Zašto se znojimo pod stresom?

Avatar photo
znojimo

Moglo bi se reći da stresni znoj pomalo liči na izdaju, zar ne? Kao da nije dovoljno što smo uznemireni, već moramo da budemo i vlažni sa neprijatnim mirisom uz to. Znojimo se, najkraćim riječima, jer je to način na koji se naše tijelo rashlađuje kako se ne bismo pregrijali, bilo da vježbamo, provodimo vrijeme na otvorenom tokom ljeta ili smo u stresnoj situaciji. To je u suštini prirodan način našeg tijela da pronađe ravnotežu.

Uz to, znoj od stresa se zapravo prilično razlikuje od običnog znojenja. ZdraviJa vam u nastavku donosi detaljnija objašnjenja, ali i nekoliko savjeta kako da u ovakvim situacijama imate stvari pod kontrolom.

znojimo
@pinterest

Šta uzrokuje znojenje pod stresom?

Kada je tijelo u stanju stresa ili anksioznosti, aktivira se simpatički nervni sistem, što dovodi naše tijelo u stanje visoke pripravnosti. Hormoni koje oslobađa hipofiza, uključujući adrenalin i kortizol, preplavljuju tijelo, što dovodi do porasta tjelesne temperature, napetih mišića, ubrzanih otkucaja srca, povećanog krvnog pritiska i naravno znojenja!

Kako se znojenje pod stresom razlikuje?

Postoji zapravo hemijska razlika između znojenja od toplote ili fizičke aktivnosti i znojenja zbog nekog stresa. Prije svega oni se oslobađaju iz različitih žlijezda. Postoje dakle dvije vrste žlijezda koje luče znoj. To su:

Možda te zanima
letovanje

Ekrini: Nalaze se na većem dijelu tela, ali prvenstveno na čelu, dlanovima i tabanima. Oni luče znoj koji se uglavnom sastoji od vode.
Apokrini: Nalaze se ispod pazuha i oko prepona. Oni luče mliječniji, gušći znoj sastavljen od masnih kiselina i proteina. Stresni znoj dolazi iz ovih žlijezda.

Zašto stresno znojenje rezultira drugačijim mirisom?

znojimo
@pinterest

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh