Proverite da li ste ovisni o hrani

Avatar photo
ovisnost o hrani

Ideja da osoba može biti ovisna o hrani poslednjih godina dobija sve veću podršku. Eksperimenti nad životinjama i ljudima pokazuju da se kod pojedinih aktivira isto zadovoljstvo u centrima mozga kad je u pitanju hrana kao kod zavisnika o heroinu ili kokainu.

Veoma ukusne namirnice bogate solju, šećerom ili mašću, okidač su za supstance kao što je dopamin. Jednom kad čovek doživi zadovoljstvo povezano sa povećanim prenosom dopamina u mozak zbog konzumiranja određenih namirnica, vrlo brzo ima potrebu da te namirnice ponovo pojede. Ova potreba može nadjačati druge signale kao što su sitost i zadovoljstvo.

Kao rezultat, čovek jede i kad nije gladan.

Prejedanje je vrsta zavisnog ponašanja, što znači da neko može postati zaokupljen jelom kao što može postati opsednut kockanjem ili kupovinom. Sve ove radnje izazivaju intezivan užitak, ali dovode do gubitka kontrole nad vremenom koje se posvećuje zavisnosti, u ovom konkretnom slučaju, gubitka normalnih prehrambenih navika.

Ovo su znakovi zavisnosti 

cokolada jedenje

Istraživači sa Rudd Center Yale univerziteta razvili su upitnik za identifikovanje osoba sa zavisnošću o hrani. Evo primera pitanja koja vam mogu pomoći u određivanju ove zavisnosti.

Da li ti…

  • …primećuješ da uvek pojedeš više od planiranog kada konzumiraš određene namirnice?
  • …i dalje jedeš te namirnice iako nisi gladan?
  • …jedeš do momenta kad se počneš osećati loše?
  • …ako određene namirnice postanu nedostupne, tražiš sve načine da do njih dođeš?

Upitnik ispituje i o uticaju odnosa hrane na privatni život. Zapitaj se ako se ove situacije odnose na tebe:

  • Jedeš određene namirnice tako često, odnosno u tako velikim količinama, da počneš jesti hranu umesto da radiš, družiš se sa porodicom, ili se baviš rekreativnim aktivnostima.
  • Izbegavaš profesionalne ili društvene situacije u kojima su određene namirnice na raspolaganju zbog straha od prejedanja.
  • Ne možeš efikasno da funkcionišeš u svom poslu ili školi zbog hrane i jedenja.

Upitnik takođe ispituje siptome koji se javljaju kao rezultat izostavljanja određenih namirnica iz prehrane.

jedenje i prejedanje

Možda te zanima
ljubavne veze horoskop

Da li primećuješ:

  • anksioznost
  • agitaciju
  • druge fizički simptome

Nauka i dalje radi na tome da razume i sazna tretmane za ovu zavisnost. Neki tvrde da oporavak može biti komplikovaniji nego kod drugih vrsta zavisnosti. Alkoholičari, na primer, moraju da se suzdrže od konzumiranja alkohola, ali ljudi koji su zavisnici o hrani i dalje treba da jedu.

Nutricionisti, psiholozi i doktori mogu vam pomoći da prekinete ciklus kompulsivnog prejedanja. Tu je i sve veći broj programa koji pomažu zavisnicima o hrani. Prvi korak je, kao i sa svim – rezumevanje stanja.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh