Da li se i kako može upravljati bijesom?

Avatar photo
upravljanje bijesom

Upravljanje bijesom je presudno za vaše zdravlje i vaše odnose. Kada je vaš bijes izvan kontrole, on itekako može izazvati štetu. Sam bijes nije problem već ono kako se nosite s njim. Razmotrite prirodu vašeg bijesa, te spoznajte kako ga zaustaviti prije nego što dođe do eskalacije.

Šta je to bijes?

Bijes je prirodan odgovor na prijetnje. On tjera vaše tijelo da oslobađa adrenalin, vaše mišiće da se zatežu, a vaš srčani i krvni pritisak se povećava. Vaša čula mogu se osjećati još akutnijim, a vaše lice i ruke su zategnuti. Iako se manifestuje kroz fizičke reakcije, ljutnja postaje problem samo ako se ne tretira na zdrav način.

Dakle, nije loše da se osjećamo bijesno?

Bijes nije uvijek loša stvar. On vam može pomoći da podijelite svoje brige, i može da vas motiviše da učinite nešto pozitivno. Ključ je u upravljanju svojim bijesom na zdrav način.

Šta uzrokuje bijes?

Postoji mnogo pokretača bijesa, poput gubitka strpljenja, osjećanja kada vaše mišljenje ili napori nisu cijenjeni ili nepravde. Drugi uzroci bijesa uključuju sjećanja na traumatske ili druge slične događaje, kao i briga o brojnim svakodnevnim ličnim problemima. Svi mi previše očekujemo od sebe, drugih i čitavog svijeta oko nas.

Načini kako ste se ranije nosili sa bijesom hrane vaše reakcije i na svaku novu pojavu ljutnje i bijesa. Na primjer, ako vas nisu naučili kako pravilno manifestovati ljutnju, vaše frustracije mogu da vas učine trajno nesrećnim, ili se skupljaju dok jednom ne eksplodirate.

Naslijeđene tendencije, sastav i konstrukcija mozga, kao i osnovne zdravstvene predispozicije takođe igraju ulogu u vašoj tendenciji da imate burne reakcije na bijes.

Koji je najbolji način da se nosite sa bijesom?

Kad ste ljuti, možete se suočiti sa svojim osjećanjima kroz:

  • Izraz – Ovo je čin prenošenja vašeg bijesa. Izraz se kreće od razumne, racionalne diskusije do nasilnog ponašanja.
  • Supresija – Ovo je pokušaj da zadržite svoj bijes i eventualno ga pretvorite u konstruktivnije ponašanje. Međutim, potiskivanje bijesa može dovesti do toga da bijes dugoročno ostane “u vama” te da ga izrazite kroz pasivno-agresivno ponašanje.
  • Smirite se – Situacija kada kontrolišete svoje ponašanje prema spoljašnjem svijetu i dopuštate sebi da vam uznemirujuća osjećanja samo nestanu sama od sebe.

Idealno je da izaberete konstruktivan izraz, navodeći svoje brige i potrebe jasno i direktno, bez povrede drugih ili pokušaja da ih nasilno kontrolišete.

Možda te zanima
sanjarenje i san

Može li bijes štetiti vašem zdravlju?

Neka istraživanja sugerišu da neadekvatno izražavanje bijesa – kao što je zadržavanje ljutnje – može biti štetno za vaše zdravlje. Čini se da suzbijanje ljutnje pogoršava hronični bol, dok izražavanje bijesa smanjuje bol. Takođe, postoje dokazi da su bijes i neprijateljstvo povezani sa bolestima srca, visokim krvnim pritiskom, peptičnim ulkusima i moždanim udarom.

Kada vam je potrebna profesionalna pomoć?

Učenje kontrole bijesa je izazov za sve. Razmislite o traženju pomoći po pitanju bijesa, ako vaš bijes izlazi van kontrole, uzrokuje da radite stvari za kojima ćete žaliti, vrijeđa one oko vas, na bilo koji način ili značajno utiče na vaše lične odnose.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh