Da li su gel i lak dobri za vaše nokte?

Avatar photo

Šareni, lijepo oblikovani nokti opsesija su velikog broja žena. Prema istraživanju tržišta SAD-a, prodaja proizvoda za ljepotu noktiju je u stalnom porastu, a sama industrija vrijedna je više od 6 milijardi dolara. Za mnoge je lak na noktima “povoljan luksuz” a danas, sa usponom smartphone-a, naše ruke su mnogo vidljivije. Dakle, itekako je bitno imati lijepe i uredne ruke pa je i lak “must have”.

Kvalitet ovih proizvoda se mnogo poboljšao. Na primjer, proizvođači sada koriste manje, ali raznovrsne molekule, tako da šljokice još više svjetlucaju, a sve izgleda mnogo profesionalnije i ljepše. Ipak, diskutabilno je koliko je zdravo često koristiti ove proizvode. Proizvođači se uglavnom brane time da njihovi proizvodi ne sadrže određene problematične i nepreporučljive sastojke, kao na primjer toluen i DBP plastifikator, koji su zabranjeni iz razloga višestrukog zagađivanja vazduha pri njihovoj proizvodnji.

Opasnosti od UV zračenja tokom sušenja laka ili gela

Istraživači ovog pitanja u SAD-u su došli do informacija da su dvije žene koje su bile izložene UV lampama (jedna od žena, dva puta mjesečno 15 godina, a druga, osam puta u jednoj godini) dobile rak kože na poleđini njihovih ruku. Sa druge strane, istraživači su takođe saznali da i najjače UV svjetiljke daju klijentima ekvivalent od 2,7 minuta po danu na suncu. Dakle, ipak ne mora da znači da je ikakva bolest povezana sa učestalim odlaskom kod kozmetičara.

Jesu li prečeste manikure sigurne?

Naravno, uvijek biste trebali pitati da li dovoljno dezinfikuju alate u salonu koji posjećujete.

Ukoliko primijetite da je cijena usluge mnogo manja nego što ste očekivali, odustanite od manikure u tom salonu jer je moguće da koriste tekući metil metakrilat (MMA), koji je mnogo jeftiniji od pravog etilnog metakrilata.

Možda te zanima
stresa

Posmatrači industrije kažu kako se MMA još uvijek često koristi pri stavljanju gelova na nokte. To je tako moćno ljepilo, da je skidanje istog previše agresivno za vaš nokat, što može dovesti do oštećenih noktiju i raznih infekcija.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh