Dan bez plastičnih kesa

Avatar photo
plasticne kese

Godišnja potrošnja plastičnih kesa u svijetu procjenjuje se na preko 500 milijardi, a zbog velikih troškova recikliranja (samo 1% se reciklira) velik dio njih na kraju završi u prirodi. Štetnost plastičnih kesa za okolinu najbolje prikazuje podatak da je za prirodnu razgradnju jedne kese potrebno više od sto godina, u zavisnosti od uslova u kojima se razgrađuje. Mnogobrojne životinje uginu jer se zapetljaju u plastične vrećice ili ih zamijene za hranu.

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih kesa, ZdraviJa vam u nastavku donosi podsjetnik na sve ono štetno što uzrokuju plastične kese za prirodu i čovjeka.

Odgovornost

Proizvođači ne preuzmaju odgovornost za njihov uticaj na okolinu. Plastične kese su jeftine za proizvodnju, ali su vrlo skupe kada je u pitanju njihovo uklanjanje i sprečavanje zagađenja životne sredine. Buduće generacije će patiti od zagađenja uzrokovanog plastičnim kesama. Višekratni cekeri od pamuka su toliko ljepši i moderniji, a i korisniji od platičnih kesa, pa vam savjetujemo da se za njih odlučite kada sljedeći put budete išli u kupovinu.

One često bivaju pojedene od strane morskih i drugih organizama koje ih ne razlikuju od hrane. Na ovaj način plastične kese ulaze u lanac ishrane i direktno utiču na stradanje živih organizama uzrokovano trovanjem.

Vrste plastičnih kesa

Kese od polietilena visoke gustine

Ova vrsta plastike se koristi za proizvodnju neobrađenih kesa koje se obično koriste u supermarketima i drugim sličnim prodajnim mjestima. Proizvode se od etilena koji predstavlja nusproizvod prečišćavanja nafte ili ulja. Ove vrste kesa se mogu reciklirati, ali nisu biorazgradive.

Polietilen niske gustine

Ovakve kese se uglavnom brendiraju i koriste kao “butik” vrećice u prodavnicama koje prodaju robu veće vrijednosti. One se takođe proizvode od etilena i kao i prethodne nisu biorazgradive. Za ovakve kese nema čak ni procesa za reciklažu.

Netkani polipropilen

Ova vrsta plastike se koristi za pravljenje višekratnih kesa. Međutim, ni one nisu pogodne ni za reciklažu, niti za biorazgradnju.

keseDegradibilne plastične kese

Degradirana plastika je dizajnirana tako da može doći do promjena u njenoj hemijskoj strukturi pod određenim uslovima. Ona se može razgraditi hemijskim ili biološkim procesima. Postoji 5 različitih tipova razgradivih polimera:

Biorazgradivi polimeri – Razgradiva plastika, gdje degradacija rezultuje prirodnim mikroorganizmima, kao što su bakterije, gljivice i alge.

Kompostivi polimeri – Plastika koja se podvrgava degradaciji biološkim procesima tokom kompostiranja. U odgovarajućem okruženju, kompostabilna plastika je u potpunosti biorazgradiva i može se potpuno razgraditi za 180 dana ili manje. Ove kese se mogu koristiti za jednostavne namjene, kao što su usluge prehrane, bilo šta vezano za prirodu, trgovina, velnes i proizvodi za kućne ljubimce.

Možda te zanima
Santorini

Oksi-biorazgradivi polimeri – Ova vrsta plastike prolazi kroz kontrolisanu degradaciju pomoću aditiva koji mogu pokrenuti i ubrzati proces degradacije.

Fotoregradibilni polimeri – Ove kese se razbijaju kada se izlažu ultraljubičastim (UV) zracima ili UV osjetljivim aditivima.

Polimeri koji su rastvorljivi u vodi – Polimeri rastvorljivi u vodi se rastvaraju u vodi u određenom temperaturnom opsegu.

Dakle, korisne i iskoristive alternative itekako postoje, samo je stvar navike i volje. Računamo na sve vas čitaoce da ćete razmišljati o ovom problemu, kako bismo ga u bližoj budućnosti iskorijenili, makar u vašoj lokalnoj zajednici.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh