, nadutost), visok holesterol, šećer u krvi i nesigurnost insulina, što može dovesti do smanjenja nivoa energije, pretjerane žeđi i mokrenja.

zdrava hrana pijaca domaće voće povrće

Možda te zanima
ikigai

Kako se zaštititi od oštećenja jetre

Neumjerenom prehranom i unosom štetnih tvari svakodnevno stavljamo jetru u iskušenje. Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje alkohola. Zdrava dijeta je dijeta bogata povrćem i voćem, žitaricama, leguminozama (grašak, bob, grahorice), orasima i sjemenkama. Poželjno je uzimati suplemente vitamina i minerala ako postoji sumnja na njihov deficit. Važno je održavati tjelesnu težinu normalnom i živjeti zdravo, sa svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Za jetru su loše zasićene masti (uglavnom u hrani životinjskog porijekla), rafinisani šećer i najviše alkohol.

Šta se može dodatno uzimati

  • Vitamini B grupe – omogućavaju dobar metabolizam masti, ugljenih hidrata i bjelančevina; rasterećuju i obnavljaju jetru
  • Vitamin C – detoksikuje jetru kao antioksidans te neutralizuje toksine
  • Lecitin, fosfolipid – sprečavaju odlaganje masti u jetri
  • Propolis i polen – pčelinji proizvodi koji čuvaju jetru od nekih hemijskih otrova i alkohola “loveći” i neutralizujući slobodne radikale
  • Aminokiseline cistein, metionin, glutation – velika su pomoć u detoksikaciji i zaštiti jetre
  • Silimarin – detoksikuje jetru

zdravlje jetra

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh