Provjerite da li ste ovisni o hrani

Avatar photo

Ideja da osoba može biti ovisna o hrani u posljednje vrijeme dobija sve veću podršku. Eksperimenti nad životinjama i ljudima pokazuju da se kod pojedinih aktivira isto zadovoljstvo u centrima mozga kad je u pitanju hrana kao i kod zavisnika o heroinu ili kokainu.

Veoma ukusne namirnice bogate solju, šećerom ili mašću, okidač su za supstance kao što je dopamin. Jednom kad čovjek doživi zadovoljstvo povezano sa povećanim prenosom dopamina u mozak zbog konzumiranja određenih namirnica, vrlo brzo ima potrebu da te namirnice ponovo pojede. Ova potreba može nadjačati druge signale kao što su sitost i zadovoljstvo. Kao rezultat, čovjek jede i kad nije gladan.

Prejedanje je vrsta zavisnog ponašanja, što znači da neko može postati zaokupljen jelom kao što može postati opsjednut kockanjem ili kupovinom. Sve ove radnje izazivaju intezivan užitak ali dovode do gubitka kontrole nad vremenom koje se posvećuje zavisnosti, u ovom konkretnom slučaju, gubitka normalnih prehrambenih navika.

Znakovi zavisnosti 

Istraživači sa „Rudd Center Yale University” razvili su upitnik za identifikaciju osoba sa zavisnošću o hrani. Evo primjera pitanja koja mogu pomoći u određivanju ove zavisnosti.

Da li ti:

  • Primjećuješ da uvijek pojedeš više od planiranog kada konzumiraš određene namirnice?
  • I dalje jedeš te namirnice iako nisi gladan?
  • Jedeš do momenta kad se počneš osjećati loše?
  • Ako određene namirnice postanu nedostupne, tražiš sve načine da do njih dođeš?

Upitnik ispituje i o uticaju odnosa hrane na privatni život. Zapitaj se ako se ove situacije odnose na tebe:

  • Jedeš određene namirnice tako često, odnosno u tako velikim količinama, da počneš jesti hranu umjesto da radiš, družiš se sa porodicom, ili se baviš rekreativnim aktivnostima.
  • Izbjegavaš profesionalne ili društvene situacije u kojima su određene namirnice na raspolaganju zbog straha od prejedanja.
  • Ne možeš efikasno da funkcionišeš u svom poslu ili školi zbog hrane i jedenja.

Upitnik takođe ispituje siptome koji se javljaju kao rezultat izostavljanja određenih namirnica iz prehrane.

Da li primjećuješ:

Možda te zanima

  • anksioznost
  • agitaciju
  • druge fizički simptome

Nauka i dalje radi na tome da razumije i sazna tretmane za ovu zavisnost. Neki tvrde da oporavak može biti komplikovaniji nego kod drugih vrsta zavisnosti. Alkoholičari, na primjer, moraju da se suzdrže od konzumiranja alkohola, ali ljudi koji su zavisnici o hrani i dalje treba da jedu.

Nutricionisti, psiholozi i doktori mogu biti u mogućnosti da Vam pomognu da prekinete ciklus kompulsivnog prejedanja. Tu je i sve veći broj programa koji pomažu zavisnicima o hrani, a jedan od njih je i „Food Addicts Anonymus”.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh