Da li su gel i lak dobri za vaše nokte?

Avatar photo
lak

Šareni, lepo oblikovani nokti opsesija su velikog broja žena. Prema istraživanju tržišta SAD-a, prodaja proizvoda za lepotu noktiju je u stalnom porastu, a sama industrija vredna je više od 6 milijardi dolara. Za mnoge je lak na noktima “povoljan luksuz” a danas, sa usponom smartphone-a, naše ruke su mnogo vidljivije. Dakle, itekako je bitno imati lepe i uredne ruke pa je i lak “must have”.

lak
@pinterest

Kvalitet ovih proizvoda se mnogo poboljšao. Na primer, proizvođači sada koriste manje, ali raznovrsne molekule, tako da šljokice još više svetlucaju, a sve izgleda mnogo profesionalnije i lepše. Ipak, diskutabilno je koliko je zdravo često koristiti ove proizvode. Proizvođači se uglavnom brane time da njihovi proizvodi ne sadrže određene problematične i nepreporučljive sastojke, kao na primer toluen i DBP plastifikator, koji su zabranjeni iz razloga višestrukog zagađivanja vazduha pri njihovoj proizvodnji.

lak
@pinterest

Opasnosti od UV zračenja tokom sušenja laka ili gela

Istraživači ovog pitanja u SAD-u su došli do informacija da su dve žene koje su bile izložene UV lampama (jedna od žena, dva puta mesečno 15 godina, a druga, osam puta u jednoj godini) dobile rak kože na poleđini njihovih ruku. Sa druge strane, istraživači su takođe saznali da i najjače UV svetiljke daju klijentima ekvivalent od 2,7 minuta po danu na suncu. Dakle, ipak ne mora da znači da je ikakva bolest povezana sa učestalim odlaskom kod kozmetičara.

lak
@pinterest

Da li je čest odlazak kod manikira siguran?

Naravno, uvek treba da pitate da li dovoljno dezinfikuju alate u salonu koji posećujete.

Ukoliko primetite da je cena usluge mnogo manja nego što ste očekivali, odustanite od manikira u tom salonu jer je moguće da koriste tekući metil metakrilat (MMA), koji je mnogo jeftiniji od pravog etilnog metakrilata.

Posmatrači industrije kažu kako se MMA još uvek često koristi pri stavljanju gelova na nokte. To je moćni lepak, da je skidanje istog previše agresivno za vaš nokat, što može dovesti do oštećenih noktiju i raznih infekcija.

Možda te zanima
sve o uljima njega lica

Možda vam bude interesantno: Kako negovati kosu sa pramenovima tokom leta?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh